Пламен Нунев: Следващият парламент трябва и ще работи за развитието на севера

Основния акцент за севера е пътната инфраструктура. Магистрала „Хемус“, в национален мащаб, а в регионален – пътя Русе-Бяла-Велико Търново

Пламен Нунев е роден на 24 ноември 1956 година . Завършва висшето си образование във ВИФ „Георги Димитров” - София /Национална спортна академия/ с профил теория и методика на физическото възпитание и спорт. Професионалният му опит е натрупан изцяло в сферата на сигурността, опазване на обществения ред и превенцията на престъпността като служител на Министерството на вътрешните работи. Преминал е през всички „стъпала“ в йерархията – от районен инспектор през 1982 година до началник на областна дирекция „Полиция“ - Русе. Така завършва своя трудов път преди близо 12 години. Народен представител в 41-о, 42-о и 43-о Народно събрание. Той е един от учредителите на ГЕРБ. Областен координатор е на ГЕРБ. Понастоящем е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

- Г-н Нунев, водач сте на листата на ГЕРБ в Русенска област за четвърти път. Какво означава това за Вас?

- За четвърти път водя листата на ГЕРБ в Русенска област, но чувствам, като че ли ми е за първи път. Всеки отделен избор, независимо от вида му, поставя личната отговорност на първо място. Наред с това, много голяма е моята отговорност и като областен ръководител на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Гласуваното доверие и поставените задачи от хилядите членове и симпатизанти на партията в региона ме задължава да работя постоянно не само в техен интерес, но и в интерес на всички граждани на Русенска област и България.

За мен и партията е важно доверието на българските избиратели. Когато сме принципни и отстояваме дадени позиции, гражданите преценяват дали ще дадат вота си за политическа формация. Ние не говорим за популизъм, говорим за реални политики, които можем да реализираме. България се нуждае от сигурност, енергийна ефективност, като за социално слабите да има подобни политики. ГЕРБ може да признае грешките си и да не ги повтаря, затова ще влезем в следващото Народно събрание много по-подготвени, отколкото през отминалите години.

- На каква предизборна кампания залагате?

- ГЕРБ по традиция ще води в Русенска област открита и толерантна предизборна кампания, без компромати спрямо нашите политически опоненти. Кандидатите, включени в листата на ГЕРБ за предсрочните парламентарни избори на 26 март са доказани и уважавани професионалисти с богат опит в различни сфери на обществения живот – сигурност, социална политика, земеделие, култура, младежки дейности, местно самоуправление и др.

- Какво се случи в България през тези близо 2 години от мандата и има ли ГЕРБ потенциала да промени посоката на развитие при бъдещо управление?

- За последните близо 2 години България запази доверието на европейските и евроатлантическите ни партньори, България продължи по пътя за европейско развитие като страна-членка на ЕС. Управлението не е самоцел. Разбираме го като форма на действителна възможност да реализираме политически и управленски решения в център-дясно. За тези повече от 10 години успяхме да спечелим доверието на гражданите и да го запазим. Направихме това в условията на управление и опозиция и днес повече от всякога България се нуждае от стабилно управление и реални решения. За да има стабилност, трябва да има сигурност днес и за следващите години. Стабилността е да има работещи институции, да се създават повече работни места, гражданите да виждат своята перспектива за своя личен и професионален живот.

За да има стабилност, трябва да има сигурност сега и през следващите години. Натрупахме управленски опит и знания, които ще са ни от ползва през следващия управленски мандат. ГЕРБ е сред малкото партии, която представи управленската си програма на различни тематични форуми преди началото на предизборната кампания. Тази програма ще даде възможност за продължаване на европейското развитие в страната и региона.

- Кои са основните приоритети за ГЕРБ в Русенска област?

- Аз смятам, че в реализирането на секторните политики на политическа партия ГЕРБ би следвало да има, и ще има, развитието на севера и северозапада. Това ще бъде акцентът и аз искам с всички колеги от останалите партии да работим заедно. Аз съм консенсусен и диалогичен и няма проблем да работя със всички. В тази посока ще тръгнат нещата, защото основния акцент за севера е пътната инфраструктура. Магистрала „Хемус“, в национален мащаб, а в регионален – пътя Русе-Бяла-Велико Търново.

Екологията винаги е била чувствителна тема за русенци.
Отново в тази посока сме предвидили дългоочакваното започване изграждането канализацията на кварталите „Средна кула“ и „Долапите“. Преди 4 години, точно преди да бъде направена първа копка проектът, който е изключително важен за над 4000 жители, бе спрян. При съставяне на ново правителство от ГЕРБ ще бъде направено всичко възможно проектът да се случи.

ГЕРБ залага на енергийната ефективност, а не на безумното влагане на милиарди в изграждане на нови енергийни мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Затова ние ще работим за продължаваме на програмата за саниране на образователни, социални и културни заведения в Русе и региона. Наред с това ще се отделят средства за саниране и на многоетажните блокове, където живеят хиляди семейства.

В сферата на сигурността сме предвидили значителни стъпки в посока противодействие на битовата престъпност посредством засилено полицейско присъствие в регионите и всяко населено място.
Ще продължи политиката за строг контрол на границите, за да не се допуска пресичането им от нелегални мигранти. В края на мандата на Министерски съвет с министър председател Бойко Борисов бе приложен пакет от мерки за бързо задържане и връщане на нелегално пребиваващи в страната лица. Това ще продължи и след изборите.

Това са само част от акцентите в нашата местна предизборна програма. Неин фокус е възраждането на Русенска област. Тя е център на планов район и затова като народни представители от ГЕРБ ние ще продължим да работим тя да си възвърне полагащото и се място на картата на България.