Симеонов: Агентът на ДС Тома Томов не става за политик!

Забравихме, че имаше еничари още преди Бинев и Михайлов

Валери Симеонов e съпредседател на коалицията Патриотичен фронт. Доскоро това беше една от политическите групи, които крепяха кабинета „Борисов” 2. Той заедно с Красимир Каракачанов и Волен Сидеров е от триумвирата Обединени патриоти. Даде остро негативна оценка за новия президент Румен Радев след речта по заклеването му пред парламента. Лидер е на НФСБ и идеолог на последния действащ Изборен кодекс.

Завършил е електроинженерство във ВМИ – София. Трудовата му биография е свързана с обекти на „Трансстрой”, летище Бургас. Три години плава с траулери на „Океански риболов”. Синдикален лидер е на КТ „Подкрепа” и един от основателите на СДС – Бургас. Заедно с Волен Сидеров е от създателите на „Атака”. Негова е телевизия СКАТ.

- Г-н Симеонов, социологията отрежда на обединените патриоти ролята на балансьор в следващото 44-то Народно събрание. Как може обаче да се балансира в условията на крайно поляризирано общество?

- Трудно. Освен това никой не може да гарантира доколко ще е балансиращата роля на Патриотичния фронт, защото моето лично очакване е две партии да не могат да направят мнозинство в парламента. Така че ще се случи вероятно комбинация от три партиии, може и четири. Но всичко това ще бъде възможно само в случай, че се търси общото в името на националните интереси.

- Каква е ролята на президента Радев и на неговия служебен кабинет за гарантиране честността на вота, осигурена ли е прозрачност и равнопоставеност?

- Не мога да кажа. Досегашните служебни правителства въобще не се справиха с тази задача. Най-вероятно и това правителство няма да може. Не виждам никакви конкретни мерки.

- Бойко Борисов изрази сериозно опасение, че изборите ще бъдат купени. Вие съзирате ли такава опасност?

- Е, какво да съзирам? То вече излезе информация за раздаване на храна от ДОСТ. Върви информация за покупки в циганските махали. Всичко това говори по-скоро за повтаряне на старите практики, отколкото някакви реални действия. Няма такива действия, не ги виждаме. Досега трябваше да има национални съвещания на полиция, на прокуратура. Съгласуване на действията между тях. Трябваше да са набелязани хората, които трябва да бъдат задържани, защото брокерите на гласове са едни и същи 20 години. Нищо такова не виждаме.

- Къде ще сте вие при формирането на следващ кабинет - с ГЕРБ или с Корнелия Нинова?

- Не мога да отговоря по никакъв начин. Даже ми е обидно, когато се поставя по такъв начин въпросът - къде ще бъдем и с кого ще бъдем. Хайде питайте ги тях те с кого ще бъдат. Кой ще бъде с Патриотичния фронт, кой ще бъде с патриотичната идея, кой ще бъде с патриотичните принципи.

- Всъщност програмите и на ГЕРБ, и на БСП не са ли подозрително идентични?

- Всички програми не подозрително, а фактически доста се приближиха до нашата стара програма - на НФСБ, от 2011 г., която развихме две години по-късно и предложихме за изборите. И програмата на НФСБ от 2014 г. всъщност беше основата, върху която беше създадена програмата на Патриотичния фронт. И сега забелязваме, че всички започнаха да говорят за демографска криза, за икономика, за битова престъпрост. Всички започнаха да се борят с тълпите бежанци, които допреди няколко години насърчаваха с псевдо либерални приспивни песни. Така че няма лошо програмите да се доближават, защото по този начин се очертават общите проблеми и приоритети в държавата. Не страдам от ревност, че програмата на НФСБ се повтаря вече на много места. Но повторението - и от ляво, и от дясно, е доказателство за липса на сериозни платформи в т.нар. големи политически партии.

- От какво обаче няма да отстъпите вие, патриотите? Ще блокирате ли действително границата заради автобусите с туристи и заради клипа на ДОСТ с посланик Гьокче? А и заради призивите на социалния министър на Турция Мехмет Мюезиноглу?

- И посланик Гокче в клипа, и Мехмет Мюезиноглу на срещи с изселнически организации, на които директно ги призовава да гласуват за ДОСТ, демонстрират поведение, което е доказателство за бруталната намеса на Турция във вътрешните работи на България от десетилетия. Те дори не го приемат за ненормално, не съзират огромния дипломатически скандал. Т.е. тази намеса трябва да бъде пресечена. Поради тази причина аз настоявах при промяната на Изборния кодекс за ограничаване на секциите в чужбина, като основната цел беше ограничаването на секциите в Турция. И ги намалихме четири пъти. Това е и смисълът на задължителното гласуване - да спадне относителният дял на етническите партии, които се манипулират отвън. Няма по-сериозен опонент на намесата на Турция във вътрешните работи на България от НФСБ и сега от Патриотичния фронт. Затова е нормално да имаме и организация за посрещатето на изселниците, които ще се опитат да дойдат, за да манипулират за пореден път изборите в България.  

- Ако все пак се окажете новият златен пръст в парламента, с какво ще сте различни от традиционния досега балансьор ДПС?

- ДПС никога не е имало балансираща роля. ДПС винаги е било кърлеж, впит във властта. Да си сменяш подкрепата на година, две, на четири или на няколко месеца. Това не е балансиране. Това е източване на държавен ресурс и поставяне на свои хора във властта.

- За роля на балансьор не претендира ли обаче и ВОЛЯ на Веселин Марешки, не е ли той нечий проект?

- Позицията и програмата на Обединени патриоти поставят ясни изисквания. Те са толкова ясни и категорични, че няма място за търсене на аналогии. Хората гласуват за нас, за да изпълним определени ангажименти. И въпросът е дали ще ги изпълним, или ще търсим някакво водевилно заиграване с приемането на една или друга роля. Ние няма да приемем никаква роля - нито на балансьори, нито на противотежести. Отговорни сме и няма да играем на кантар.

- Затова ли и откъде идват тогава множеството опити за вбиване на клин в единството на Патриотичния фронт?

- Основно идват от самия Патриотичен франт. От това, че някои са по-млади и по-амбициозни, искат да ядат ябълките с листата. Не мисля, че има някакви външни въздействия. Опитваме се да ги вразумим и да им налеем акъл в главите, че сме коалиция, а не сме отделни партии.

- Да не визирате Красимир Каракачанов?

- Не, опазил ме Господ, в никакъв случай.

- Как си обяснявате, че патриот като Слави Бинев води листа на ДПС, а СДС кинжал като Евгений Михайлов оглавява подредбата на ДОСТ в София?

- Не желая да коментирам конкретни имена. Аз мисля, че това е ясно даже на аудиторията, която е далеч от политиката. Тези ходове са прозрачни. Тези не са първите. Някак си много бързо забравихме Йордан Цонев, Камен Костадинов, ген. Симеонов и разни други еничари. Имало е такива и винаги ще има. Самото време е неморално, без ценностна система.

- От същата парадигма на неморалното ли са агентите Тодоров - Тома Томов и Павел - Местан примерно?

- Това е друга тема - доколко работата, която си вършил, е неподходяща за политическа кариера. Върви още от 1989 година тенденция, че тези, които са били служители на ДС, трябва да бъдат лустросани и не би трябвало да взимат участие в политиката. Аз не споделям това мнение, защото познавам много хора, които са служили на ДС, но не са били предатели и доносници. По-скаро са работили за интересите на държавата. И без тяхната работа държавата нямаше да има стабилността си и нямаше да може да отразява опитите за намеса отвън - това, на което сме свидетели сега.

Ако сега запитаме всички либерално мислещи, които скачат срещу ДС, трябва ли да има ДС, която да възпрепятства навлизането на исляма чрез обучените в Турция имами, които се опитват да ръководят духовния живот на българските мюсюлмани, трябва ли да има противодействие на турската намеса, сигурен съм, че ако мислят за България като за своя родина, ще кажат, че трябва да има такова ограничаване. Добре, а кой да го направи, ако не ДС? Въобще да няма контраразузнаване ли? Естествено, ако има доказателства, както има за Тома Томов, че е правил доноси, че е извършвал позорна и унизителна дейност по очерняне и окепазяване на негови колеги, естествено е, че няма морално право да влиза в политиката. Това е обидно и за избирателите. В предишния парламент имаше хора, стигнали до пълното духовно падение - да донасяш за жена си. Да спиш с нея и да пишеш доноси за нея. За такива хора не би трябвало да има място в политиката. Но трябва да се внимава с оценките и с отделянето на суровото от сухото.


- Как ви звучи мантрата "промяна и нови лица"? С какво Елена Йончева и проф. Иво Христов ще са по-добри законотворци от Янаки Стоилов и Мишо Миков? Няма ли да ги изконсумират бизнес социалистите от "Позитано" 20?

- О, те дават мило и драго да бъдат употребени. Натискат се да заемат места в една институция, в която те нямат никаква работа. Наистина не може и дума да става за сравнение с т.нар. по-стари кадри на БСП като Стоилов и Миков, които, освен своите професионални, имат и своите човешки достойнства. Оттук мога да направя извода, че напоследък в нивата на БСП изникнаха доста отровни гъби.  

- Какво мислите за артистите, които се появиха в листите - Нона Йотова, Калин Вельов, Светльо Витков. Това мода ли е, или политическо безсилие?

 

- По-скоро политическо безсилие. По-скоро оценка за цялостното състояние на съответната партия. Партия, която залага на лица - без значение с какво са известни, много скоро се превръща в пътуващ цирк, в клоунада.

Източник: ПИК