Посланик Наргиз Гурбанова: Фондация “Гейдар Алиев” задълбочи нашите отношения

- Посланик Гурбанова, как стана така, че напоследък в България все по-често се споменава името на фондация “Гейдар Алиев”?

- От много години България и Азербайджан се радват на приятелски отношения, а от 2015 г. сме и стратегически партньори. Имало е многобройни визити и контакти на високо ниво през всичките тези години, които са допринесли за това връзките между двете страни да са отлични. Сред институциите, които изиграха активна роля за още по-голямо развитие и задълбочаване на отношенията, е фондация “Гейдар Алиев”, оглавявана от първата дама на Азербайджан Н. П. г-жа Мехрибан Алиева - посланик на добра воля на ЮНЕСКО и ИСЕСКО (Ислямска организация по въпросите на образованието, науката и културата).

С помощта на фондация “Гейдар Алиев” успешно бе завършена една важна инициатива за промотиране на културните връзки между нашите две страни - проектът за реставрация и консервация на архитектурния музеен резерват Трапезица във Велико Търново.

- Каква беше ролята на фондацията в този проект?

- В съответствие със споразумението, подписано на 27 май 2015 г. в София, фондация “Гейдар Алиев” финансира различни дейности като реконструкцията, възстановяването и консервацията на три църкви, на т.нар. Западна стена, а също и изграждането на туристическа алея и културен център.

Като признание за огромния принос и участие в защитата, опазването и популяризирането на културното наследство на града на 25 август 2016 г. г-жа Мехрибан Алиева бе избрана за почетен гражданин на Велико Търново.

- Както разбрахме, за този проект от азербайджанска страна са били дарени 1,2 милиона евро. Разкажете повече за активностите на фондацията у вас и по света.

- Фондация “Гейдар Алиев” е наречена така в чест на националния лидер на Азербайджан, влязъл в историята като основател на модерната азербайджанска държавност Фондацията е създадена като неправителствена организация през май 2004 г. с цел да подкрепя проекти в страната и чужбина, които имат отношение към социално-икономическото и хуманитарно развитие, такива, които насърчават имиджа на Азербайджан по света на базата на философията на Гейдар Алиев и неговото морално наследство.

От самото си основаване фондацията играе важна роля за успешното развитие на страната чрез инициирането и изпълнението на важни проекти, програми и благотворителни дейности в областта на културата, образованието, спорта, науката и технологиите, здравеопазването, околната среда и др.

- Бихте ли дали конкретни примери за проекти в определени области?

- Многобройни училища, детски градини, както и специализирани интернати за деца със специални нужди бяха построени, ремонтирани и оборудвани по най-високите стандарти. Това е само една малка част от проектите и програмите на фондацията. В областта на здравеопазването, ако говорим конкретно, трябва да споменем също болници и клиники, които са оборудвани с най-съвременните съоръжения и работят по проекти, насочени към подпомагане на деца с диабет и таласемия.

Благодарение също на подкрепата на фондация “Гейдар Алиев” Азербайджан е домакин на редица фестивали - Международния музикален фестивал в Габала, фестивала за класическа музика “Ростропович”, както и традиционния международен фестивал за мугам. Мугам е един от основните жанрове в традиционната азербайджанска музика. Има изграден специален център за мугам в Баку, както и музеи и музикални школи из страната.

На международно ниво фондация “Гейдар Алиев” е също много активна. Тя поддържа тясно сътрудничество с Програмата за развитие на ООН, ЮНЕСКО, ИСЕСКО и други международни организации. Редовно организира интернационални конференции на високо ниво в Баку.

Фондацията работи по редица важни програми и проекти в други държави с цел насърчаване на сътрудничеството в хуманитарната и социалната сфера, междукултурния диалог и връзката между различни цивилизации и запазването на традициите на толерантност.

По тази причина фондация “Гейдар Алиев” особено допринася за възстановяването на религиозни паметници, храмове и културни институции. Проектът във Велико Търново за възстановяване на архитектурния музеен резерват “Трапезица”, който е един от най-известните паметници в Югоизточна Европа, се реализира именно в рамките на тази дейност на фондацията в чужбина.

- Обикновено у нас Азербайджан се свързва с проекти в енергийната сфера. Какви са възможностите за активизиране на отношенията в тази насока?

- Енергийният сектор е стратегически във всички икономики. Енергията се разглежда като “кислорода” на икономиката и е жизненоважна за растежа. Както знаете, енергията играе ключова роля в двустранните ни отношения. Азербайджан и България успешно си сътрудничат в процеса по изпълнение на Южния газов коридор с оглед привеждането на алтернативни обеми газ за европейския пазар и гарантирането на енергийната сигурност на Европа. През 2020 г. България ще получи 1 милиард кубически метра природен газ от Азербайджан с възможност за увеличаване на обемите в бъдеще.

Ние оценихме участието на високо равнище от страна на българското правителство на заседанията за Южния газов коридор, проведени в Баку на 12 февруари 2015 г. и на 29 февруари тази година по инициатива на президента на Азербайджан Н.Пр. г-н Илхам Алиев и с подкрепата на заместник-председателя на Европейската комисия г-н Марош Шефчович.

Енергията е обещаваща сфера за насърчаване и укрепване на българо-азербайджанските двустранни отношения. Българският енергиен пазар е сред приоритетните за нас и сме готови да продължим обсъжданията с българското правителство как това сътрудничество да бъде оптимизирано.

- В кои други области има потенциал за развитие? Туризъм, селско стопанство, образование може би?

- Силният интерес на двете страни за активизиране на икономическото сътрудничество извън енергийния сектор бе потвърден по време на срещите на високо ниво както в Баку, така и в София. На 4 март 2015 г. в София бе подписана съвместна декларация за стратегическо партньорство, която предвижда засилване и диверсификация на сътрудничество в много приоритетни области, включително селското стопанство и туризма, както и насърчаване на взаимодействието в областта на образованието. Съществува неизползван потенциал за развитие на двустранните икономически отношения и в други сектори. Гледайки в бъдещето, можем да бъдем сигурни, че диверсификацията на икономическото сътрудничество ще насърчи устойчивите икономически отношения между нашите две страни.

Както може би знаете, основният приоритет на правителството в Азербайджан е развитието на икономиката в непетролния сектор и за последното десетилетие страната ни предприе значителни мерки, които насърчават напредъка в тази област.

В рамките на тази политика Азербайджан се стреми към развитието на икономическото сътрудничество с други страни в различни сфери. Сред приоритетните области са точно тези, които споменахте - туризъм, образование и селско стопанство.

Те са от решаващо значение за Азербайджан и ние вярваме, че сътрудничеството с България в тези области ще доведе до положителни резултати. Без всякакво съмнение трябва да продължим усилията си в тази посока.

Следващата седмица (27-29 септември) ще се проведе четвъртото заседание на Междуправителствената комисия Азербайджан - България в Баку. Впечатляваща делегация под ръководството на министъра на икономиката г-н Божидар Лукарски и министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова ще посети Азербайджан, за да вземе участие в заседанието на комисията. Българската делегация ще включва също и предприемачи, а в рамките на посещението ще се проведе и бизнес форум. Надявам се, че дискусиите, които ще се проведат в Баку следващата седмица, ще допринесат за още по-голямо активизиране на двустранните икономически отношения.

Наргиз Гурбанова е завършила международни отношения в Бакинския университет и е доктор на философските науки от Университета на Виена.

От началото на тази година е посланик на Азербайджан в България. Преди това е била съветник, временно управляващ и заместник-ръководител на мисията във Вашингтон, САЩ, както и дипломат в посолството на Азербайджан във Виена.

Източник: 24chasa.bg