Виктория Томова: Всеки трябва да се бори за мечтите си

Спорт

07-12-2016, 09:19

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От малка си мечтая да стигна до топ 10. Надявам се постепенно да се случи.

Виктория Томова се подготвя за последния си турнир за 2016 г. През следващата седмица тя ще участва на състезанието в Дубай, което е с награден фонд 100 хиляди долара и домакинство. В основната схема на силната надпревара, освен Томова, ще играе още една българка - Елица Костова. Този сезон бе много успешен за Вики, която спечели четири титли на сингъл и една на двойки. Най-големият ѝ успех бе на турнира в Сегед (Унгария) с награден фонд 50,000 долара през юни, когато триумфира с трофея. През август пък направи дебют в турнирите от Големия шлем. В квалификациите на US Open 21-годишната състезателка на ТК Левски записа две победи, в това число и над бившата №26 в света Тамира Пашек. Тази година Томова влезе в топ 150 на световния женски тенис. След една от тренировките си талантливата състезателка даде интервю специално за сайта на БФТенис. 

- Вики, как върви подготовката?

- Доста добре. С треньора ми в началото изградихме план, по който работим. Влагам много усилия. Малко си починах от турнири, защото тази година изиграх доста мачове. Психически ми дойде малко в повече. Сега се подготвям за Дубай.

- На какво наблягате най-вече?

- Най-вече на физическата подготовка. Искаме да направим базова подготовка за цялата година, за да мога да издържам при трудни и по-дълги мачове и да не се уморявам толкова бързо.

- Чувстваш ли се готова за Дубай?

- Да, смятам, че досега се получи наистина добра подготовка. Остават ми още няколко дни, в които ще наблегна на тренировъчния процес. Надявам се да се представя добре и там.

- Каква е целта ти в този много силен турнир?

- Да, силен турнир. Наградният му фонд е 100 хиляди долара. Надявам се да стигна поне четвъртфинал или полуфинал.

- С какво ще запомниш 2016 г. - най-успешната ти година в тениса?

- В началото ми беше доста трудно да започна от 490-ата позиция в света. Изиграх много трудни мачове срещу доста добри противнички. Мисля, че много напреднах в играта. С всеки мач и с всеки турнир все по-добре се получаваше. Много съм доволна от себе си като цяло. 

- Титлата в Сегед ли е най-специалната за теб?

- Да, абсолютно. Всъщност не беше много очаквана, защото в началото на сезона играех 10-хилядни турнири. На тях постепенно се справях все по-добре и по-добре, за което се радвах. Но в Сегед не отидох с никакви очаквания. Просто играех мач за мач, точка за точка и нещата се получиха много добре за мен. 

- На US Open успя да се срещнеш за малко с Новак Джокович. Той ли е твоят любимец?

- Да, срещнахме се, но моят любимец в мъжкия тенис е Роджър Федерер. Той обаче не участваше поради контузия. 

- Очакванията към теб стават все по-големи с оглед на силното ти представяне през последните месеци. Това тежи ли ти?

- Мисля, че на всеки спортист това му тежи в главата. Но аз си следвам моите цели и се надявам да ги постигна. 

- Кой е най-важният съвет, който си получила от твоя треньор Михаил Кънев?

- Да се боря винаги докрай за всяка точка и да не се отказвам. Нещата ще се получат постепенно.

- Предполагам, че следващата ти цел е топ 100. Колко близо си до нея?

- Мисля, че е постижимо за следващата година, ако продължавам в същото темпо. Доста близо съм. Като цяло разликата не е много голяма между топ 100, топ 200 и топ 300.

- Изабелла Шиникова и Елица Костова също се представят много силно като теб тази година. Поддържате ли връзка?

- Много се радвам за тях, понеже знам през какво минават и те. Доста е тежко да се добереш до там, докъдето ние стигнахме тази година. Играхме на едни и същи турнири, срещахме се. Тренираме заедно, когато е възможно.

- Какво предстои за теб след Дубай?

- Дубай ще бъде последният турнир за мен тази година. След това заминаваме с баща ми за Австралия. Надявам се да вляза в квалификациите в  Бризбейн  и след това да играя или в Сидни, или в Хобарт. Състезанието в Сидни е доста силно и не съм сигурна дали ще успея да вляза в квалификациите. След това предстоят пресявките на Australian Open.

- Кой е любимият ти турнир?

- US Open стана любимият ми турнир, защото се представих много добре на него. Играх много силно. Преди това ми харесваше Roland Garros, защото е на "червено", а аз от малка тренирам на тази настилка. Но напоследък се представям по-добре на твърда настилка и може би затова настъпи промяна.

- Има ли тенисист или тенисистка, на които симпатизираш и искаш играта ти да се доближава до тяхната?

- Не искам да приличам на никого. Но много ми харесва Доминика Цибулкова с нейната борбеност. Тази година направи много добро преставяне. Харесваме ми, че се бори за абсолютно всяка точка и не се отказва. Но гледам да спазвам моя стил на игра. 

- Докъде се простират мечтите ти?

- От малка си мечтая да стигна до топ 10. Надявам се постепенно да се случи.

- Какво ще пожелаеш на почитателите на тениса за предстоящите празници?

- Да бъдат живи и здрави! Всеки да се бори за мечтите си и да не се отказва от тях!


Източник: bgtennis.bg