Кметът на Варна Иван Портних: Очакваме рекорден ръст на германски туристи

С проекти за 70 млн. лв. община и държава променят облика на квартал “Аспарухово”

- Защо поредно лято започва със забрана за къпане на любимия за варненци и гости Офицерски плаж?

- Заради Шокъровия канал, който създава проблеми от десетилетия. Знаете, че заложихме средства в бюджета на общината за проект за заустване на водите - на около 450 м в морето, и за съоръжения за сепариране на едри отпадъци. Индикативната стойност на проекта е 2,5 млн. лв. Ангажимент за осигуряване на финансирането пое министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. В момента вървят съгласувателни процедури, очакваме необходимите средства да бъдат от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Тук искам да припомня, че ние поетапно решаваме различни сериозни екологични проблеми. Например на Златни пясъци - дълбоководното заустване е вече факт, а относно втория етап на проекта - за пречиствателната станция, вече изтече срокът за подаване на документи и предстои избор на изпълнител.

- След официална подкрепа от държавата за финансиране на спасителната тръба, се чуха мнения, че тя няма да свърши работа, защото, за да е чисто морето и след порой, трябва да е пусната на поне 1 миля навътре. Ще ги опровергаете ли?

- Не знам чии са тези мнения и доколко са компетентни. Знам, че проектът се одобрява от експерти от много ведомства, доверявам се на тяхната компетентност.

- Според прогнозите и очакванията сезон 2016 се очертава най-силен от години насам. Това води до допълнителни рискове за реда и сигурността. Какви мерки предвиждате със силите на общинска полиция?

- По отношение на сигурността работим координирано с Областната дирекция на МВР. Поели сме ангажимент за настаняване на полицейски служители от вътрешността на страната, които ще бъдат командировани в курортните комплекси край Варна през летния туристически сезон. Преди дни наши представители се включиха в среща, посветена на сигурността в курортите, с участието на министър Румяна Бъчварова. Темите, които са били обсъждани, са свързани с активната превантивна дейност по отношение на сигурността на туристите.

- Хората се притесняват дали ехото от стрелбите в Слънчев бряг няма да настигне Златните и другите курорти. Има ли основание за подобни тревоги и ако не - защо?

- Смятам, че туристите, които харесват Северното Черноморие, отново ще бъдат наши гости. Както вече споменах, осигуряването на спокойствието им е сред важните задачи, по които работим, затова съм сигурен, че те усещат и оценяват нашите усилия.

При регулярни срещи с туристическия бранш бях уверен, че към момента записванията и резервациите вървят с добри темпове, значително е увеличено търсенето от западноевропейските пазари - от Германия, Франция, Полша, Белгия. Едно от най-авторитетните немски издания за анализи и новини в туризма – FVW, в два последователни броя, например, публикува статии, които потвърждават засиления интерес на немските туристи към региона на Варна - анкетираните туристически агенции са отчели рекорден ръст от 45% за март и 60% за април в продажбата на туристически пакети спрямо същите месеци на предходната 2015 г.

- Какви изненади, атракции след напълно новата визия на центъра ще предложи още Варна за своите гости?

- Предстои голямо събитие на обновената зона край Морска гара - Red Bull Flugtag, което ще събере на втори юли най-големите авантюристи, дръзнали да изобретят, проектират, изработят и лично да изпробват саморъчно направени летателни апарати. Те ще политат от рампа, висока 6 метра, като целта е извършване на максимално дълъг полет. След което, естествено, ще се приземят в морските води. Очакваме шоуто да събере хиляди фенове на екстремните преживявания. Така подгряваме и за титлата Европейска младежка столица 2017 - младежкият непокорен и нестандартен дух на Варна ще бъде предизвикван през цялото лято.

- Рекордно дългото Варненско музикално лято ще продължи над 100 дни - до края на септември, а след това е така очакваната престижна регата „Тол Шипс”, които ще удължат сезона. Винаги сте говорили за недостатъчното използване на минералните води, с които е богат регионът. На тях ли може да се разчита, за да стане Варна целогодишна дестинация и как?

- Това, което изброихте, са различни възможности за удължаване на сезона - чрез развитие на културен и спортен туризъм. Доказваме възможностите си при организиране на богат събитиен, спортен и културен календар. Що се отнася до минералните извори - да, това е стара моя идея, защото знам, че чрез развитието на това уникално природно богатство, Варна може да стане и привлекателна СПА дестинация.

При последното си посещение министър Ивелина Василева обяви, че ще подкрепи предложените от народни представители, общината и областната администрация във Варна законодателни промени, свързани с ползването на минералните води в града и региона. Надявам се всички необходими процедури да бъда финализирани бързо, за да можем да се възползваме реално от това богатство.

- На 19 юни се навършват две години от потопа в Аспарухово, какво стана с проекта за ремонт на деретата, които бяха една от основните причини за наводнението?

- Първо искам да започна с охранителните канали, защото тези съоръжения са важни за безопасността на хората. Веднага след наводнението възложихме геоложки и хидрогеоложки проучвания на цялата територия. Имаме предпроектните проучвания, идейни проекти, които бяха разработени и които са платени от общината. Тези идейни проекти послужиха като основа за кандидатстване на необходимите финансови средства за строителството на деретата по фонд „Солидарност” към МРРБ.

Кандидатствахме и така осигурихме 8 млн. лв. за реализация на проектите. Точно преди година подготвихме тръжната процедура за избор на изпълнител, която беше съгласувана с МРРБ и КЗК. На 1 април приключи работата на комисията. Бяха избрани двама изпълнители за двете обособени позиции - за източния и за западния охранителен канал. Последва жалба в КЗК от страна на един от участниците, тя бе отхвърлена като незаконосъобразна и недопустима. За голямо наше съжаление, независимо от констатациите на КЗК, този участник пусна жалба този път до ВАС и сега чакаме решението на съда. Такива са процедурите и сроковете, които не зависят от нас и ние сме длъжни да спазваме!

Жалбите реално забавиха изпълнение на строителните работи и по двата охранителни канала. За други две дерета, отново със средства по фонд „Солидарност”, започваме работа, защото процедурите не бяха обжалвани. За Аспарухово се надяваме в най-скоро време да бъде насрочено заседание и да получим решението на ВАС. Веднага след това започваме строителството.

- Как ще изглеждат след реконструкцията двата канала?

- Първо, ще гарантират проводимостта и безопасността, ще се запази чистотата. Ще бъдат с бетонни корита, част от площта ще бъде покрита, което ще бъде ползвано за развитие на градската среда - примерно за оформяне на зони за отдих, за паркиране на автомобили.

- Какви други инвестиции предвиждате в района?

- Готови сме с проекти, на стойност около 70 млн. лв. Това са средствата, които са необходими за реализация на пълната програма за района. Освен по оперативна програма „Региони в растеж”, предвиждаме да вложим и общински средства, привлечени от държавния бюджет.

Миналата година започна подмяна на водопроводната мрежа в квартала - в момента се изпълнява подмяната на съоръжението по улица „Мара Тасева” и булевард „Първи май”. Ремонтиран бе и довеждащият водопровод, който беше амортизиран и създаваше предпоставки за много ВиК аварии. Средствата за това бяха осигурени от МРРБ. По отношение на уличната инфраструктура - предстои цялостно обновяване на основните пътни артерии - на бул. „Народни будители”, бул. „Първи май”, ул. „Мара Тасева” ще бъде разширена с две платна.

Рехабилитация върви на единствената сухопътна връзка на Аспарухово с центъра на града - първият етап от ремонта на Аспаруховия мост приключи, ремонтните дейности ще продължат в долната част на носещите конструкции. Благодаря на правителството и лично на премиера за подкрепата, защото това е важен обект от републиканската пътна инфраструктура, който не е претърпял основен ремонт от създаването си през 1976 г.

Активно работим за развитие на морската транспортна връзка между Аспарухово и Морска гара - преговаряме за нови корабчета, които да превозват пътници на цената на билета за градски транспорт. Готов е паркоустройственият план на Аспаруховия парк, там през следващата година се предвиждат инвестиции за около 4 млн. лв.

Готов е и техническият проект за рибарското пристанище на Карантината. В момента вървят съгласувания в различни ведомства. Предстои внасяне на проекта пред управляващия орган за одобрение. Към края на годината или в началото на следващата, изграждането на пристанището може да започне реално. Всичко това ми дава увереност, че през следващата година Аспарухово ще получи не само друг облик, но и една друга перспектива за развитие.

 

Нашият гост

Иван Портних е втори мандат кмет на Варна от ГЕРБ. След убедителна победа на частичните местни избори през 2013 г., той пое управлението на града с амбициозна програма за рестарт на морската столица. През 2015 г. бе преизбран за кмет на първи тур. Семеен е, с две деца - Николай и Карла.

 

Източник: trud.bg