Кралев: Спортната инфраструктура е най-важният ни приоритет

Спортът не може да съществува без подкрепата на икономиката и индустрията

- Г-н Кралев, защо спортът загуби своята чистота и се превърна в риалити шоу за много пари?
- Спортът не може да съществува без подкрепата на икономиката и индустрията. Много компании по цял свят припознават спорта като рекламен медиатор между тях и обществото. Ясно е, че в повечето държави публичните средства не достигат. Има страни, в които рекламните контракти са единствените, от които клубовете и състезателите им си набавят средства. Това става за сметка на чистотата на спорта. Същото важи и за залаганията на мачовете.

- Един от спортовете, за които говоря, е боксът. Как приемате заканите, които Кубрат Пулев отправя към Антъни Джошуа преди мача им на 28 октомври?

- Тези закани са част от боксовото шоу и съществуват още от 20-и век в този спорт. Част от магията на бокса е предизвикването между съперниците. Боксът е един от спортовете, който може би първи проби в световен мащаб заради огромните рекламни контракти и телевизионния интерес. Затова виждате, че на финалните срещи, на които се раздават поясите за световната титла в различните категории, цифрите за състезателите са умопомрачителни.

 

Източник: БЛИЦ

- Преди да се закани на Джошуа, Кобрата се изхвърли и срещу Владимир Кличко, но след това се превърна в боксова круша. Няма ли опасност отново да му се случи същото?
- Това, какво е моментното състояние на съперниците, няма нищо общо с коментарите преди това. Аз мисля, че Кубрат е наясно със силата на неговия противник. Джошуа е страховит боксьор, изключително мощен и техничен. Тези, които не го бяха виждали, видяха как той действа с Кличко. Така че ни най-малко не може да става въпрос за подценяване от страна на Кубрат.

- Защо през последните години въпросите за спортните бази и съдийството изместиха фокуса от българския футбол?
- Защото има проблеми, които са нерешени. И със съдийството, и със спортните бази. Спортната инфраструктура е най-важният ни приоритет. Дълги години до първото правителство на Бойко Борисов не беше правено нищо за спортните бази. Едва през 2009 г. започна изграждането на големи спортни съоръжения и реконструкция на съществуващите. От тогава досега се свърши много работа за построяването на зали, на които могат да се провеждат форуми от най-висок ранг. За първи път започнахме и инвестиции в българските стадиони, за да могат да се подпомагат клубовете от Първа и Втора професионална лига.
 
- Лидер в първенството е отборът на ЦСКА. Кога ще завърши процедурата около провеждането на търга за базите на "армейците"?
- Правим всичко възможно в края на септември да стартираме тръжната процедура. В момента екипите работят много сериозно по изготвяне на документите. Интересът към търга е много голям и всичко трябва да бъде ясно и прозрачно, за да няма съмнение в неговата обективност. От друга страна, няма да крия, че очаквам да има провокации на търга, както се случи по търговете за емблемата. Но ще вземем мерки.

- От какво естество очаквате провокации?
- От всякакво! Виждате, че различни фракции имат различно мнение по темата. Иначе нямаше да има толкова голям интерес.

- Кога очаквате стадион "Васил Левски" да е домакин на финал на Лига "Европа" или дори на Шампионската лига?
- Това ли е най-важното в българския спорт?

- Домакинство на подобен финал ще донесе огромен престиж на България!
- Цената е много висока. Страстите в България се превъзбудиха, след като в Скопие се проведе финала за суперкупата на Европа. Не мисля, че подобно нещо е най-важното за страната ни, защото за един нов стадион ще отидат близо 100 млн. лева. А имаме доста пропуски в инфраструктурата, които биха могли да бъдат запълнени. Ще ви дам един пример - радваме се за успехите на плувеца Антъни Иванов и очакваме от него медал от следващите шампионати на планетата, а защо не и от олимпийските игри, а в същото време не си даваме сметка, че в страната има критично малко басейни.

- Няма ли да е по-лесно да се построи една козирка на стадион "Васил Левски", вместо да се строи нов стадион?
- Разбира се! Ние планираме реконструкцията на стадиона и построяването на козирка, но това няма да е достатъчно за получаване на разрешение за домакинство на подобен финал. Необходими са и съответен брой паркоместа. Сам виждате, че площта около стадион "Васил Левски" е силно лимитирана, за да може да бъде използвана за изграждане на паркинг. Категорично казвам, че няма състезание, на което български отбор да иска да участва и ние да не можем да приемем на стадион "Васил Левски". Турнирите за суперкупата на Европа, според мен, са екзотика. Имаме много по-важни неща, които трябва да решим. Всеки иска да имаме нов стадион. Аз също, но не може да не извървим пътя към това съоръжение. Преди това има много неща, които трябва да свършим и накрая да се построи едно подобно съоръжение, което да е венец на инвестициите в цялата спортна инфраструктура. За мен приоритетно е да успеем да оправим стадионите на отборите от Първа и Втора лига, за да можем да помогнем и на децата и на юношите, за да се изгради едно качествено ново поколение във футбола. По естествен път ще дойде и нуждата от нов стадион.

- Бяхте атакуван от шахматни клубове, които Ви обвиниха, че заставате зад учредяването на втора федерация по шах. Какво се крие зад тези атаки?
- Аз дори се радвам, че тези, които ме атакуваха, дадоха пресконференция. Така ще може да се види от всички журналисти и хора колко ниски страсти бушуват в българския шахмат. Не смятам, че това е най-важното нещо, което трябва да дискутираме в момента. Естествено е да присъствам на откриването на нова спортна федерация, след като са ме поканили. Всичко е ясно и прозрачно. Веднага съобщихме на медиите, че бяхме поканени. Трябваше да отида лично и да видя с очите си колко клуба са се събрали. Това е така, защото най-важното изискване, което бяхме поставили за учредяване на една нова организация, беше да бъде представена от повече от половината шахматни клубове. Присъствах на форума не повече от 2 минути, за да поздравя делегатите и да им кажа какви са нашите условия за учредяване на федерацията. Не виждам нищо лошо в това. Напротив - бях длъжен да отида, за да им кажа право в очите каква е нашата позиция за управлението на федерацията и какво очакваме от едно ново управление. Оттам нататък как е провеждано събранието и кого са избирали в ръководството, аз не мога да коментирам. Истината е, че в момента има тежки битки и натрупани във времето негативни отношения между тези хора във федерацията, които не могат да бъдат преодолени. Който и да вземе лиценз, винаги някой друг ще е недоволен. Те не могат да работят заедно и това го показват ясно. Но не е коректно в битката помежду им да се опитват да намесват Министерството на спорта. Съвсем естествено е след това да подготвят пресконференция с атаки към министъра, за да предизвикат по-голямо внимание от страна на медиите, които ще присъстват, за да могат да прокарат идеята си за нередности от колегите им другия лагер. Аз не мисля, че ние ще бъдем допуснати да бъдем въвлечени в центъра на тази битка. Не искам да се занимавам повече с този случай. Има си лицензионна комисия и организации. Те си подават документите, разглеждаме ги и този, който има изрядни документи, ще получи лиценз. Оттам нататък да спазват законите. Не мисля, че трябва повече да се занимаваме с тях. Да, нарушенията, които са имали - двата милиона, които предишното ръководство е допуснало да бъдат отклонени в офшорна компания, ние ще си ги търсим до последно. Ще защитим държавния интерес. Новата федерация да си избере ръководители, които да изчистят тези грешки в поведението и мениджмънта и да се борят. Пожелавам им да се преборят, за да върнат доброто име на българския шах в Европа и света.

- Обект на интерес от страна на жълтите медии е личният Ви живот. В един от таблоидите се появи информация, че се разделяте с половинката Ви Виктория Петрова, но в друг публикуваха коренно различна информация. Каква и истината?
- Вече сме свикнали с тези информации (смее се). Ту ни събират, ту ни разделят. Истината е, че с Вики си живеем съвсем спокойно, без напрежение. Заедно сме! Няма никакви драми. Няма смисъл да опровергаваме твърденията, които се появиха, защото след два месеца същите тези които ни разделят, ще пишат, че пак сме се събрали, за да могат след 3 месеца да напишат, че сме се разделили. Това е една цикличност, която помага на таблоидите да си вдигат тиража. Но да бъдат живи и здрави! В случая малко повече журналистическа етика няма да бъде излишна!