Александър Славков: България вече няколко години е сред най-добрите в шотокан карате-до - bulgaria.utre.bg

Александър Славков: България вече няколко години е сред най-добрите в шотокан карате-до

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
22 октомври 2017, 16:59 | Георги Стоянов
  • Снимка:
    bulgariautre.bg

"Радвам се, че бойните спортове са приоритет сред предпочитанията на младите", коментира президентът на БФШК

Шотокан карате клуб "Спартак 14" със съдействието на Община Плевен, WSKF - България и Българската Шотокан Карате - до Федерация организираха втори подред турнир за купа "Плевен". Над 150 състезатели от 11 клуба се включиха в надпреварата, а специално за събитието пристигна и президентът на БФШК сенсей Александър Славков. Той приветства състезателите и наблюдава отблизо състезанието, като намери време да отговори и на нашите въпроси около случващото се с българското шотокан карате - до.

Каква е оценката ви за представянето на българските състезатели на Световното първенство в Егер, Унгария?

Българските състезатели се представиха в рамките на очакваното, ние винаги се връщаме оттам с много медали. Очаквах поне още един златен при мъжете. Отидохме с малко намален състав сред лидерите - отсъстваха Тодор Събев, Любо Нецов, който спря състезателната си кариера. Емануеил и Кристиян Димитров бяха също с контузии и не можаха да дойдат. В най-ниската ни категория при жените Надя Младенова също поради конузия пропусна второ състезание. Така че имахме липса в това отношение, но въпреки това се завърнахме с очакваните призови места. Два златни медала не е малко.

Може ли да се каже, че България вече е сред водещите държави в шотокан карате-до?

Да, ние от няколко години сме се наложили сред водещите държави. Всички се съобразяват с нас.

А как върви цялосното развитие на шотокан карате-до в България? Срещате ли необходимата подкрепа от държавата?

Засега няма нещо, което да ни притеснява. Държавата в лицето на министерството на спорта ни помага достатъчно. Имахме един лек дискомфорт с настъпването на учебната година по отношение на общините и най-вече в София. Тъй като повечето от нашите състезатели тренират по училищата, бе спусната една нова наредба с едни конкурси, малко несъобразена с изисикванията на министерството на спорта. Това създаде един лек дискомфорт, така че до октомври месец все още има клубове, които не са започнали спортна дейност, което реално е проблем. Това е, иначе всяка една институция ни помага достатъчно.

Усеща ли се повишен интерес към самия спорт или има какво още да се желае в тази насока?

Борбата за членска маса в момента е сред всичките бойни федерации. Доста бойни спортове има, предлагането е голямо. Винаги има какво да се желае в тази посока. Аз се радвам, че бойните спортове имат приоритет сред предпочитанията на младите. Бойните спортове дават една дисциплина, един по-различен морал, усещане за себеконтрол, за адекватност. Това е нещо, което няма как да не ме радва.

Какви са следващите по-големи цели пред родната федерация?

Следващата цел е европейско първенство, което ще бъде в Краков, Полша, през април 2018г. Предстоят ни лагери. Ще трябва да видим дали някои от състезателите, които не успяха да участват на Световното, ще могат да бъдат с нас на европейското. Включваме активно доста млади състезатели в момента, на които все още им липсва малко опит и малко самочувствие. Но това ще ни бъде приоритета като работа с националните гарнитури.

Как видяхте организацията около надпреварата за купа "Плевен"?

Втора година се прави този турнир. Много съм щастлив, че Милена Кирниколова се справя с това нещо. Тази година 160 деца участват, миналата година бяха малко над 100. Плевенският клуб е един от стожерите на федерацията, винаги е сред първите. Спечелиха доста медали и в Унгария, което е ясен пример за отличната им работа. Милена има смелостта, втори път го прави, а най-хубавото е, че се увеличават участниците.

Вчера се проведе и семинар в Плевен. Как протече събитието?

Да, преди самото състезание имаше семинар, който беше организиран от шефа на техническата комисия на федерацията Георги Георгиев. Той защити успешно 7-и дан тази година. Семинарът бе в насоченост "кумите" и "съдийстване". Започна вчера в 11.00 часа и продължи цял ден. Участваха инструктори от 14 клуба, както и съдии. Смятам, че това бе нещо много позитивно за всички и трябва да се правят такива семинари в България.

Какво бихте посъветвали децата, които все още не са се ориентирали с какъв спорт да се захванат?

По отношение на избора на спорта аз винаги съм цитирал моя учител - сенсей Хитоши Кацуя, който казваше: "Аз записах това, защото залата беше най-близо до дома ми и ми беше най-удобно". Казах го и преди малко, карате дава различно усещане - различен морал, различна дисциплина, различен поглед към живота. Аз смятам, че родителите са фактор да се записват децата специално на карате, за което им благодаря. Трябва да работим с тях. Децата са прекрасни и изпълнителни, и очакват от нас да им дадем визия за този спорт, да им дадем една сигурност, знания. А и да се веселят най-вече.

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета