Ангелкова за развръзката на скандала с такса "Стол", соловите акции на Симеонов и... Кристиано Роналдо! - bulgaria.utre.bg

Ангелкова за развръзката на скандала с такса "Стол", соловите акции на Симеонов и... Кристиано Роналдо!

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
15 август 2017, 17:14 | Ивайло Крачунов/БЛИЦ
  • Снимка:
    Bulgariautre

30% повече туристи от Франция, Холандия, Великобритания и Чехия в България в сравнение с м.г. Започва строеж на нови 5-звездни хотели

Горещото лято и скандалите по Черноморието повишиха градуса на напрежението в курортите. Избухнаха скандали около въвеждането на такса "Стол" и соловите акции на вицепремиера Симеонов по дискотеките в Слънчев бряг. По горещите теми на туризма говори министър Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова, кога нашите курорти по Черноморието ще станат по атрактивни за българските туристи от Турция и Гърция и други чужди държави?

За да може това да се случи с устойчива тенденция, което за нас е на първо място, е необходимо освен рекламата която ние правим за всичките ни целеви пазари, е да регулираме и статута на националните курорти. Това ще се случи с промените в Закона за туризма, които ще внесем през м. октомври в Народното събрание. След серия от дискусии с представителите на туристическия бизнес и местните власти можем да намерим това балансирано решение, с което да определим статута на националните курорти, така че да е ясно в тях какви дейности могат да бъдат извършвани, както по отношение на инфраструктурата, така и по отношение на градоустройствените дейности и архитектурната визия. През миналата седмица имах среща с представители на изпълнителния борд на фирма TUI груп - най-голямата туристическа компания, която оперира и в България на много важни за нас целеви пазари. От компанията ме увериха, че подходът ни е правилен, защото почти 90% от техните клиенти отсядат в хотелите, които се намират на територията на нашите национални курорти. За тях приоритет е инвестирането в инфраструктура, която да подпомогне и развитието на курортите. В тази връзка знаете, че основен приоритет на правителството, е изграждането на пътя Бургас - Слънчев бряг. Дай Боже още през следващото лято да имаме възможност да се движим по това трасе, което се предвижда да е с 4 ленти.Колегите работят това да се случи.

Част от хотелиерите се оплакват, че през тази година на морските ни курорти идват по-бедни туристи от чужбина. Кога ще започнат да ни посещават по-платежоспособни туристи, които да оставят парите си в българската икономика?

Много е важно е как представяме имиджа на българските курорти и действията на всеки един от нас, както като представител на правителството, така и на местните власти, бизнеса и най-вече на медиите, с които трябва да си партнираме, за да можем да представим България като привлекателна туристическа дестинация. Тенденцията, която забелязваме напоследък е по посока на обръщане на тренда. Това бе подчертано от най-големите туроператори. България започва да бъде представяна като дестинация, в която се набляга на качеството. Все повече се запълват петзвездните хотели, които се намират на територията на нашите курорти и след това четиризведните. Тук открехвам съвсем малко завесата за това, че се планират много сериозни инвестиции в посока изграждане на нови петзвездни хотели по нашето Черноморие и то от водещи вериги. Но засега няма да издавам повече, докато не се материализират финално намеренията на инвеститорите, с които разговаряме. Това показва, че интересът към България като държава, която предлага туристически продукт с по-високо качество нараства. Убедена съм, че с усилията, които полагаме в посока на предстоящото групиране на морските плажове, също допринасяме за по-високото ниво в качеството на обслужване.

Кога ще настигнем Гърция и Турция и по нивото и количеството на храните, които предлагат?

Знаете, че с промените в Закона за туризма и това, което ние коментираме - освен да намалим административната тежест, което е ключов приоритет на кабинета, предложихме да отпадне и прекатегоризацията, за да улесним бизнеса. Това не означава, че ще оставим нещата на самотек. Напротив - проверките на място ще продължат, така както и сега, когато трябва да бъде подновена прекатегоризацията. Новото е, че няма да караме бизнесът да събира един куп документи, а проверката ще се извършва през 3 или 5 години на място.
Като цяло трудно бихме могли да се сравняваме с Турция или Гърция, защото те имат в пъти по-големи плажни ивици от нашите. По отношение на ол-инклузива, ние говорим също да има нова регулация, за да се изпълнят необходимите изисквания. Няма как и не е необходимо държавата да регулира всичко, бизнесът трябва да се саморегулира и от гледна точка на конкуренцията. Но със сигурност ще има изисквания по отношения на качеството на хранене, така както е в Гърция и Турция. Правителството и в частност министъра на земеделието Порожанов започнаха битка с двойния стандарт на храните, който прилагат веригите от гледна точка на продуктите, които те предлагат за България от една страна, и от друга за Западна Европа. Целта е да се постигне по-високо качество на храните.

Виждаме, обаче че един друг представител на кабинета - Валери Симеонов предприе самостоятелна акция по Черноморието срещу шума в дискотеките. Трябва ли този вицепремиер да опакова държавата в соловите си акции?

Първо, няма как ние да не правим проверки. Такива със сигурност трябва да бъдат извършвани по отношение на това дали се спазват законите. Но моето мнение е, че тези проверки трябва да бъдат правени по определени начини и с определени методи, така че да не вредят на българския туризъм. Имиджът на туризма ни се гради основно на националните ни курорти и ако проверките се правят по начин, по който би го уронил, то това ще има негативен и дългосрочен ефект по отношение на него. Включително и в момента се водят преговори за Лято 2018 г. Всички спорадични прояви ще дадат своето отражение върху тези преговори и върху крайния резултат, който е много важен за нас. Бих искала да подчертая, че проверките, които прави Министерство на туризма не са обвързани с тези, които прави вицепремиера Валери Симеонов. Ние проверяваме плажовете - какво се случва на тях и дали се изпълняват договорите за концесия и наем. Проверяваме и жалбите, които постъпват при нас от потребителите на нашите горещи телефони. Нашите проверки са фокусирани само и единствено върху това как се стопанисват морските плажове, съобразно компетенциите, които има Министерство на туризма.
По нареждане на министър-председателя Борисов бе направена проверка и на ресторанта, който ужили клиентите си с такса "Стол". Каква развръзка ще има по този въпрос?

Вижте, изключително е неприятен този случай за мен като министър и за имиджа на туризма. Такава такса е недопустима! Да, навсякъде по света има резервация в ресторантите, но тя трябва да бъде направена както трябва. Потребителите трябва предварително да са информирани с това какво ще им струва, ако направят резервация и ако се случи някакво събитие и те не могат да изпълнят параметрите по нея. Недопустимо е самосиндикално определен ресторантьор да реши, че трябва да наложи такса "Стол" или някаква друга такса. Със сигурност този ресторант, който е направил такса "Стол" ще бъде глобен от Комисията за защита на потребителите. Ние сме направили проверки и изчакваме дали ще бъде променена категоризацията върху новия собственик, тъй като удостоверението за категоризация е на името на стария собственик. Следим какво се случва, но не само там, а и за всякакви други сигнали, които са ни подавани от потребителите и са свързани с имиджа на българския туризъм. На мен като министър ми е адски неприятно България да става известна с това, че тук се взима такса "Стол"! Вместо да сме известни с природните богатства, които имаме и с културно-историческите забележителности, които страната има, ние сега се обясняваме по социалните мрежи за такса "Стол". Всичко това зависи от хората, които работят в сектора.

Вие сте една от малкото български, които се видяха лично със звездата на "Реал Мадрид" Кристиано Роналдо при мача на отбора му с "Лудогорец" в групите от Шампионската лига през 2015 г. Бихте ли го поканила да дойде на български курорт, той в момента има време, защото е наказан да не играе в 5 мача?

Защо не! Принципно каним всякакви знаменитости да посетят България. Страната ни се радва на такъв огромен интерес, както от страна на световноизвестни холивудски актьори, които предпочитат страната ни не само, за да снимат филми, но и за почивка. С голяма част от актьорите, с които се познавам са удължавали престоя си поне с една седмица в България, извън планираното време за снимки. Това показва, че те харесват нашата страна. Някои от тях са посетили инкогнито доста забележителности, има и други, които са предпочели да бъдат показани техните визити и сме го направили. Със сигурност ще поканим и други известни личности, които са били в България, а и такива, които на са били, за да могат да я опознаят.

За какво разговаряхте с Роналдо?

Познавам се с "Реал Мадрид" и фондацията на отбора от доста години и им благодаря за доверието и подкрепата, която са ми оказвали през годините. Преди да стана министър, имах фондация "Приятели за спорта", която се занимава с деца в неравностойно положение. Тя е партньор на фондацията на "Реал Мадрид" и стартира пилотен проект във Видин. Лице на фондация "Реал Мадрид" е Кристиано Родалдо. Голяма част от разговорите с него бяха свързани с благотворителност и с даване на шанс на деца, които нямат възможност да се докоснат до личности като него и до футбола. Роналдо е изключително отдаден в тази си част и разговарях както с него, така и с легендата на клуба Емилио Бутрагеньо и с друг известен играч Гарет Бейл. Хубавото сега е, че част от децата, които в момента се обучават в школата във Видин, ще имат възможност да се срещнат лично със своите идоли от "Реал Мадрид" на стадион "Сантяго Бернабеу".

Какъв човек е Кристиано Роналдо?

Той е изключително земен човек. С него обсъдихме въпроси свързани с фондацията и основно касаещи децата в неравностойно положение. Това означава, че разполагате с необходимите контакти, за да поканите отбора на "Реал Мадрид" на подготвителен лагер в България?

Принципно да. Въпросът е доколко би могло да се осъществи (усмихва се).

В едно от интервютата си заявихте, че сте горда от факта, че са ни посетили туристи от Франция. От каква друга националност мечтаете да ни посетят туристи в нашите курорти?

Изключително се радвам, че затвърждаваме усилията си в това все повече французи да ни гостуват. Защото освен французите, бяхме изгубили чехите и поляците. Само за първите 6 месеца на 2017 г. имаме 3 300 000 чуждестранни туристи, които са посетили България. Това е 8% ръст в сравнение с м.г. През юни имаме 6% ръст на туристите, които са посетили страната ни за ваканция и почивка. Над 30% е ръстът на посещение от страна на французи, холандци, англичани и чехи. Ръстът при поляците е 15%. Трендът ще е нагоре и през следващото лято. Това показва по категоричен начин, че България се затвърждава като предпочитана дестинация от много европейски държави. Хубавото е, че имаме 20% ръст на туристи и от Италия, която е позната като страна за морска почивка. Много бих искала да успеем да се позиционираме добре и с водеща позиция на перспективни пазари каквито са САЩ, Индия, Китай и Южна Корея. Това са т.нар. далечни пазари. В тази връзка ние работим усилено както с Гърция, така и с Румъния и Сърбия за създаването на общи туристически пакети, за да можем да бъдем привлекателни за далечните пазари. Опитваме да създадем съвместни продукти и с Франция и Чехия. Знаете, че Франция е на първо място в света по посещение на чуждестранни туристи. Разчитаме на водещата роля на тази страна и на подкрепа, за да можем да постигнем по-добри резултати, но това със сигурност ще отнеме време.
Източник: БЛИЦМултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика