Цветан Цветанов: При парламентарни избори ще бъдем първа сила - bulgaria.utre.bg
Alternative Media Group

Цветан Цветанов: При парламентарни избори ще бъдем първа сила

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
21 ноември 2016, 09:35 | Кристина Кръстева, 24 часа
  • Снимка:
    Facebook

Ако партньори не говореха популистки в кампанията, Цачева щеше да е избрана

Още акценти:

Двамата президенти да направят общо служебно правителство. То и кабинетът "Борисов" да посочат заедно еврокомисар

Следващите 4 месеца крият риск за всички области, включително за границата

Още преди няколко месеца ГЕРБ предложи смесена избирателна система като тази в Германия

С председателя на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов разговаря Кристина Кръстева

- Предполагам, че миналата неделя е бил най-кошмарният ви ден, г-н Цветанов. Първа изборна загуба, първи пропуснат часовник от Борисов. Почувствахте ли се лично отговорен?

- След всеки избор трябва да се направи задълбочен анализ, да се извадят поуки и тези грешки да не се допускат в планирането за следваща кампания.

През тези две години ГЕРБ се водеше единствено и само от националния интерес, работейки в сложна конструкция под постоянно напрежение.

Макар и да получи резултат, който не съответства на свършеното от правителството, ние уважаваме волята на избирателите.

Що се касае до вината, мога да кажа, че всеки един от ГЕРБ е съпричастен за този резултат. Но резултатът, който постигна ГЕРБ на чисто партиен вот сега, е много сериозен - 840 000 гласа. Сравнено с местните избори само преди 1 година, картината е същата - тогава имахме 890 000 гласа за съветници. Което означава, че ГЕРБ успя да консолидира твърдите си ядра на членове и симпатизанти, но

грешката е,

че бяхме

прекалено

доверчиви

Защото искахме да бъдем с протегната ръка към партньорите си. Очевидно те имаха своите политически планове и не получихме подкрепата, която беше логично да бъде дадена, след като на първи тур кандидатът на ГЕРБ остана втори. И на балотажа трябваше партиите, които формираме парламентарното мнозинство, да призовем всички симпатизанти да гласуват за двойката на ГЕРБ, за да продължим заедно следващите 2 г. и да сме действително лоялни един към друг.

- Патриотите или реформаторите не приеха протегната ръка за втори тур?

- На изборите през 2014 г. имахме 1 070 000 гласа. През 2013 г. сме имали 1 080 000. На втория тур сега постигнахме 1 256 000 гласа и ГЕРБ се доближи до резултата си от парламентарните избори през 2014 г. Около 150-170 хиляди дойдоха от подкрепата, която заяви РБ.

Тук обаче искам да подчертая, че когато преди 2 г. поехме отговорността за държавата, заявихме пред българските граждани, че формираме

парламентарно

мнозинство, зад

което са повече

от 1 600 000

гласа

- ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт. В началото добавяме и АБВ, която бе част от управлението и политиките на кабинета "Борисов-2". Какво обаче се получи на втори тур и по време на кампанията, която водеха партии от парламентарното мнозинство?

Имаше противопоставяне, излагаха се позиции, които не бяха коментирани преди това. Защото, когато говорехме за бежанския проблем, ние, управлявайки заедно България, изпълнявахме ангажимента си да изградим допълнителните възпиращи съоръжения. За тях се отделяше допълнителен финансов ресурс.

В социалната политика за тези 2 г. на базата на добрата приходност бяха осигурени над 200 милиона, за бонуси по два пъти в годината към най-ниските пенсии. Знаем, че българските пенсионери се нуждаят от повече, но трябва да бъдем реалисти. Тези

изказвания,

направени по

време на

кампанията,

за 300 лв.

минимална

пенсия...

- ... ви свалиха резултата.

- Просто от ПФ нямаше как между първи и втори тур да отправят сериозен призив към избирателите си да ни подкрепят.

- И с тези обещания отдалечиха избирателите си от вас.

- Донякъде. Другата причина - нямаше ясна политическа подкрепа, която да бъде изразена от ПФ, и по-специално от ВМРО.

Но въпреки тези различия, въпреки случилото се през тези 30-40 дни трябва да намалим политическото противопоставяне. След всеки национален избор трябва първо да се съобразим с избирателите и начина, по който те са гласували. Второ, политиците трябва действително да търсят цели, които могат да ги обединяват, а не да говорят за нещата, които ще породят нажежаване и противопоставяне. Днес повече от всякога трябва да търсим допирните точки. Затова аз не бих си позволил да бъда краен в оценките си към коалиционните партньори, а също - към патриотите. Не бих се изказал много критично и за останалите партии в НС въпреки различията, които имаме. Защото в НС са формациите, зад които има реални избиратели. И трябва винаги да се съобразяваме и с тях, а също да разбираме и поведението на някои парламентарни групи.

Искам колкото се може по-бързо да се върнем към нормалното комуникиране. И да излезем много по-бързо от създалата се политическа криза, която може да доведе до тежки последствия, ако има противопоставяне. Това сме го виждали през 2013-2014 г. и то не доведе до оздравяване на държавата. Обратното - имахме разваляне и загуба на доверие в Брюксел. Само за 2 г. на базата на общите усилия на всички постигнахме добри неща.

- Уточнихте ли кои са виновните в партията за този резултат? Чу се, че кметовете не са били достатъчно активни в кампанията.

- Числата, което посочих, показват, че всички структури на ГЕРБ са работили на база на възможностите. Благодаря на всички кметове, общински съветници, структури, които работеха активно за този резултат. Защото партийната работа е една неблагодарна работа. Тя винаги трябва да разговаря с хората, да търси решение на поставяните от тях въпроси. Политикът трябва да се възприема като слуга на избирателя.

- А не сгрешихте ли стратегически, че не издигнахте надпартиен кандидат?

- Днес може да виждаме слабости, но това беше подготвеният кандидат, който да влезе с летящ старт. Г-жа Цачева притежава необходимата професионална компетентност, за да изпълни със съдържание президентската институция. Да, действително някои казват, че не била достатъчно харизматична. Други - че е била обявена в последния момент. Ние сме партия с изключително много отговорности в управлението и при нас водещото е кандидатурата ни да отговаря на длъжността.

На въпроса ви дали трябваше да се спрем на надпартиен кандидат, смятам, че заради агресивността на част от реформаторите, това беше невъзможно.

- Колко гласове прогнозирате, че ще вземете на парламентарните избори догодина?

- Убеден съм, че при мобилизацията, която ще направим, резултатът ни ще бъде достатъчен, за да сме първа сила и да участваме във формирането на следващия кабинет.

- С кого?

- Това ще мога да го кажа, след като приключат изборите.

- Реформаторите остават ли основен партньор?

- Не бих искал да давам прогнози. Виждате, че процесът е изключително динамичен.

- А Марешки май ще замени патриотите...

- Не е за

подценяване

резултатът,

постигнат от

Веселин

Марешки

Това са 427 000 гласа. Трябва да видим какво се случва и в РБ, и с възможността да се прави нов политически проект.

Ние ще наблегнем много върху подобряването на координацията, комуникацията и всичко, което е свързано с избирателите. Защото във властта винаги има едно изхабяване.

- Това ли е част от обяснението защо не спечелихте?

- Част от секторните политики не получиха обществена подкрепа.

- Кои сектори? Ръководените от министри реформатори ли?

- Да, разбира се. Няма да е коректно да ги назовавам. Това ще бъде обсъждано в по-тесен формат в ГЕРБ. Парламентарната ни група подкрепяше всяка предложена реформа на министри, които не бяха от ГЕРБ. Въпреки много ясните аргументи, че това не е правилно, ние подкрепяхме техните политики, защото винаги поставяме стабилността на държавата на първо място.

- Изборът на генерален секретар на ООН май също беше лош ход и зададе пораженчески тон в кампанията на ГЕРБ?

- Това е дало основание на БСП да започва събранията си точно с казуса ООН и решението на българското правителство.

- ГЕРБ ще даде ли имена за следващия еврокомисар?

- Следващият еврокомисар трябва да бъде достойна кандидатура и смятам, че е правилно името му да бъде дискутирано от двете правителства - сегашното и бъдещото служебно.

- Как ще промените изборните правила? Ще успеете ли още за предсрочния вот напролет да въведете мажоритарен елемент?

- Ние вече внесохме проекторешение по референдума, като

искаме да бъдат

възприети трите

въпроса, по

които над 2,5

милиона

граждани

дадоха подкрепа

Предстои дебат в парламента. Пленарната зала ще определи какви ще бъдат правилата и дали ще бъде възможно да се намери политически консенсус те да бъдат променени в такъв кратък период...

- Вие в ГЕРБ обаче повече харесвате германската система, или чисто мажоритарната?

- ГЕРБ никога не е поставяла условия за изборните правила. На първите парламентарни избори за нас през 2009 г. участвахме по правила, изработени от тогавашната тройна коалиция. След това печелихме избори и след промените, направени и през 2013-а, а и през 2014-а. По-важното е, че когато се обсъждаха възможностите за промени в Изборния кодекс само преди половин година и се говореше за мажоритарен вот, предложихме освен преференцията в пропорционалните листи да има възможност за смесената избирателна система, каквато е в Германия. Това наше предложение беше отхвърлено и не стигна до дискусия.

- Оглеждате ли се вече за нови лица за листите? Чу се за Георги Марков, че сте го поканили за депутат. Каква част от сегашния ви състав ще бъде освежен?

- При тази напрегната конструкция на управление колегите от 43-ия парламент бяха изключително всеотдайни и дисциплинирани. Винаги при съставянето на листите търсим баланса. Има колеги, изключително всеотдайни по места. Друга част от депутатите ни имат невероятната експертиза от ръководството на съответните комисии по секторни политики. Така се получава взаимно допълване. Отчитаме и професионалния профил, даваме възможност и на хората със сериозен организационен опит по места, които са добри посредници между хората, парламента и изпълнителната власт.

- Значи няма да има радикално подновяване? За Георги Марков потвърждавате ли?

- Да е отговорът на двата ви въпроса.

Георги Марков е

един невероятен

човек, доказан

демократ,

участвал и във Великото народно събрание. С неговия житейски, политически и юридически опит от КС може да бъде много полезен.

- Борисов ли ще стане лидер на парламентарната ви група в оставащите два месеца?

- Би било редно той да бъде председателят на групата.

- Притеснява ли ви готвеният десен проект около Радан Кънев и "Протестна мрежа"?

- Първо, в продължение на 10 г.

лидерът в

център-дясно

е ГЕРБ

За нас е изключително важно в следващите парламенти да имаме партньори, които са част от голямото европейско семейство от ЕНП.

- Повече десни - по-добре, защото са потенциални партньори, така ли?

- Да, разбира се. Спомнете си патриотите колко остри бяха по време на кампанията през 2014 г. и как сипеха заклинания, че няма да участват с ГЕРБ... А след като приключиха изборите, го направиха. В сегашната политическа ситуация всяка от партиите, които формирахме парламентарното мнозинство, трябва да преосмисли поведението си. Лоялността не беше водеща във взаимоотношенията ни в коалицията.

Не искам да съм лош пророк, но без нас

доскорошните ни

партньори много

трудно

ще натрупат

дивиденти

в политиката, което досега се случваше за наша сметка.

Всички трябва да бъдем достатъчно разумни и да отчетем какво постигнахме и какво - не, заради липсата на консенсус. Ако популизмът беше по-малко, щяхме да успеем да убедим симпатизантите на партньорите в мнозинството да гласуват на втори тур за г-жа Цачева.

Нямаше и да има проблем да постигнем резултат над 1 600 000 избиратели, което щеше да бъде напълно достатъчно да се избере президент и вице с евро-атлантическа ориентация, каквато беше двойката на ГЕРБ.

- Значи патриотите носят основната отговорност Цачева да не е президент. Ще им простите ли?

- Аз не искам да обвинявам никого. По-важно е да се върнем към нормалната комуникация между партиите, каквато демонстрира ГЕРБ след последните парламентарни избори. Защото, ако се върнем в периода след тези през 2013 г., тогава политиците в парламента просто не си говореха. Имаше заграждения и хора, които постоянно викаха "Оставка!"

- Следващите 4 месеца, в които няма да има редовно правителство, увеличават ли напрежението по границата?

- Разбира се. Служебното правителство е с доста по-малка компетентност. Няма я тази отговорност, която носят партиите, когато са формирали кабинет, избран от НС. Няма парламентарен контрол. От тази гледна точка идващият период крие риск за всички сфери.

За мен по-важно е да има конструктивен диалог между действащия президент и новоизбрания. Те трябва да постигнат на първо време консенсус за служебния кабинет. По-добре е той да бъде договорен между двамата президенти, отколкото единият да си назначи кабинет с мандат месец и половина, а после другият да си направи нов за два месеца.

 

Източник: 24chasa.bg

МултимедияКоментари (2)

Потребител
да ама не
нормалното е тоя в панделата!
22 ноември, 18:24 ч.
Потребител
Мартин
Това е добра идея за има смесена избирателна система. Това ще доведе до по-добри резултати за цялата страна.
21 ноември, 10:53 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета