Треньорът Михаил Таков: Поведението на Стойка е махленско

Не трябва неща от кухнята на бокса да се изкарват по медиите

Михаил Таков е бивш капитан на националния отбор по бокс, многократен шампион на България за аматьори, бивш национален селекционер. Треньор на годината на България за 1991 и 2012 г. В момента е координатор на всички национални отбори. Таков се съгласи да отговори на въпросите на "7 дни спорт" за скандалите в бокса, свързани с участието на Станимира Петрова на олимпийските игри в Рио, и за обвиненията срещу президента на федерацията Красимир Инински, че праща биячи на своите опоненти.

- Г- н Таков, какво провокира скандала между най-добрите български боксьорки - Станимира Петрова и Стойка Петрова. Като че ли нещата ескалираха след провала на нашите боксьори в Рио?
- Това за провала е прекалено гръмка фраза. В бокса като цяло имаме правила. И затова се казва, че е мъжки спорт. Качват се на ринга и там се решават нещата. Скандалът е свързан с това, че едната не е участвала в дадено състезание, предпочетена е другата, но всеки има право на собствено мнение. 
- Олимпийските игри не са "дадено състезание", а върхът в кариерата на всеки спортист, форум, който се провежда веднъж на 4 години. 
- Така са се развили нещата, единият отива, няма как и двете да участват в една олимпийска категория 
България имаше право на една участничка в тази категория, такива са правилата.
- Тоест, вие не сте съгласен с твърденията на Стойка, че федерацията през цялото време е лансирала Станимира Петрова?
- И Станимира, и Стойка са участвали по турнири и лагери. Била е създадена среда, при която и едната, и другата да могат да се готвят пълноценно. Този, който покаже по-добри резултати, отива на дадено състезание, където може да се бори за олимпийска квота. В бокса винаги има победител и победен. Това е напълно нормално, така е в спорта. 
Има и нещо друго - и двете са много добри. Едната е световна, другата е европейска и световна вицешампионка, шапка им свалям. Станимира и Стойка имат качества и са много всеотдайни. Благодарение на това са постигнали и големите си успехи на ринга. 
- Все пак обаче Стойка е огорчена и живее с чувството, че е ощетена несправедливо.
- Това вече е махленско. Аз съм направила еди-какво си, а пък другата какво е постигнала... Нещата стават недостойни и нехигиенични. Не трябва едната, като се проваля, веднага другата да казва - ами аз направих повече. 
В бокса не трябва да говориш, а да се качиш на ринга и там да се докажеш. И аз съм имал проблеми от страна на конкуренция, но нещата са се решавали на ринга. Не съм се сърдил никога, че даден състезател е титуляр, а аз не съм. Винаги съм оставал в колегиални отношения с конкурентите си. 
- Защо наричате махленско поведението на един човек, който просто е решил да каже своята истина?
- Вижте, не е мястото по вестниците да се казват нещата, които стават вътре в отбора. По този начин се обезсмисля трудът на треньори, на клубове. Така се губи и надеждата в младите състезатели, които си казват, че в бокса стават грозни неща 
- Дълги години сте в бокса, каква е вашата оценка за управлението на Красимир Инински?
- Аз от 2011 г. съм свързан с националния отбор, имали сме успехи. Имаме медал от Тервел Пулев на олимпийски игри. Станимира стана световна шампионка, Стойка стана европейска шампионка. Имаме успехи и при мъжете. Разбира се, винаги може да бъдем и по-добре. Няма как да не се допускат грешки, напълно нормално е това. Трябва да се търсят варианти да се върви напред, а не да се търсят само скандалите. Всички лагери на състезателите за европейски и световни първенства са били обезпечени от страна на федерацията и от Министерството на спорта. Трябва да се стремим да работим, а не да разваляме нещата, които с много труд са постигнати до момента. Щом се работи, ще се допускат и грешки. Какво да кажем за грешката, която направи другарят Ленин през 1917 г. (смее се).
- Шегувате се, но разкритията на бившия треньор на девойките Пламен Янков не са смешни. Той обвини президента на федерацията Красимир Инински, че е поръчал да го пребият с метална тръба. Вие в каква светлина познавате Инински?
- Това, което се пише по вестниците, е дума срещу дума. Познавам се с Пламен от доста дълго време, били сме и на ринга един срещу друг, бил ми и треньор. Не бих искал да коментирам тези неща, защото не съм запознат. Това е още по-грозно, как може да го обвинява? Тази година не съм виждал Пламен.
- Да се върнем към спорта. Какво предстои в календара на бокса?
- Септември ще има европейско първенство за девойки. След това е турнирът "Балкан", а след това и европейско първенство за жени, на него ще бъдем домакини в края на годината. Надяваме се на добро представяне.


Източник: 7 дни спорт