Принцът на Монако Албер II от Рио: С удоволствие бих се върнал в България

Принц Албер присъства на награждаването на журналисти, които са отразявали над 10 олимпийски игри. Самият той получи копие от факела, с който бе запален огънят в Рио, защото имал над 21 участия като член на МОК и състезател по бобслей. Той има пет зимни олимпиади.

Албер Александър Луи Пиер Грималди е роден на 14 март 1958 г. Той е син на Рение III, принц на Монако, и холивудската актриса Грейс Кели. Има две сестри - Каролине и Стефани. От 2011 година е женен за южноафриканската плувкиня Шарлийн Уитсток. На 10 декември 2014 година се родиха и близнаците им Габриела Терез Мари и Жак Онор Рение.

Принц Албер е един от най-богатите монарси в света, като богатството му е над 1 милиард долара.

Член на МОК от 1985 г. насам. Създател и единствен президент на монегаската федерация по бобслей, шейни и скелетон (1987 г.), президент на националния олимпийски комитет на Монако (от 1994 г.), почетен президент на Международния съюз по модерен петобой, почетен президент на световната федерация по лека атлетика, член на почетния борд на Международния параолимпийски комитет, патрон на световната асоциация на олимпийците, член на борда на Международната фондация за олимпийски мир.

- Ваше Величество, спомняте ли си първата ни среща в Лилехамер през 1994 г., когато правихме интервю за бобслея? За българския вестник "24 часа".

- Вие ли сте? Тогава дадох доста интервюта за бобслея, все пак бях състезател. България винаги е имала страхотни състезатели. Стремял съм се винаги да ги победя. Но така и не успях. Бяха изключителни атлети. Жалко, че на последните олимпиади ги няма.

- Трябва отново да дойдете в България.

- С огромно удоволствие бих дошъл отново в България. София много ми хареса Изключително съжалявам, че когато фондацията ми направи състезание на Банско, трябваше да откажа в последния момент. След това всички бяха възхитени. Разгледах доста снимки и видеа, които моите приятели бяха направили. Хареса ми. Бих покарал малко там. Знам, че имаше и стартове за световната купа, които гледах по телевизията.

- В началото на февруари имаме световна купа по сноуборд.

- Ако получа покана и нямам нищо важно в програмата си, защо не?

- Г-н Албер, доволен ли сте от старта на олимпиадата в Рио де Жанейро?

- В общи линии, да. Наистина в самото начало имаше някои трудности, свързани най-вече с инфраструктурата. Те бяха бързо отстранени и нещата тръгнаха в желаната посока. Всяко начало е трудно, особено на такъв голям форум, но състезанията протичат на високо равнище.

- Страх ли ви е от вируса зика и вземате ли специални мерки срещу комарите при престоя си в Бразилия?

- Ето, отново стигаме до една тема, която беше силно преекспонирана, особено в дните преди началото на олимпийските игри. Да, вирусът зика е нещо обезпокоително в глобален план, но се взимат необходимите мерки. Виждате, че в Рио домакините обработват ежедневно с препарати, раздадоха и репеленти на всички участници.

Лично аз не се притеснявам

за себе си от комарите

Взимам съответните превантивни мерки като всички останали.

- Гледате ли състезания?

- Старая се. Аз обичам да гледам различни спортове. Ходих вече на фехтовка, таекуондо, тенис. По принцип на всички олимпиади, на които съм присъствал не като състезател, се старая да гледам всеки един спорт. Това не успях да направя само два пъти - в Сидни и в Атина. Опитах, но имаше прекалено дълго разстояние между обектите.

- Още в първите дни на игрите сме свидетели на няколко големи изненади...

- Това е нормално. Конкуренцията в спорта става все по-силна, а тук в Рио е съсредоточен световният елит. Най-много досега са изненадите в тениса. Видях голям шампион като Новак Джокович да напуска корта със сълзи на очи. Сестрите Серена и Винъс Уилямс също си тръгнаха неочаквано бързо от турнира при женските двойки, но спортът е толкова интересен именно заради изненадите.

- Всички говорят за допинга и решението на МОК да не спре Русия?

- Решението бе единственото възможно в този момент. Защото

в противен случай можеше да се нанесат

доста по-големи щети на спорта

Не смятайте, че това е последното решение, което сме взели. Сега докладите се разглеждат доста по-обстойно. Ще се направят изводите и може да се вземе и ново решение. Но МОК се постара да не накърни интересите на повече хора, отколкото трябва. Някои може би са обидени от решението, но то бе единственото възможно.

- Как върви футболният тим на "Монако"?

- Нормално. Лошото е, че Фалкао се контузи и сега ще трябва да почива няколко седмици. Скоро не сме играли с български отбори. Надявам се отново да се изправим един срещу друг.


Източник: 24chasa.bg