Николай Бухалов: За да си №1 трябва да преодолееш най-вече себе си

Спорт

05-08-2016, 11:32

Снимка:

БНР

Автор:

Живка Танчева, Радио Пловдив

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пиронкова стартира срещу германката Лаура Зигмунд в РИО

И Бонева се докосна до Ноле за късмет

Ангел Кодинов: Надявам се да задмина успехите на Николай Бухалов

От днес светът е Олимпиада

Станимира Петрова на две победи от медалите в Рио

Тереза Маринова надъхва българите в Рио (Снимки)

Два нови спорта на Олимпиадата в РИО

Поставиха Неви Владинова сред потенциалните финалистки в Рио (Видео)

Сестри Стоеви и Зечири пристигнаха в Рио

Генералнит секретар на ООН Бан Ки Мун ще носи олимпийския огън

Ивет Лалова: Благодаря ви, че ми помогнахте днес да бъда тук!

Ивет Лалова: Гордост и чест е да бъда знаменосец на откриването на Олимпиадата в Рио

Фенка разплака чаровницата Ивет

Джудистите ни ще почиват в първия кръг

След Джокович нашите подпукаха и Надал

Българите луднаха по Джокович! (снимки от олимпийското село)

На Олимпиадата в Рио България ще се надява да стигне до златен медал, след като това не се случи преди 4 години в Лондон, а последната олимпийска титла на страната ни си остава тази на Румяна Нейкова от Пекин 2008. Българската делегация в Рио е най-малката от 60 години – едва 51 спортисти, водени от Ивет Лалова.

- Говорим за българския спорт и олимпийските ни надежди в Рио -  интервю в програма "Точно днес" с Николай Бухалов - единственият българин, спечелил два златни медала от една Олимпиада. Това става в Барселона през 1992 г.

- Олимпиадата действително в индивидуалните спортове е най-големият фурор, който може да има, и той е уникален и по това, че е на четири години и имайки предвид, че един спортист може да има една състезателна кариера и няколко олимпиади, но понякога може да бъде и една, тя затова е и уникална, докато световните първенства са на всяка година – олимпийските игри са на четири. Тя е и най-големият форум, тъй като всички спортове се провеждат по едно и също време, така че мога да кажа, че това е празникът на всички спортове. 

- Празник за вас е Олимпиадата, хубаво го казахте. Кажете ни за вашето очакване от българската делегация, къде може да очакваме медал?

- Имайки предвид, че на олимпиада много големи спортисти, сочени за фаворити, не са успявали, изгрявали са нови звезди, така че винаги можем да се надяваме на чудо, но така, виждайки ситуацията в българския спорт може да очакваме женският бокс, в борбата евентуално, в художествената гимнастика, дай Боже и от другите спортове някой да ни  изненада с медал.

- Кану-каякът, гребането – как се представяме там, кои са участниците, кои наблюдавате с интерес през тази година?

- В гребането имаме едва двойка, която участва в Олимпиадата, в кану-каяка  имаме, и в кануто едноместно кану Ангел Кодинов, който е пловдивчанин, на него това ще му бъде първа Олимпиада, да се надяваме, че той ще излезе и на  финал, да ни зарадва и с по-предно класиране. Медалите са трудно постижими, но както казах винаги можем да бъдем приятно изненадани, не е никога невъзможно и за това една такова състезание е уникално, защото до последния момент не се знае кой ще стане първи, втори, трети. Това е магията на спорта – непредвидимостта. 

- Г-н Бухалов, вие сте бил пет пъти на световния връх, имате и два златни олимпийски медала, кажете ни кое е това, което помага в такива случаи – волята, талантът, издръжливостта, какво?

- Човек, за да стане първи всичко това е съвкупност от всички тези качества, които изброихте – и воля, и талант и действително човек трябва да има много здрава психика, за да разкрие пълната си възможност. 

- Наистина ли Барселона беше за вас най-важният момент от вашата кариера?

- Да, действително Барселона се оказа най-важният момент, тъй като въпреки петте световни титли едва ли някой щеше да знае за Николай Бухалов ако не бяха двете олимпийски, а както казах в спорта Олимпиадата е най-големият форум. Тя носи и най-голямото признание за вложения труд.

- На колко години бяхте тогава? Знаехте ли, че сте добър, че сте шампион, че сте човек, готов за най-високия връх? Или изненада беше и за вас?

- Винаги съм мечтал за това. Действително бяха много добре подготвен, но имайки предвид, че до тогава на световни първенства не бях ставал първи, винаги за малко не ми достигаше и така мога да кажа, че тези два олимпийски медала тогава дойдоха малко неочаквано и за мен. Дори след първия, който беше на 500 метра, си говорехме, защото имах действително уникалната възможност на хиляда да повторя успеха си, си говорехме, че ако стана първи на хиляда, ще бъда първият български спортист,  който е завоювал два златни олимпийски медала от една Олимпиада. Медалите са история и добър спомен. 

- Много говорят за това, което българският спорт е правил през годините. Г-н Бухалов, нека се върнем към настоящето. Какво става със Станилия Стаменова, защо чак 2020 г.?

- По принцип женското кану влезе късно като развитие в спорта, допреди кануто беше само мъжка дисциплина, нямаше жени. Така прогнозите бяха за 2012 г.  да влезе, не влезе 2012, тогава беше още млада дисциплина, състезателките не бяха още на това ниво, с годините женското кану се разви много, конкуренцията стана много голяма, но не влезе и за 2016-та, остана за 2020 г. , така че да се надявам, че Станилия дотогава ще бъде в добра форма, няма да има травми, ще може да се съхрани като спортист.


Източник: БНР