Пламен Константинов: Ще трябва да наблегнем на увереността на отбора (видео)

Критикувайте нас, треньорите, съхранявайте момчетата - те държат България в световния волейболен елит!

След дълго и уморително пътуване, волейболните национали се прибраха в България от Аржентина, където изиграха третия турнир от Световната лига. В Кордоба волейболистите ни записаха две загуби – от Бразилия (0:3) и от Аржентина (1:3) и една победа над Сърбия (3:2). На Летище "София" селекционерът на тима Пламен Константинов отговори на всички журналистически въпроси, въпреки умората. Той изрази съжалението си, че българите не успяха да се класират за финалите в Световната лига. Специалистът е категоричен, че проблемите в играта на България могат да бъдат отстранени преди началото на Евро 2017.

"Може би не дадохме всичко от себе си и мислехме, че Аржентина сама ще загуби. Говорихме с момчетата по този въпрос. Сякаш аржентинците имаха по-голямо желание да победят. Знаех, че пред собствена публика те ще са пределно мотивирани. Има какво да се подобрява в играта. Нормално е да има критики, когато има загуби. Бяхме близо до класиране, но изпуснахме шанса да се класираме, не само срещу Аржентина. Изпуснахме го и срещу по-преодолими противници. Печелехме срещу по-големи имена, за мен това е свързано с увереност и на това трябва да наблегнем. Очевидни са някои проблеми в играта. Анализирали сме ги. Извадили сме заключения. Знаем в каква насока да работим преди Европейското първенство. Имаме големи резерви в сервиса - това е едно от оръжията, които можем да ползваме. Имаме огромни резерви в първичната атака, и то при перфектно посрещане. Играхме мачовете с под 50 процента резултат от първична атака, което е нереално. Този проблем е по-бързо разрешим с определен период на работа. Има липса на навици на някои от момчетата да спазват игровата система. Идват от различни отбори и трябва да привикнат. Доста от момчетата дойдоха преуморени и изхабени от първенствата, в които играят. При Цветан Соколов, който е изиграл 60 мача на високо ниво, беше видно, че един от проблемите му е липсата на свежест. Сега ще имаме повече време за възстановяване, отколкото ако се бяхме класирали на финалите. В минуса, че не се класирахме, има и плюс.

Надявам се тази Световна лига да даде добра отправна точка за размисъл. Става въпрос за самите детайли в играта. Ясно е, че не можем да се сравняваме по финансови възможности с най-големите отбори. Това е комерсиален турнир. Ние разчитаме на публиката и имаме отбор, който играе наравно с най-добрите в света. Това са двете неща, които ни държат", заяви Константинов на летище "София".

Имаме разговор с италианците и белгийците за контролни мачове преди Европейското първенство. Подготовката на тима ще се проведе в София и Варна, коментира селецкционерът.

Относно състава за Шампиона на Европа (Б.р. Шампионатът на Стария континент ще се състои от 24 август до 3 септември в Полша ), Константинов сподели: "Боян Йорданов е сигурно, че ще се включи за Европейското първенство. Разговаряли сме, но по лични причини не участва в Лигата. Разбирам го. Има неща, които са над едно състезание. Той има манталитет на професионалист. Ще разговаряме и с Тодор Алексиев. Ще видим какви са възможностите му", каза още специалистът.

На финала Пламен Константинов отправи молба към журналисти и фенове: "Трябва да си пазим момчетата, които играят за националния отбор на България. Да не прекаляваме с негативизма и критиките към тях. В крайна сметка, те идват и играят за България. Държат националния отбор в топ отборите на света. Дали сме четвърти, осми или десети - ние сме в групата на най-добрите. Трябва да си пазим играчите и да ги подкрепяме! Негативното отношение според мен, тежи на играчите и губят желание за игра. Критикувайте нас, треньорите, но съхранявайте момчетата".