Васко Младенов за тениса, живота и мечтите

Националът на България за Купа "Дейвис" Васко Младенов, който  в края на миналата седмица отпразнува 27-ия си рожден ден, сподели своите виждания за тениса, живота, целите и мечтите си.

 

ЗА НАЧАЛОТО

Започнах да играя тенис още на съвсем несъзнателна възраст, може би 4-5-годишен, не си спомням точния момент, но това стана благодарение на дядо ми, който е професионален треньор от СССР. Заради него започнах да играя тенис. Иначе като малък повече ме влечеше футболът, но по някакъв начин тенисът ме завлече и започнах да се занимавам и професионално с него.

Тенисът е като наркотик според мен. Всички имаме нужда от адреналин, от този хъс, от тази надпревара, които получаваме, когато играем мачове. Всеки иска да победи, всеки иска да става все по-добър с всяка следваща седмица. Според мен това е нещото, което ни държи в тура.

ЗА ИДОЛИТЕ

Идол е много силна дума, но винаги съм харесвал играчи като Давид Налбандиян, Марат Сафин, Пит Сампрас. Това са хора, които винаги съм гледал с възхищение.

ЗА ИГРАТА НА ДВОЙКИ

Най-интересното е, че никога не съм се смятал за специалист на двойки. Просто така се получи, че обичам да играя на двойките. Тактически тя се отличава от играта на сингъл, има си свои комбинации, свои стратегии. Така се получи, че имам по-добър ранкинг на двойки, а даже не съм обръщал толкова внимание на тези двойки. Засега се получават, да чукнем на дърво - защо не.

ЗА ПРЕСТОЯ МУ В КОЛЕЖАНСКОТО ПЪРВЕНСТВО НА САЩ

Много интересни неща видях там, много разнообразен живот имах там. Научих много и в социален, и в спортен аспект. С много интересни хора се запознах и според мен това е един голям плюс за моето развитие като тенисист и като личност.

ЗА СПАРИНГИТЕ С ДОДИГ И ДЖОКОВИЧ

Безценен опит. Беше много интересно и много важно да поиграя с тези големи тенисисти. Това ми показа, че никой не е непобедим. Това е най-важното нещо, което научих. Нивото е много равностойно и само детайлите, малките неща са това, което прави разликата.

Джокович обръща много внимание на детайлите, има си цял щаб от 5-6 човека, които се грижат за него във всеки аспект. Това ме впечатли много - грижата към него и към малките детайли, които правят голямата разлика в този спорт.

За съжаление аз в момента пътувам сам, защото всичко опира до финансиране. Този, който може да си позволи да пътува с шест човека като Новак Джокович, го прави. Понякога, като се отвори възможност, пътувам с треньора ми Мирослав Гергов. Благодарен съм на БФТ, която ми помага при всяка възможност да пътувам по турнирите, на които имам нужда да играя.

ЗА ЗАВРЪЩАНЕТО В БЪЛГАРИЯ

Можех да остана там и да стана треньор в Ню Йорк, което е една доста добра професия от гледна точка и на финансовия аспект, и на лайфстайл, но много ме влечеше самата игра, исках да си докажа още някои неща и според мен още не съм достигнал нивото, на което искам да съм. Мисля, че мога да стана по-добър. Искам да видя колко добър мога да стана.

ЗА УЧАСТИЕТО НА КУПА "ДЕЙВИС" С ЕКИПА НА БЪЛГАРИЯ

За мен това означава много, наистина много. Това е едно специално преживяване. Трудно ми е да го опиша с думи. Тенисът е индивидуална игра и ти играеш винаги за себе си, но като излизаш да играеш за Купа "Дейвис" с трибагреника, винаги имаш едно друго усещане - защитаваш родината си. Побиват те тръпки, като слушаш химна. Затова на Купа "Дейвис" нивото на игра е съвсем друго, дори да играеш срещу най-добрите в света мотивацията е на съвсем различно ниво. Такива събития обединяват много отбора. Ние с момчетата станахме много по-близки за тези няколко седмици, в които бяхме заедно, и според мен това се дължи точно на този колективен дух, който се изгражда по време на тази надпревара.

ЗА СОЦИОЛОГИЯТА, КОЯТО Е ЗАВЪРШИЛ

Съмнявам се някога да работя тази професия. Знанията, които ми бяха дадени, са доста интересни и ми помогнаха за личностно развитие, но се съмнявам - ако работя като социолог, значи доста съм закъсал.

ЗА ЧУЖДИТЕ ЕЗИЦИ

Говоря руски, български и английски. Засега.

ЗА МУЗИКАТА

Занимавам се музика. Написах една песен, която ще бъде изпълнена от много талантливо българско момиче и съвсем скоро ще бъде в интернет. Не я пропускайте.

ЗА МЕЧТИТЕ

Мечтая за мир в целия свят. Всички да са щастливи, да няма войни, да има мир, разбирателство и спокойствие.