Стефан Шарлопов: Не ни трябва предсрочен вот! Ще ни дръпне назад

Американците избраха Тръмп, защото вярват, че "луд" като него може да ги спаси от зациклянето

Кога тази държава е имала 15 млрд. лв. фискален резерв? Кога друг път ще имаме
3,5% ръст на БВП при прогнозирани 1,5%?

Тези макропоказатели трябва да бъдат анализирани правилно, а не на всичко да викаме "Ууу"

 

- Очаквахте ли Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ, г-н Шарлопов?

- За най-голяма ваша изненада - да. Макар че бях убеден, че неговата цел е друга, че той ще се откаже или ще загуби с малко или ще предоговори нещо във финалните акорди на предизборната кампания. Тръмп водеше кампанията си почти по този начин. Особено след скандалните разкрития за слабостта му към красиви жени, от които обаче въобще не го видях да се смути. 14-те сезона на "Стажантът" си казаха думата. Той има огромен опит в работа пред камера, прожектори и с медии.

Но! Аз винаги съм вярвал, че 70-годишният Тръмп е човек, който сам си е изградил името - цял живот в бизнеса, със сериозни активи (изчисляват ги на 3-4 милиарда долара),

агресивен,

директен,

арогантен,

безпардонен,

но и много

успешен

Това са качества за върха. Вероятно на американците им трябва такъв "луд" човек, който да ги поведе в позитивна според представите им посока.

- Мнозина обаче си казват, че едно е да ръководиш собствен бизнес, друго - световна сила. Накъде ще тръгне САЩ под негово ръководство?

- Моето усещане е добро. Защото типичните представители на статуквото, традиционните партии, без значение какви са, се поизтъркаха. На хората им омръзна да слушат едни и същи обезличени, лишени от съдържание и манипулативни клишета. Мисля, че това реши успеха на Доналд Тръмп.

- Нарекоха ви българския Тръмп, защото водихте родния формат на неговото риалити - "Звездни стажанти". Защо избраха тъкмо вас?

- Вероятно защото съм независим, израснал от нула предприемач, също както Тръмп. С грешки, трудности, рискове, успехи,но вървя напред. Приличаме си и по петте деца, и по браковете - аз два, той три. И двамата пишем книги, но засега той е написал много повече от моите две.

- Тръмп има четири фалита, а вие?

- Нямам фалити. Всъщност най-голямата прилика между нас е, че

и аз, и Тръмп

сме инвестирали

в името си

Огромната разлика между нас е, че мащабите там са едни, а тук други. Също, че е на 70 години, а аз - на 54. И най-вече - аз нямам неговите милиарди. Не ми и трябват.

- Как ще управлява - хората масово протестират срещу избора му?

- Важно е да не се провали, защото от решенията му зависят съдбите на милиони хора. И не само в САЩ. Добре е, че Тръмп се обръща с добър поглед към Русия. Русия е обявена за злия гений на света, но с руснаците така не бива да се постъпва, защото това ги консолидира и сплотява. Вижте каква е подкрепата за Путин - над 80 процента! С руснака може да седнеш, да преговаряш и много прагматично да се разбереш. Ако пък изповядваш една и съща религия и пиеш водка - шансовете ти се увеличават.

- Намирате ли разлика между българските и американските работници?

- Според мен няма разлика. Ако американският работник получава 4 хил. долара, разходите му са такива, че в крайна сметка му остават пари да си плати вноската за къщата по ипотечния кредит, кредита за колата, бензина, храната и два чифта дънки. И започва мелницата отново.

- Умее ли българинът да прави бизнес?

- Умее, но е много мързелив. Не обича да се раздава докрай, щади се, все едно ще живее 2000 години. Ами няма да живее толкова. Често са ме питали: "Добре де, как така се случва в България?". Ами, бачкане от сутрин до вечер му е майката, бе! В семейството ми всички съм ги научил да пеят тази мантра, че основата на успеха е труд, постоянство, амбиции, позитивизъм. И няма как да не успеете, независимо дали лъскате обувки, строите сгради, управлявате хотели и ресторанти, или продавате стоки, ако не работите здраво от сутрин до вечер.

- Имате ли прогноза как ще свърши балотажът?

- Изборът няма да е този, който е логичен. И ще ви кажа защо - защото

българинът се

оказа с много

къса памет

Не знам колко пъти трябва да ни сложат в шейната с посланието "промяна" и ние, качвайки се в нея, да не си разбием главата.

- Нека го кажа другояче - ще се озовем ли пред нови предсрочни парламентарни избори?

- България не се нуждае от предсрочни избори по никакъв начин! Убеден съм 100 процента! Много ме боли, като виждам, че държавата мърда напред с плахи стъпки, но във вярната посока, как ние като че ли сме орисани да се хванем за краката и да се потопим отново в казана. Казвам го, защото знам с какви огромни усилия бизнесът ни преодолява кризата.

- Опишете конкретно как предсрочен вот ще навреди на бизнеса?

- Много е просто. Че апокалипсис няма да стане - няма. Но

ще спрат редица

европейски

програми и

финансирания, докато дойде служебното правителство, което подготвя държавата за предсрочните избори. Докато влязат в управлението и се ориентират какво да правят, минават трите месеца и идват изборите. После, какъвто и да е техният резултат, следват още месец-два настройване за работа. После още 2-3 месеца, докато дойдат новоизбраните управленци. На тях пък им трябват още 2-3 месеца да се ориентират в проблематиката. И така - дотук колко станаха месеците? 8-9 и повече! Е, може ли да си ги позволи България в тази криза? На юг нестабилност, в Европа нестабилност, нов президент в Америка, напрежение между Русия и Украйна, в Близкия изток виждаме какво става.

Трябва ли да се

шегуваме с

крехката си

стабилност в

такъв момент? Питам не като загрижен за собствения си бизнес - той по никакъв начин не е свързан нито с обществени поръчки, нито с държавата. Питам кога тази държава е имала 15 млрд. лв. фискален резерв? Кога при прогнозиран от Министерството на финансите, Световната банка и МВФ 1-1,5% ръст на брутния вътрешен продукт, ние ще имаме 3,5%? Това са макропоказатели, които трябва да бъдат тълкувани от хората правилно. А не на всичко да викаме "Ууу". Нека кажем на онзи, постигнал добър резултат, че е направил добро тук, тук и тук. А после да му даваме препоръки къде да положи усилия. Аз такъв разговор не съм чул до момента. И затова съм отвратен от политическото говорене в България. Ето затова избраха Тръмп в Америка! И затова негови прототипи ще се появяват по света в близко бъдеще.

Без вглеждане в просперитета на собствения си народ няма да напреднем. Тук до момента говорим само за Европа, Америка и Русия. Дайте вече да говорим за България. И да отстояваме интересите си.

Вярно, зависими сме. Членове сме на ЕС, на НАТО. Но трябва да възстановим отношенията си с Русия, защото те в момента не са добри, а от това губим повече ние, отколкото те.

Да, трябва да поддържаме определени отношения с Америка, но се надявам "Мариците" да не станат повече от две...

А какво правим сега?

Всеки се

натиска

като пъдпъдък

в люцерна

Чакайте бе, хора, какво правим? Ние, ако не мислим за собствения си народ, за пенсионера, за учителя, доктора, за детето, което трябва да получи образование, закъде сме? И точно сега, когато затегнаха контрабандата, настъпиха интереси, когато имаме извънбюджетни 3,5 млрд., които, ако се изхарчат правилно, както ще стане, държавата ще го почувства по вътрешното потребление, зорлем вървим към предсрочен вот.

Защо не попитате някои кметове как ще се отрази един буферен период от близо 10 месеца, в който държавата не работи.

Хората работят

по европейски

програми и

проекти, нещата

вървят,

следващата 2017 година ще е силна за различни кметове. Е, как да говоря по друг начин!? Нека видим кое е полезно за народа ни. Това не се научихме да правим вече 27 години.

Член съм на КРИБ - най-голямата работодателска организация. Не ни трябват избори днеска!

- Вие сте сред българските предприемачи, които раждат родолюбиви инициативи. Какво стана с празника на българската носия?

- Когато преди 6 г. с Христо Димитров - продуцента на ансамбъл "Българе", и други родолюбиви сънародници обявихме, че по конституция националната носия е официално облекло, ни обявиха за откачени. Ние обаче никога не сме искали държавниците ни да носят носии всеки ден, а поне на официални празници - вместо да се носят в смокинги като пингвини, да обличат национална носия. Оттам дойде идеята ни за фестивал на българската носия в прекрасно място като Жеравна.

Обявиха ни

за "мръднали"

и за демоде

Какво ти демоде - идеята ни е в защита на българското и дава мотивация да продължаваш да се бориш за него.

Първата година се събрахме 1200 човека. Втората година бяхме 4000, третата - 8 хиляди, тази година в третия уикенд на август бяхме 25 000 души! Взимаме си носиите и отиваме за три дни в Жеравна. Да видим как са живели нашите предци. Със занаятите, с гозбите. Хвърляме часовниците и телефоните и си говорим само за любов. И това нещо, като го видите, няма начин да не настръхнете. Няма човек, който да съм завел там и да не е поискал да дойде отново. С юзчето ракийка в ръката, с хорото, запасали камите и пищовите в поясите.

Нашите традиции и фолклор, които са осмото чудо на света, нашите храни, слава богу, не ГМО, нашата природа, нашите залежи на минерални води, красивата ни страна, нейните старини, магията й - е, как ще се срамувам аз, че съм българин? Напротив - гордея се и съм щастлив, че децата ми искат да останат тук, в България!

CV

Роден в Бургас

Завършил руска езикова гимназия в Бургас, а после българска филология във ВТУ "Кирил и Методий"

Магистър по икономика на туризма в ЮЗУ- Благоевград

Председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Председател на гражданско сдружение "Майка България"

Едноличен собственик на "Шарлопов груп"

Женен, има пет деца


Източник: 24chasa.bg