Павлова: Ние сме алтернативата на това България да не загуби правилния курс

Демокрацията е най-доброто, което имаме от своето раждане, думите на Нинова са шокиращи

Водещ: Политическа партия ГЕРБ закри предизборната си кампания във Варна, където водачът на листата е Лиляна Павлова. Тя е наш гост в програмата. Г-жо Павлова, имахте активна кампания, бяхте и в големите градове на областта, и в малките села. Какво видяхте в очите на хората? Какво най-често споделяха като проблеми?
Лиляна Павлова: Наистина имахме една много активна, много динамична кампания. Посетихме всяко едно населено място. Аз и колегите ми от листата направихме така, че да няма населено място в цялата Област Варна, в целия многомандатен избирателен район да посетим всяко едно населено място. Този път кампанията ни беше повече от всякога ориентирана към директни срещи с хората, разговори лице в лице за проблемите, за въпросите, не само да представим нашата листа, нашата управленска програма, нашите предложения и проекти, но и да чуем обратната връзка. За нас това беше най-важното в тази кампания – дали правилно сме усетили пулса на обществото, нуждите, въпросите, проблемите и всичко онова, което искахме да чуем и да споделим с тях.
Водещ: Каква част от националната програма на ГЕРБ е ориентирана именно към вашия избирателен район? Какво да очакват вашите избиратели да се случи в следващите 4 години, ако правителството е ваше?
Лиляна Павлова: Всяка една от нашите политики, нашите конкретни точки в програмата, която е много изчистена с реални и конкретни стъпки, решения във всеки сектор, може да бъде ясно видяна и в приоритетите ни за Варна и региона, започвайки от образованието, което е и най-важният ни национален приоритет. Ние виждаме Варна като „град на знанието“, именно защото тук има над 40 хил. студенти, 50 хил. ученици учат в този регион и това е огромният потенциал, който ние искаме да развием, и най-важното разбира се, да направим всичко възможно и необходимо като работни места, като заетост за тези хора, за да останат да живеят и работят тук. Така е и за останалите приоритети – инфраструктура – АМ „Хемус“, важна за цяла Северна България, безспорно и за Варна и за региона това е един от най-ваните проекти, за който ме питат хората, където и да отида в региона. Подкрепата за бизнеса и икономиката, пречупена през икономическите зони. Казали сме в програмата – три нови зони, най-голямата от които да е тук във Варна, във варненския регион. Вече имаме и меморандума между общините Варна, Девня, Аксаково, Белослав, което дава възможност за наистина една икономическа зона, голяма, мащабна, в комбинация с АМ „Хемус“ като довеждаща инфраструктура, пристанище „Варна-Запад“, което е част от нашите приоритети и това всичкото наистина дава една голяма възможност и потенциал. Туризмът – Варна е туристическа дестинация. Амбицията ни е тя да стане за 4 сезона, не само за летен туризъм. Тук също може да се развива конгресен, медицински туризъм, балнеология. Всичко това би могло да бъде превърнато именно тук, във Варна като двигател на този процес.
Водещ: Вие обаче бяхте емблемата, бяхте двигателят на националната програма за саниране, така че предполагам една голяма част от въпросите на хората са били свързани именно с нея. Ще продължи ли ГЕРБ тази програма в следващия управленски мандат?
Лиляна Павлова: Да, тази програма е изключително важна за хората, защото тя достига до всяко едно семейство и домакинство, което живее в тези многофамилни сгради. Над 3 млн. българи живеят в тези сгради, затова казваме, че е най-мащабната социална програма, достигаща до всеки един до тях, без да ги дели по политическа или етническа или друга принадлежност. Тя е за всички. Тя е и социална и икономическа. Дава правото за бизнеса, така че ние в нашата програма категорично заявяваме, че тя трябва да продължи десетки години напред, да се разшири максимално, за да обхване този огромен жилищен фонд, който трябва да бъде обновен и да бъде продължен неговия живот.
Водещ: Знаете, че лидерът на БСП написа преди дни, че демокрацията ни е отнела много. Коментарът ви за тези думи? Чувствате ли в някаква степен вина, че сте били част от тази демокрация, която е отнела на хората нещо?
Лиляна Павлова: Това, което мога да кажа е, че това беше наистина едно шокиращо изказване, защото демокрацията е най-доброто, което имаме от своето раждане. Ние сме свободни в правото си да живеем, в правото си на избор. Така че това беше наистина за нас шокиращо. Ако г-жа Нинова и БСП ни предлагат връщането към някакъв вид тоталитарен режим, авторитарен тоталитарен режим, в който държавата да се меси и да нямаме право на свобода и демокрация, това е изненадващо за нас и много плашещо, защото не демокрацията, а именно те доведоха до приватизацията на заводи и на цели предприятия. Сега те казват, че демокрацията им пречи, демокрацията, която имат. Техните деца учат в Америка, в скъпо платени университети. Това е нещо много странно, много неприятно, което чувам и виждам. Надявам се да не позволим да върнат някаква форма на тоталитарен режим, зачерквайки права, зачерквайки правата на хората, правото на избор на всеки да живее, да работи, да учи, да се развива, включително и да разширява и да развива своя бизнес именно в страната.
Водещ: И вие, и ваши колеги от партия ГЕРБ неведнъж казахте, че сте готови, видели сте грешките си в миналите управленски мандати. Кои са пропуските, които отчитате за тези мандати и променена ли е тази политика в настоящата ви предизборна програма?
Лиляна Павлова: Както ние заявихме, първо ще водим, водихме и водим до ден днешен изключително позитивна кампания, въпреки опитите за пропаганда, дескредитация и провокации. И казахме, че видими са резултатите, които постигнахме. Гордеем се с тях, ще надграждаме и ще продължим да работим по тях. Факт е и осъзнаваме, че имаме и грешки, имаме и приоритети, теми, политики, по които не направихме достатъчно. Взимаме си тази поука и сега те са именно в най-важните ни национални приоритети, които искаме да отстояваме, и за което ще работим задължително именно ние, това е образованието – най-важният приоритет, както казах и преди малко, здравеопазването, социалната политика и икономиката и доходите на хората. Това са темите, по които не направихме достатъчно, и си даваме сметка, че имаме още много какво да направим, за да постигнем именно това добра здравна система, качествено образование, младите хора, образованите да останат и да работят, работни места, доходи и заетост. Това е всъщност мярката-подкрепа за бизнеса, запазвайки най-ниските данъци и привличане на инвестиции и разкриването на тези работни места. Това е нашата политика, която трябва сега да проведем, за да имаме това качество на живот и развитието на държавата, за което отстояваме, и стабилността, за която да се борим.
Водещ: На последните избори ГЕРБ имаше около 1 млн. избиратели. В добра кондиция ли е партията, за да разшири или поне да очаква да разшири електората си на тези избори?
Лиляна Павлова: Кампанията може би започна малко вяло, малко различно. Знаете, че започна с едни провокации срещу нас, включително всички срещу нас. След разговорите с хората аз съм повече от всякога съм убедена, че имаме доверието на тези 1 млн. българи, които ни подкрепяха и досега. Именно благодарение на тяхното доверие ние постигнахме толкова много и толкова много видими резултати. Те ни подкрепяха, работиха, строиха, инвестираха. И тези 1 млн. българи, които продължават надявам се да ни подкрепят, са тези, чието доверие не сме предали и разчитаме и им благодарим. Обвинението, че не сме работили в името на държавата – напротив, работехме с подкрепата и усилената работа на тези хора. Надявам се да ни подкрепят и по-широка периферия не само членове и симпатизанти на ГЕРБ, защото виждаме и смятаме, и вярваме, и се надявам, че сме успели да ги убедим, че ние сме наистина алтернативата на това България да не си загуби курса. Ако сме и на морска вълна, представлявайки Варна, „корабът не трябва да загуби курса“, трябва да знаем накъде сме тръгнали, ако има пробойни, да ги запуши. Това са секторите, в които имаме да поработим още, за да вървим в правилния курс, да не загубим курса, да не потъне корабът България. Това е важно за нас.
Водещ: Рано ли е, г-жо Павлова, да ви питаме за възможни коалиционни партньори?
Лиляна Павлова: Смятам, че е рано поради първата причина – нека всеки български гражданин да упражни своето право на глас, да видим кой с какво доверие ще влезе в 44-я парламент, и тогава да говорим за възможни коалиции. Ние казахме, че ние сме готови и на управление на малцинството, правителство на малцинството, именно за да докажем, че със здрава ръка ще се заемем и с тези сектори, в които имаме още какво да направим, не само да надграждаме добрите резултати и постигнатото, но ако се наложи за коалиции, естествените ни партньори са център-дясно. Това е мнението на хората, с които се видяхме, това е мнението и на нашите членове и симпатизанти, но е важно да видим кой ще влезе в парламента, защото всеки разпилян глас в дясното, всяка невлязла партия от дясното, и тези разпилени гласове за съжаление ще отиват и в подкрепа на левицата. Затова казваме – да се обединим с тези, с които можем да предложим реалните решения и правителство, което да стабилизира държавата.

 

Източник: focus-news.net