Борисов: И да бях спечелил вота, правителството щеше да падне заради Патриотите и бюджета - bulgaria.utre.bg
Alternative Media Group

Борисов: И да бях спечелил вота, правителството щеше да падне заради Патриотите и бюджета

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
16 ноември 2016, 16:44 | Кристина Кръстева, 24 часа
  • Снимка:
    24chasa.bg

- Г-н премиер, бюджетът ли е най-важното нещо в момента в държавата?

- Най-важното е, защото от тези популистки предложения, от данъчните им реформи, които предлагат, на годишна база, ако направят такава пенсионна система – с 300 лева минимална пенсия, без да събират повече приходи, един бюджет ще увисва с 3 милиарда. На третата година ще са 9 милиарда. Ще се изхарчи фискалният резерв, който помните, че го заварих на 3 цяло и нещо, сега е над 13-14 милиарда.

- Остава впечатлението, че БСП иззема инициативата за бюджета, водиха преговори с останалите парламентарни групи.

- Те с никого не са водили. Те се провалиха с тези преговори. С кои групи водиха преговори?

- С националистите, с АБВ, с ДПС.

- Е, и? Вижте, водили сме разговори с патриотите. Те категорично казаха, че нямаше да подкрепят бюджета. И в един момент, дори да бяхме спечелили президентските избори, нямаше да можем да си приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство.

БСП, ДПС, АБВ, патриотите – всички са опозиция на кабинета.

Тогава с какво мнозинство ние ще правим реформа и ще продължим да работим?

- Защо, щом патриотите са се отделили още преди изборите, не направихте правителство на националното съгласие, тоест на малцинството, в името на стабилността?

- Защото няма с кого. Как да го направя чисто ГЕРБ, като сме загубили изборите? На изборите БСП, ДПС, голяма част от реформаторите, голяма част от патриотите гласуваха за г-н Радев. Те имат пълното болшинство в момента.

- Хората искаха нов президент, но не искат ново правителство…

- Защото хората не знаят детайлите. И аз не искам. Затова и не се кандидатирах за президент – за да не разбутаме правителството.

- Ще правите ли промени в партията?

- Това си е наша работа, на партията – като направим, да поправим. Следващите дни ще съм по-свободен, ще събера кметовете, ще събера областните управители, ще събера нашите ръководители на ГЕРБ, Изпълнителната комисия, ще си направим отчетите и ще преценим защо при трето тримесечие брутният вътрешен продукт на България, ръстът на икономиката се вдига с 3,6 процента. Втори сме в Европа Преди 2 г. никой не си го представяше това. Сиреч ясно е, че икономиката, бизнесът – всичко се стабилизира. Имаме отрицателна инфлация, 11 процента ръст на заплатите, под 7 процента безработица, стабилна банкова система, минала стрес тестовете на Европейската централна банка. Всички фондове работят, всички плащания в земеделието вървят, инфраструктура се строи… Много въпроси има пред мен къде сграшихме. Малко ни трябва и помощ, и анализ. Във външната политика направихме всичко – Европейска гранична полиция, огради. Дажи в момента имаме по 0 човека натиск върху границата, реадмисията върви. Това са резултатите.

- Грешка ли беше смяната на кандидата ни за ООН?

- За мен не беше, но то не е важно кое според мен е грешка и кое – не. Важното е, че хората го оцениха като грешка. След като хората са го оценили, ние трябва да се съобразяваме с тях.

- С какво е по силен г-н Радев?

- Аз не го определям с какво е по-силен. Те направиха по-добра кампания, по-модерна. От сутрин до вечер летят самолети. Хората харесват тези неща, и ни победиха. Това показа и че ГЕРБ не е машина за избори, а сме като всички останали – можем да спечелим, можем и да загубим…

- Как партията ще понесе отговорност за тези избори?

- Партията по-тежка отговорност от тази кабинетът да си даде оставката няма как да понесе.

- Виждате ли изхода за държавата оттук нататък след вашата оставка?

- За да няма абсолютно никакви рискове, защото в момента имаме морален победител – той вече е с държавна охрана, сядат с Плевнелиев, дава му премиер с министри, които да карат до изборите, когато ще да са, назначава дата, носи отговорност, държи се, както в предизборната кампания. Аз ще съм спокоен – никога няма да тръгна срещу него, ако си изпълнява тези функции. Ако дезертира, ако хвърли сега цялата отговорност на Плевнелиев, това е безотговорно. Защото Росен Плевнелиев изкара изключително труден мандат. Имаше много тежки години – веднъж след Орешарски, веднъж след мен, два пъти прави служебен кабинет и носи отговорност. Кой авторитетен, кой отговорен човек, ако го поканят за два месеца при отиващ си президент, а и работещ парламент, който всеки ден ще го вика да обяснява какво прави, ще се съгласи да бъде министър? Откъде ще ги събере той тези министри? Докато БСП има огромна банка кадри – това го чухме. Да си дадат премиера, да си дадат вицепремиерите, да си дадат министрите, зам.-министрите.

Тогава няма да има никакви рискове. Ние ще сме в парламента, ще има кворум, държавата ще си работи.

- Бихте ли дали хора в служебния кабинет, ако ви помолят да го направите?

- Не. Аз съм им казал – който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ. Защото тези два месеца ще ни ги приписват, че все едно ние управляваме.

- Държите на въпросите от референдума.

- Когато трябваше в парламента да обяснят защо има рискове с референдума по тези три въпроса, ни оставиха сами от ГЕРБ. А ние трябваше да кажем, че сме против гласа на народа ли? Сега парламента трябва да вземе решение. Настоявам въпросите да референдума да влязат веднага и да послужат за следващите парламентарни избори. Не мога да говоря от името на Конституционния съд. За мен винаги е било най-важно какво казват хората. И когато съм управлявал, съм тропал по масата и съм казвал "Това е правилно."

Б.Р. Използвани са въпроси и на други медии

Източник: 24chasa.bg

МултимедияКоментари (1)

Потребител
Ели
Бойко, българите сме с теб вярваме ти
16 ноември, 22:11 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета