Д-р Руслан Тошев пред Novsport.com: Искаме да обединим целия шахмат в България

„Шахматът е в тежко състояние, предвид наложените санкции и изключването ни от международния съюз.”

Това каза д-р Руслан Тошев, съпредседател на новата шахматна федерация, която бе учредена днес във Велико Търново.
„Използвахме формула да работим изцяло заедно, затова в момента сме двама съпредседатели - аз и инж. Иван Генов”, обясни той пред Novsport.com и изрази намерение новата федерация да обедини шахматните клубове в България, след като комисията по лицензиране на Министерството на младежта и спорта (ММС) взе решение да не поднови лиценза на предишната Българска федерация по шахмат заради сериозни злоупотреби.
„Ние сме играли от името на тази, вече бивша федерация, но сега е време компетентните органи да преценят дали тя е извършила нарушения или престъпления. Вече бяхме изключени от Европейския шахматен съюз, а на предстоящия конгрес на ФИДЕ през октомври очевидно ще бъде отнет лицензът на същата тази федерация, която загуби лиценза си от ММС. Дано ние да успеем, защото имаме желание да помогнем нещата да се случат така, както трябва да са. Стъпките ни обаче трябва да бъдат много бързи и прецизни, за да се осигурят всички документи, които са необходими, за да получим лиценз от ММС. След това да си върнем и международния лиценз, за да може българите да играят под българския флаг. Това е много важно”, посочи пред нашата медия д-р Руслан Тошев, който също е играл шахмат и е стигнал до заслужил майстор на спорта.
Припомняме, че учредителното събрание във Велико Търново бе уважено лично от спортния министър Красен Кралев, който бе специален гост.
„Трябва да се работи с подрастващите, защото там има смисъл да се развива шахматът. Той създава характер и умения, които са полезни в живота. Искаме да обединим целия шах в България. Така, както беше преди да станат тези неприятни събития. Позволихме си да изберем само 11 човека в Управителния съвет, макар че трябва да са 13, защото сме отворени към още клубове да се присъединят, въпреки че се събраха 62 от клубовете в България. Не допуснахме само 4, чиито документи не бяха изрядни. Остават още около 15-20 клуба, затова сме оставили две свободни места. Имаме готовност да приемем всеки, които не е успял да се присъедини по една или друга причина”, заяви г-н Тошев и представи членовете на Управителния съвет (УС) на Българска федерация по шахмат – 1928:
„Георги Недев, Васил Антонов, Пламен Симеонов, Янко Кесаровски и Алекси Иванов. Последният е президент на най-големия шахматен клуб в България – ЦСКА. Професор Тодор Гаунов, също шахматен човек, международен майстор. Световната шампионка Маргарита Войска – многократна шампионка на България. Румен Ангелов, заслужил треньор, международен съдия и треньор на един от най-успешните женски отбори по шахмат на България. Антоанета Стефанова, представлявала България на 13 шахматни олимпиади, също даде съгласие да бъде избрана в УС, защото има силни международни контакти, а в един подобен съвет трябва да се включат имена, тъй като те са мотивацията на младите”, посочи Тошев.
„Трябва да отговорим на изискванията по наредбата за лицензиране. След като постигнем това, трябва да убедим ФИДЕ, че тази федерация ще ръководи и представя пълноценно българския шах. По правилата на ФИДЕ трябва да има само една федерация”, каза още той, а после бе запитан как ще бъдат приобщени шахматните клубове, които са били против новата федерация.
„С компромиси и с общи цели, както и с това, че трябва да спасим членството на България в международния шахмат. Междуличностните конфликти не бива да бъдат водещи.”

Източник: Novsport.com