Техники от "От местопрестъплението" навлизат и у нас

Директорът на НСлС Евгени Диков: Липсват ни обучени експерт криминалисти

Г-н Диков, имате вече два оборудвани с модерна техника автомобила. Кога може да се очакват и други?

Проблемът е в цената на автомобилите, не в самото оборудване. Един такъв микробус струва 100 000 евро. Оборудването е около 45 000 лева, което вече не е толкова много и всяка областна дирекция може да си го позволи. Главният прокурор г-н Сотир Цацаров обяви обществена поръчка за закупуването на пет подобни коли, които ще бъдат предназначени за петте апелативни района. Поръчката все още не е приключила. Но е необходимо на мястото на произшествието да се работи и да се разчита и на доказателствата.

Може би и заради това сме на такова ниво - да разчитаме на някой с леко престъпление, на някой доносник да каже нещо. Далеч по-убедително е да разчитаме на уликите.

Особено необходими са криминалистите при разследването на престъпления по чл. 123 от Наказателния кодекс, защото там попадат много от произшествията на строителни обекти, мини и др. Налага се да се слиза до мината например, на строеж, затова подобни оборудвани автомобили биха помогнали.

Всъщност какви хора влязоха в мобилните екипи? Кой събира уликите?

Едва успяхме да намерим петима експерти по щат, които са експерт криминалисти с дипломи. Оказа се, че в България такава специалност няма. Всички юристи учат по 6 месеца криминалистика, обаче ако има дадеш лист с четири почерка, те не могат да направят графологическа експертиза.

Миналата година по мой доклад г-н Сотир Цацаров предложи на вътрешния министър Румяна Бъчварова да открият такава магистратура в Академията на МВР. Проучих магистърските и бакалавърските им програми, но и те нямат. С течение на годините се придобива някакъв опит, но не бих казал, че човек, завършил начална педагогика и изкарал 3 месеца краткотраен курс в НИКК, е специалист криминалист. За съжаление последните ни експерти са хора, завършили школата за експерти във Волгоград.

Тук имам дипломата на един тях. Ами при него колкото са му правните дисциплини, два пъти повече са криминалистическите. С отделен изпит. Например графологическо изследване на документи - 3 семестъра и отделен изпит, балистика - 2 семестъра, отделен изпит, следи от хладно оръжие - 1 семестър, отделен изпит. Колкото и да е чудно, през 1990 г. сме престанали да пращаме там хора на обучение. В Будапеща, в центъра на ФБР, не обучават хора за експерт криминалисти. В момента във Волгоград подготвят такива от 9 страни членки на ЕС, ние не сме сред поканените, явно е някаква политика. И тук при нас са последните мохикани, които са завършили през 90-те години.

Във Варненския свободен университет има такава специалност. Но трудно се събират десетина човека, за да има възможност за обучение. Преподаватели казват, че хора отиват там само да си вземат дипломата, никой не иска да работи това.

Как може да бъдат мотивирани хора да работят точно това?

През Камарата на следователите направихме предложение в Съвета за съдебна реформа да се промени текст в Наказателно-процесуалния кодекс и да се даде възможност да имаме експерти към органите на съдебната власт. Съществува и становището, че те са служители на прокуратурата, тя е страна в процеса и не може да бъдат експерти по делата. До 90-те години в Софийския градски съд имаше бюро за графологични експертизи. И много лесно ставаше. По някое дело, ако се оспори представен документ, съдията дава почивка и пита експертите за колко ще я направят. Те казват - за една седмица. Съдията насрочва делото на деветия ден. Вече няма такива служители. Разчита се на НИКК, но при тоя намален състав, не могат да се справят.

Навремето проф. Костадин Бобев казваше "Ние можем да поемем най-сложните експертизи, ние имаме супер специалисти". То е така. Ама нали някой трябва да отиде на местопрестъплението и качествено да вземе следите, ДНК материал, дактилоскопията. Може да са много добри специалисти, ама работят в кабинети. На място нямаш ли обучени хора, просто се проваля цялото мероприятие.

Преди години всички шофьори на народната милиция бяха изкарали тримесечен курс в НИКК и ги бяха научили да сложат фолиото, да поръсят магнитния прах, да вземат следата и после да отидат при експертите, които да сравняват, да изчистят следите на собствениците на разбит апартамент и да оставят само външната следа.

Сега при нас дойдоха хора от областните дирекции, те умеят да работят на място.

Има ли някакъв вариант следствието да има собствена лаборатория и поне част от анализите да се вършат там?

Ние имаме такава. Не говорим за някаква супер лаборатория, защото оборудването е много скъпо. Един електронен микроскоп е 230 000 лева, апаратът за спектрален анализ е 175 000 лева, нещо, което нямаме.

Да се разчита само на НИКК в момента да правят всички по-сложни експертизи е просто безумие. Като бях във Върховната касационна прокуратура, възлагахме такива задачи на НИКК и молихме тогавашния началник - "Моля ти се, спешно е, става дума за престъпна група". Той се обади после да каже - "Да, изтеглиха вашата експертиза от най-долу в купа и я сложиха най-горе. Утре почват да я работят. Но другите дела потъват".

А понякога се налага прокуратурата са проведе самостоятелно разследване - от самото обезпечаване на местопроизшествието до експертите. Става дума за случаи, в които са замесени служители на МВР, например при ПТП.

Ако може да разчитаме на нашата криминалистическа лаборатория, ще спестим и някой и друг лев. Мечтата ни е да имаме компютърни специалисти, които да вземат техниката, да възстановят данните и да работят по тях, а не да се плаща 4200 лева на външни експерти за възстановяване на 40 изтрити файла.

Ако може по някой европроект да оборудваме криминалистическата лаборатория, не с нещо много модерно, с необходимото, ще бъде много добре. А не да тичаме до НИКК.

Техники от "От местопрестъплението" навлизат и у нас

Шефът на НСлС Евгени Диков мечтае за хеликоптер със супер експерти, които до час и половина да стигат и до най-отдалеченото местопроизшествие

Свиленград. Млад мъж, собственик на чейнчбюро, и баща му слизат от колата си. Бащата държи торба с около 200 000 лева в различни валути. Веднага, след като се озовава навън, възрастният мъж е нападнат от неизвестен мъж, който го удря с полицейска палка и изтръгва торбата с парите от ръцете му. Извършителят побягва. Синът изскача от колата и го подгонва. За да не бъде хванат, нападателят избира да скочи в река Марица. Преди това се отървава от палката и я хвърля на земята. Младият мъж се обажда в полицията, описва ситуацията, казва къде се намира и започва да чака, в близост до захвърлената палка. Не смее да я пипне.

На място пристига дежурната група. Оперативният дежурен отива при палката, хваща я с гола ръка, без ръкавица, и констатира: "Тая не е от нашите." А след това я захвърля на задната седалка на патрулката. Младият мъж веднага реагира: "Ама чакайте. Извършителят досега я държеше. Няма ли да търсите следи?" А оперативният му отвръща: "А бе, момче, ти много филми "От местопрестъплението" гледаш!"

Това е истински случай, разказа го Евгени Диков, заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. И допълни: "Навремето имаше един началник на оперативните, който, като направят такъв гаф, на следващата оперативка им викаше: "Е точно заради такива случаи още 100 години ще разказват вицове за милиционери." По-късно се оказа, че въпросният дежурен е от икономическа полиция. Паднало му се да дежури. Ама, поне елементарни неща да беше направил -  едни ръкавици да сложи, да опакова и т.н."

Дали младият мъж е реагирал така, защото е гледал епизоди от сериала "От местопрестъплението", няма как да се знае. Но техниките, които се използват във филма, стъпка по стъпка започват да навлизат и у нас.

Вече от година следователите разполагат с микробус и джип с модерно оборудване за събиране на улики. При получен сигнал за тежко произшествие в оперативния дежурен център, мобилните групи тръгват към мястото. Ако пътната обстановка е усложнена, се използва джипът. Иначе - микробусът. В колите, освен криминалист, пътува и съдебен медик, когато се налага. От юни т.г. Прокуратурата е сключило граждански договори със съдебни лекари, които са на 24-часово повикване.

Докато пътуват, чрез лаптопа в микробуса се поддържа постоянна връзка с оперативния дежурен център. "Като отиде за умишлено убийство и има сигнали за извършителя, може да се провери дали той има разрешително за оръжие, дали има постоянен адрес и всякаква друга полезна информация", разказва шефът на НСлС.

При пристигането първата им работа е да облекат специални защитни костюми, с които приличат на астронавти. Или на криминалистите от филмите.

"Слагат предпазните дрехи, за да не внесат някой косъм или друг предмет, с който да замърсят местопроизшествието. Забранено им е пушенето, защото може да хвърлят някой фас и колегата криминалист да го вземе като улика", споделя Евгени Диков. И допълва, че вътре в загражденията не се допуска нито наблюдаващият прокурор, нито главният секретар на МВР, нито други външни хора, докато работата не приключи.

С цифрови апарати се заснема всичко необходимо. Ако се налага, може да се направи и видеозапис, защото автомобилите са оборудвани с камери. В тях има и всякакви торбички, пликчета, реактиви за откриване на следи от кръв, на микроследи с ДНК и редица други химикали, които да помогнат в събирането на улики и първоначално очертаване на картината на произшествието. Вече се ползват новите техники за вземане на отпечатъци, без значение дали е върху гладка и грапава повърхност. "Никой не си играе да ръси с графитния прах. Има си други химикали, които се слагат. Светва се една лампа, започва да свети и много по-лесно се отбелязва следата. Както е по филмите", разказва шефът на НСлС.

Протоколите от събирането на доказателства се изготвят на лаптопа, след което се принтират на мобилен принтер. "Не се пише неразбираемо на коляно и после поемните лица да кажат – "Ами не съм го чел, защото не успях да разбера какво е писал следователят", споделя още Евгени Диков.

След като криминалистите съберат уликите, те се предават на Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР, а една част от тях се анализират в лаборатория към самото следствие.

Екипите излизат по 2-3 пъти в седмицата. Често се използват от следствените отдели към Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура. Участвали са в събирането на доказателства в случая с побоя над Тодор от Враца, в произшествието с хеликоптера край Несебър през май, когато загина пилотът, при самолетната катастрофа край Долна Баня, при която загинаха двама души в началото на септември т.г., при инцидента с мотопланера с две жертви край Казанлък преди малко повече от месец. При самолетните произшествия участват задължително и служители от Държавната въздухоплавателна агенция, които могат да подскажат на криминалистите причината на катастрофата.

Мобилният екип се е включил и в случая с падналия кран на бензиностанция срещу болница "Токуда" през април. "Слава Богу, нямаше пострадали, но имаше опасност да стане голяма експлозия, защото от там минава магистрален газопровод", заяви Диков.

Два оборудвани по последна дума на модата автомобила изглеждат крайно недостатъчни. Но никой не може да отрече ползата от тях - качеството на събиране на улики се подобрява, казва Евгени Диков. Вече се работи точно като "От местопрестъплението", а не като едно време. Наскоро гледал видеоархива от огледа след атентата на гара Буново през 1985 г., където служители минават и подритват с крак парчета от експлозията.

"За мен най-добрият вариант е да имаме хеликоптер със супер експерти, които до час и половина да стигат и до най-отдалеченото място. Но сега засега това е мечта", споделя още шефът на НСлС.

 

Източник: Прокуратура на Република България