Валери Симеонов: Какво са ти виновни мъртвите, Миленко?

Общество

27-09-2016, 11:37

Автор:

Любомир Денов, 24 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Божидар Димитров: Националният исторически музей ще възстанови разрушената плоча на Каймакчалан

Поредна провокация към България от драскача Неделковски!

А твоите деди, Миленко, като какви умряха там – като сърби, като българи?

Скандално! Македонското Външно не се разграничи от вандала Миленко?

Красимир Узунов: Действията на Миленко Неделковски не са солова акция

Ако имаше два грама мозък, Миленко щеше да направи паметник на България

Македония да се разграничи от позорния акт на Каймакчалан, призова МВнР

Андрей Ковачев: България и Македония трябва заедно да почитат всички паднали бойци във войните!

В.Енчев: Македония да се извини или отзоваваме посланика ни

Никос Кодзиас: Спорът за името Македония трябва да се реши от Скопие и Атина

Близо 500 военни гробища имаме в Македония, поругават се

Югоносталгията още мъчи Македония

Б.Димитров: Ще осъдя вандала, потрошил паметника на Каймакчалан

Каракачанов пише на македонския президент заради поруганата плоча на Каймакчалан

Македонски дебил поруга плочата на Каймакчалан

Ген. Константин Попов: Връх Каймакчалан разказва за хората, които са поставяли идеала по-високо от живота си

Разрушаването на паметната плоча на Каймакчалан е станало по-рано, клипът с чука е театър

- Г-н Симеонов, как си обяснявате поругаването на паметника на загиналите български войници на връх Каймакчалан?

- Като необоснована проява на животинска злоба и ярост от един съвременен питекантроп. Явно не само в Хималаите, но и в македонските планини се срещат снежни хора. Миленко Неделковски е един съвременен Йети. Що за човек е този, който поругава паметта на хиляди загинали за родината си войници?! Какво са ти виновни мъртвите, Миленко, не мога да проумея?! Вижте, за мен Неделковски е събирателен образ на съвременния македонизъм. На всички тези, които се опитват да се откъснат от историческите си корени и да защитават новата история с чукове и с нелепи гротескни паметници.

- Социалните мрежи бяха залети с хиляди протести на обикновени българи. И въпреки това отговорът на Скопие бе, че паметникът е незаконен, макар никой да не обясни кое точно е незаконното. Ако наистина има такъв елемент, защо не са го казали по-рано, да предупредят?

- Тук става дума за съвсем скромна паметна плоча, която в интерес на истината не е на македонска земя, а по-скоро на ничия - между Гърция и Македония.

В същото време на стотина метра от нашия паметник се намира параклис, издигнат в памет на загиналите там сръбски войници. Него никой не го е пипнал, напротив - в книгата за посетители, освен сръбски, има и български посвещения, които не само че не са ругателски, а изразяват почит и уважение към паметта на убитите.

- Адекватна ли бе реакцията на българските официални власти?

- Този път тя бе доста адекватна на фона на беззъбата и импотентна външна политика от годините на първия кабинет на Борисов, да не говорим за правителството на Орешарски. Реакцията бе естествена, макар че ми се ще Борисов да бъде малко по-категоричен. Нещо много усукано и витиевато се изрази той. А трябваше директно да каже, че при такава политика България няма да подкрепи Скопие за ЕС и НАТО.

- В същото време обаче евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че ако България не подкрепи Македония за ЕС и НАТО, ще направим услуга на премиера Никола Груевски.

- Не ме интересуват вътрешните интереси на Македония. За мен по-важни са българските интереси. Тази антибългарска истерия има по-различна цел - да отклони вниманието на електората от проблемите на страната на фона на предстоящите избори. Да не забравяме, че Миленко Неделковски е манипулируем, зависим човек. Той е лежал в затвора за измами. Баща му също е известен с яростния си антибългаризъм. Още нещо - клипът с чука, който Миленко размахва, е театрална постановка. Защото плочата, поставена от нашите командоси от 68-а бригада Специални сили, бе доста здраво закрепена с цимента, който момчетата буквално изнесоха на гръб до върха. Де факто са я изкъртили с канго от сръбския параклис, където течаха ремонтни работи.

- Тоест операцията е била замислена отрано?

- Да. Нима не виждате на клипа, че плочата вече я няма, а Миленко блъска по някакви камъни. Интересно щеше да бъде, ако този храбрец бе дошъл на върха, докато там бяха нашите командоси. Ама смее ли!

- Добре, да речем, че след време ще гласуваме против членството на Скопие в ЕС, но сега на първо време какво трябва да се направи, освен че Националният исторически музей скоро ще издигне нов паметник.

- Да, плочата ще бъде възстановена, но аз ѝ предричам бъдещето на плочата на Мара Бунева в центъра на Скопие. Всяка година български патриоти я поставят, а след няколко дни местни вандали я разрушават.

- Тогава?

- Крайно време е българската държава на най-високо ниво, а не само проф. Божидар Димитров, да постави въпроса пред Скопие за разрушаването на български паметници на територията на Македония. Защото, ако по времето на Югославия то е имало някакво обяснение - например след 50-те години на миналия век ставаме върли врагове, то днес се отнасяме приятелски, първи признахме македонската държава, при всяка криза ѝ помагаме.

- Каква е вашата позиция по развитието на проблема с бежанците? След срещата във Виена премиерът Борисов като че ли е по-скоро песимист, отколкото оптимист.

- Факт е, че тромавата организация на ЕС трудно постига общоприемливи решения. А представителите на Стара Европа размиват проблема с общо говорене за хуманизъм и демокрация.

На фона на това категорично мога да кажа, че България е най-защитената държава в Европа. Макар че самите ние не го оценяваме. Е, как пък никой не съобщи, че за последните няколко денонощия границата не е премината от нито един мигрант, нарушителите са нула. Което означава, че оградата по границата си върши работата. Тук бих посочил, че работата по довършването ѝ върви с пълна сила, защото всяка събота, като се прибирам в Бургас, лично проверявам заедно с областния управител.

- Колко остава?

- 2/3 от просеките в последните 60 км са прокарани. Споменавам го, защото там 20 фирми работят във вековна гора с урви и пропасти. Задачата е да се приключи преди снеговете до края на годината. Оградата е важна. Там, където я има, мигранти не минават.

- Твърди се обаче, че има случаи да я прескачат със стълби?

- И знаете ли как завършват такива опити - със счупени крака! Скок от 4 м височина може да завърши само трагично. Имаше един такъв случай, за друг не знам.

- Какви са шансовете на вашата кандидатпрезидентска двойка Красимир Каракачанов - Явор Нотев?

- Оценявам ги като много сериозни на фона на изключително слабите кандидати, издигнати от другите партии. И да са живи и здрави от ГЕРБ, че продължават да се мотаят. Вече и на децата стана ясно, че те просто нямат подходящ кандидат. Явно до последния момент ще чакат думата на ръководителя на партията. Така стана и на последните избори, когато Борисов до последно умува той ли да е, или друг - в случая Плевнелиев.

- Наистина ли успяхте да преодолеете дългогодишните си вражди с Волен Сидеров, или това е само за тези избори?

- Да, ние успяхме да преодолеем личните си вражди. Така даваме модел на политическо поведение. Аз бих се радвал, ако такова обединение би могло да се постигне и вляво и вдясно. Това сепариране на политическото пространство намалява силата на идеите - леви или десни. И оттам нататък да се търсят общите приоритети в политиката.

- Все пак колко ще трае примирието между Сидеров и Симеонов?

- Колкото трябва. С това решение за обща кандидатура ние навлизаме в период на взаимна проверка. Бъдещето ще покаже.

Източник: 24chasa.bg