Георги Марков: Нека мислим за себе си!

Да мислим за себе си, а не за някакъв Бююк и подобни личности, които незаконно пребивават в страната ни

Георги Марков, бивш конституционен съдия, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”. 

Водещ: Г-н Марков, при експулсирането на Бююк България нарушила ли е фундаменталните си задължения, произтичащи от Конвенцията за защита правата на човека и Хартата за правата на човека в Европейския съюз? 
Георги Марков: Аз ще започна с големия въпрос – защо Европейският съюз и европейските, по-скоро западноевропейски лидери, начело с Ангела Меркел, свалиха гащите пред Турция и публично 28-те държави, членки на ЕС, защото Великобритания още не е напуснала, фактически абдикираха от това да защитават външните граници на съюза с армията си, жандармерията си и т.н. Като изключим хора с глави на раменете си, като Виктор Орбан и въобще държавниците от Вишеградската четворка, в Европа настъпи хаос, ислямизация, в резултат на което последваха взривяване на европейски граждани, тяхното газене, разстрели и масови изнасилвания. Така че ЕС е този, който прие, че Турция е демократична страна и може да защитава адекватно Европа. Аз не съм съгласен и не съм на това мнение, естествено, първо, защото там демокрацията е под въпрос – едни военни се бият с други. И считам, че България трябва, подобно на Унгария, да изгради двупластова ограда на нашата граница и с Турция, и с Гърция, като поиска финансова помощ за това, която вече ни беше предложена, от Австрия и Вишеградската четворка, както и военни формирования от тези страни, които вече имат опит в защита на границите. Не може чужди граждани, ислямисти, да преминават незаконно границите на България и без документи за самоличност, какъвто е случаят с въпросния господин, да се шляят по центъра на София, да вселяват ужас и сме на крачка от това да се случи нещо, което вече се случи в много германски, френски, австрийски и т.н. градове. България е суверенна държава. Преминаването на нашата граница на незаконно установеното място по незаконно установения ред е престъпление, което се наказва с 5 години затвор. И големият проблем пред нашата съдебна система е да каже, защо нито един от т.нар. мигранти досега не е осъден на затвор. Няма мигранти. Мигрант е този, който с документа за самоличност отива на КПП-то, представя се, представя доказателства за какво е репресиран, депресиран и т.н. и може да иска политическо убежище. Ние сме на ръба да бъдем залети от милиони мигранти и няма кой да ни помогне, защото другите страни затвориха своите граници. Ние трябва да мислим за себе си, а не за някакъв Бююк и за някакви подобни личности, които незаконно пребивават в страната ни. Пак повтарям, ние сме суверенна страна. Пред нашия суверенитет и пред нашето законодателство никой не може да бъде по-силен. И се появили днес някакви протестери, четирима от 10 милиона българи, да недоволстват от господин Борисов. Като че ли, като бъдем залети, те ще тръгнат да ни спасяват. Толкова по този въпрос. 
Водещ: Господин Марков, министър-председателят каза в петък, че България на всяка цена трябва да запази добрите си отношения с Турция именно заради милионите мигранти, които пребивават в нашата съседка. Въпросът е, каква е тази цена и дали можем да я платим? 
Георги Марков: Цената вече я даде Европейският съюз. Обеща визи на господата Ердоган и неговия министър-председател, безвизов режим. Ултиматумът на Турция е, ако това от октомври не се случи, че ще пусне този поток. Аз съм сигурен, че Турция ще пусне този поток и ще накаже Западна Европа. Вече има изказвания на бъдещия президент Саркози и на други западноевропейски политици, че тя няма да стане членка на Европейския съюз и това ще отпуши потока. Затова България трябва да защитава своята граница и своя суверенитет. България трябва да се доближи до политиката на вишеградските страни, по-скоро на централноевропейските страни. Знаете, на 2-ри октомври в Австрия има избори и там Партията на свободата с господин Хофер ще спечели с един прост лозунг: „Не на ислямизацията“. Лозунгът на Хофер е – „Няма общо Австрия с Исляма“. Ние трябва да кажем, че сме християнска държава, ние уважаваме малцинствата, нашата турска партия три пъти управлява България без да е печелила избори, три пъти е правила мандат, спасили сме българските евреи, но ние трябва да кажем „не“ на бежанците. Знаете, че те не са никакви бежанци, а са хора от 101 държави, които буквално са износители на тероризъм, които незаконно нарушиха и Дъблинското споразумение, и Шенген, и конституциите, и законодателствата на европейските страни. Има опит на ислямизация на Европа и на нарушаване на християнския етнически характер – нещо, срещу което ние трябва ясно да сме против. Това е политиката на Сорос, той скоро я потвърди. Само че от един милион годишно да приема Европа, сведе до 300 000. 
Водещ: Господин Марков, темата за сигурността на България на фона на международната обстановка и заплахата от наплив на бежанци ще бъде в центъра на президентската кампания. Как можем да се ориентираме кой от кандидатите е с най-добро виждане по темата? Кой от тях има най-адекватната позиция? 
Георги Марков: Досега основната партия ГЕРБ, основна в смисъл 10 пъти печели избори в България от най-различен вид, включително и президентски, не е казала своя кандидат. Кандидат има левицата. Очевидно тя не може от своите среди да издигне чисто партиен кандидат и се опитва да се скрие зад един независим генерал, който се оказва, че е бил независим само формално, в смисъл той е бил деполитизиран, но явно той си е червен, щом така приема да бъде кандидат на тази партия, която 45 години съсипваше България и с всичките си управления след 10 ноември ни е връщала назад. Аз очаквам, че левицата ще издигне за вицепрезидент, това е мое убеждение, стрелец. Това е госпожа Весела Лечева. Това мисля, че ще е тяхната двойка. Ако госпожа Лечева откаже – летец – стрелец, тогава ще има вицепрезидент стюардеса. Имаме толкова красиви момичета, включително и 40-годишни, които отговарят на конституционните изисквания. Аз мисля, че изборите ще се провеждат на земята и господин летецът, който е летял над България, много добре познава географската карта. За сведение ще му кажа, че политическата е такава, че само преди 6-7 месеца ГЕРБ спечели във всички големи градове на България, в над 20-те най-големи града и превърна БСП в Българска селска партия, в смисъл, че тя има влияние само в селата. Аз досега не знам някой със селата да е спечелил президентски избори. Разбира се, ГЕРБ трябва много да мисли кой ще е кандидатът за президент. Няма да мине просто така, само защото е от ГЕРБ, защото на втория тур ще има обединение, ще има коалиция „Анти ГЕРБ“. Затова кандидатът им трябва да е ярка политическа фигура, който е в състояние да представлява адекватно България в международните отношения и който става за тази работа. Много се говори, че ни е необходимо президент обединител. Такъв първо, че не се е родил и никога няма да се роди. И аз считам, това е мое мнение и това го показаха тези 28 години, че ние не подлежим на обединение. Ние оплюхме всичко възможно – от Бербатов до Григор Димитров, от Лили Иванова до кой ли не. Така че сме такъв особен народ, балкански. И поне да е някой приличен президент, да не ни излага пред света. Това е. 
Водещ: Господин Марков, генерал Борисов този кандидат за президент ли е, от който България има нужда? 
Георги Марков: Бойко Борисов е мажоритарно избран министър-председател на България, хората гласуваха за него да стане министър-председател, и то за пръв път в новата ни история той стана за втори път министър-председател. Един път стана като опозиция, един път като управляващ. Той не може да абдикира от този свой ангажимент да управлява България, още повече че му се наложи да управлява с коалиция от 20 партии, с които единствен той може да се оправи. Направи безкрайни компромиси, безкрайни реверанси, включително и към БСП. Аз мога да ви кажа следното. Много е жалко, че в навечерието на поредните президентски избори със сигурност можем да кажем, че България не е скъсала с посткомунизма, демократична България стана рай за фамилиите на Политбюро и за червените генерали. Пример: Бокови, Велчеви, Станчеви, Станишеви, госпожа Живкова най беше скромна, Пръмови. Няма страна в бившия соцлагер, в която тези комунистически фамилии да са на върха: на Главна прокуратура, на ООН, та на ПЕС, министър-председатели. Ако беше един от тях толкова кадърен, щях да кажа, ами той е гениален. Сега се оказа, че всичките са гениални. Нямам към нито един от тях лошо чувство, всичките те са наистина способни хора и наистина интелигентни, знаещи езици, само не считам, че не са единствените. Аз питам защо пък никой не се сети за сина на Стефан Савов, който е и много красив, много езици владее, българин от Канада и т.н. Въртим се 70 години около едни и същи комунистически фамилии. Децата, които бяха привилегировани преди промяната, сега са привилегировани при демокрацията и един билюк червени генерали, които са си червени, ама се закачиха за НАТО, та мръднаха малко и на Запад да видят свят. Жалка България, това са моите думи. 
Водещ: Какъв трябва да бъде профилът тогава на президента на България? 
Георги Марков: Ами президентът на България ще бъде този, който решат българските граждани на втори тур. Ще има обединения на втори тур анти-ГЕРБ, не очаквам много голяма избирателна активност, защото общо взето има един отлив на избирателите от политиката. Това го показаха последните парламентарни избори, в които се оказа, че всъщност партията на негласуващите е най-голяма. До сега, само това мога да кажа, че не е имало случай кандидат, който е независим, не е подкрепен от силна политическа партия, да стане президент. Такъв случай е нямало. Дори Жорж Ганчев в най-атрактивните си години, когато хубаво свиреше на китара, беше с червени бузки, висок, добър фехтовач и той, боец, не можа спечели, макар че взе 800 хиляди гласа. Моята интуиция сочи, че изборите в България за президент ще бъдат решени на втори тур от партията ДПС, както много пъти досега е ставало, и най-вероятно те ще гласуват наляво. Така мисля. 
Водещ: При това положение коя е тази фигура от ГЕРБ, която може да застане срещу „Всички срещу ГЕРБ“, т.е. „анти ГЕРБ-гоалицията“? 
Георги Марков: Аз много пъти, включително и пред вашето радио, включително и пред вашата агенция и пред други ваши колеги съм си казвал, че имам лично мнение. Понеже ме питате, не искам да избягам от отговора, макар че той е безсмислен, тъй като въпросното лице не желае да се кандидатира. Става дума за Йорданка Фандъкова. Аз мисля, че това е политикът в България, който в последните 10 години показа завидни политически качества. А именно: да не дрънка глупости, както много от нашите политици, да остави свършена работа зад себе си, да умее да работи с всички политически сили – за сведение в София 16 са партиите, които са в Общинския съвет, която е толерантна, която умее да се държи адекватно, да има и нещо, което е много важно, харизма. Една българска майка, една българска учителка, която остави много добра следа в управлението на София. Уравновесена е, което е изключително важно за един политик. За мен Фандъкова е най-доброто, което ГЕРБ би могъл да извади. Разбира се, това е мое лично мнение, ГЕРБ има 1,1 милиона гласували за тях, може да извадят и сигурно имат други лица. Септември месец ще покаже. Аз се надявам ГЕРБ да не бърза и към края на септември едвам да обяви своята кандидатура, да я премисли добре. Учуден съм, че Реформаторският блок издига кандидат, а не изчака да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ. Там има партии, които са формално членки на ЕНП, колкото и да са малки. Ако бяха парламентарни избори, ще кажа да, реформаторите участват, за да мината 4-те процента и да влязат. Те нямат никакъв шанс на президентските избори да се класират дори в тройката. Само ще цепят гласове и отново ще обслужват както винаги досега, особено ДСБ са обслужвали, интересите на БСП. Не е нужно да ви кажа, че те заедно гласуваха с БСП вот на недоверие на първия кабинет Борисов, бламираха единствения жив десен президент Стоянов за член на Конституционния съд, за да влезе бивш комунист там, и т.н., и т.н. 
Водещ: Генерал Румен Радев, кандидатурата на БСП, налага ли военната мода сред кандидатурите? 
Георги Марков: Ами г-н генералът си има съответните права да се яви като кандидат за президент на България. Няма нищо лошо в това, нека да се пробва. Социалистите явно с оглед на моментната политическа конюнктура – страх от бежанска вълна, войни наоколо и тероризъм навсякъде, привлекателно изглежда това да е военен. Но аз не считам, че това ще бъде решаващо за българските избиратели. Един човек, който 28 години е бил във въздуха и е бил пилот, ако толкова е обичал българската демокрация, щеше да е хвърли пагоните преди 28 години и да се е включил в битката: комунизъм или демокрация. Тогава се видя кой на къде е. Сега доста компенсаторно се включва той в тази кампания. Не мога нищо лошо да кажа за него. Първо, защото уважавам българските летци, тъй като знаете и аз съм бил войник, служил съм във ВВС, те минава и за най-интелигентни. А дразнещо е, че той дори не можа да изиграе нещата така, че да се яви като независим, както отива на дългогодишен военен, а да бъде подкрепен от БСП и си стана лява кандидатура. Едно потвърждение на това, че България се върти, отново казвам, в омагьосания кръг на фамилиите на Политбюро и червените генерали.


Източник: focus-news.net