Цветан Цветанов: ГЕРБ не се плаши от избори, но нужни ли са в тази опасна за Европа ситуация?

Юли е добър месец да посочим кой ще е кандидат-президентът ни

Тези дни ще представя за одобрение стратегията на ГЕРБ за изборите за държавен глава

Предлагаме в европейските столици и в градовете с консулства в ЕС да се гласува и извън сградите на мисиите

Капитанът на ГЕРБ е един, казва зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията

 

- Г-н Цветанов, ще има ли предсрочни избори? (Интервюто е взето преди заседанието на ПГ на ГЕРБ в сряда - бел. ред.)

- ГЕРБ не се страхува от предсрочни избори, но кому е нужно да се прави извънреден вот в тази опасна ситуация в Европа и света?!

Самото формиране на правителството на Бойко Борисов и парламентарното мнозинство е като една конструкция, която е под огромно напрежение. Тя обаче има здрава основа.

Продължаваме 

напред!

Ще водим диалог с партньорите, защото всеки разговор е по-добър от война, предсрочни избори или разклащане на държавността.

- Какво правите, след като АБВ изненадващо се дръпна от управлението?

- Решението на АБВ би могло да повлияе на управляващото мнозинство, но всяка партия си има органи, които си решават.

- 2 часа преговори на Бойко Борисов с ПФ и РБ за президентското вето на Изборния кодекс май не доведоха до обща позиция? 

- Още няма единна позиция на парламентарното мнозинство. Ще търсим решение - все пак

имаме 15-дневен

срок и ще се

вместим в него

Винаги е по-добре да има разговори. При това търсене на противопоставяне по текстовете от Изборния кодекс най-разумен беше конструктивният диалог между ГЕРБ, ПФ и РБ, защото всички трябва да се ръководим само и единствено от стабилността на страната и сигурността, която трябва да гарантираме в нея и в региона.

- А ще има ли стабилност след тази среща?

- Парламентарното мнозинство успя да приеме Изборен кодекс. По един текст има вето от президента, но съм убеден, че в дните до гласуването му в зала мнозинството ще намери решение и ще дадем ясни послания за взаимни компромиси, които всеки от нас може да направи.

- Вашият компромис докъде стига?

- Като мандатоносител и партия с най-голямата парламентарна група ГЕРБ се нагърби с много отговорности. Досега винаги сме показвали нашата конструктивност и че правим компромиси, които гарантират сигурността. И сега ще намерим решение, което да ни консолидира. Безотговорност ще е да стопираме добрата работа на правителството - от началото на годината имаме над 1 млрд. лв. повече събрани от приходните агенции в сравнение с 2015 г.

- Когато Валери Симеонов ви каза: “Ако ГЕРБ не отхвърли президентското вето...”, вие какво му отговорихте?

- Имаше резонни предложения в духа на оптимизиране на текстовете с наложено вето.

- БСП има нов лидер, който се зарече да ви е трудна опозиция. Освен това Корнелия Нинова заговори за предсрочни избори след президентските.

- Не смятам, че ни е по-трудно, отколкото с председател Михаил Миков, защото “БСП-лява България” имат организационен опит, те са една доказана, системна партия. Трябва да приемем като нормално поведението на новия лидер на БСП, за да може да изгради своята идентичност, стил и подход, които ще следва начело на партията.

- Ще се срещнете ли с Нинова, за да уточните как ще работите в парламента?

- В българския парламент днес ситуацията е коренно различна.

Ние разговаряме

с абсолютно

всички групи,

в това число и индивидуално с депутати, имаме нормални човешки отношения. Имаме обаче и принципни различия по дадени теми. В немалко от случаите търсим подкрепа за важни национални приоритети от всички, независимо дали са в управлението или в опозиция.

- Наближава ли моментът, в който и у нас е възможна коалиция по германския модел - БСП и ГЕРБ?

- В сегашната конфигурация на 43-ия парламент - не.

- Но и АБВ се позиционират вляво, а вие вече бяхте с тях.

- Да не излизаме от сегашната ситуация. Ако ГЕРБ и партиите от мнозинството имаме успешните политики, а ние доказваме, че те са такива, не смятам, че ще се налага промяна в управлението.

- Ако патриотите в крайна сметка се дръпнат, какъв е вариантът? Предсрочни избори или ще ги замените с друга парламентарна група?

- Нека да припомня, че когато формирахме коалиционното споразумение и правителството между реформаторите и ГЕРБ, реформаторите искаха да бъде привлечен Патриотичният фронт като допълнителна гаранция за стабилността на държавата. АБВ по-късно бяха срещу част от мнозинството. Във всичките тези 18 месеца

патриотите се

оказаха като

надежден,

прогнозируем

партньор

във формирането на парламентарното мнозинство. Ако загубим тази подкрепа, това ще реална предпоставка за политическа нестабилност. Не изключвам възможността да се отиде и към предсрочни парламентарни избори.
Но от днешните ни разговори и добронамереността в изказванията на всички, които бяха на тях, съм убеден, че ще загърбим тяснопартийните си интереси и ще вървим в правилната посока, начертана преди година и половина.

- Защо АБВ липсваше на тази среща - защото форматът е бил да се изгладят отношенията между реформаторите и патриотите, така ли?

- Разговорите бяха планирани да са само между ГЕРБ и ПФ. Днес обаче реформаторите са помолили премиера Борисов за среща с ГЕРБ. По този начин се отвори една възможност трите партии да се съберем и да дискутираме тези теми.

- Споделяте ли твърдението на Каракачанов, че налагайки ветото за секциите в чужбина, президентът Плевнелиев трасира пътя към нов мандат?

- Вероятно за всяко политическо решение могат да се извадят различни сценарии. Президентът е в правото си да наложи вето. Ние сме парламентарна република и НС решава за окончателното решение.

- Калфин подаде оставка, Бойко Борисов я прие - дали той ще се кандидатира за президент?

- Принуждавате ме да коментирам някакво евентуално бъдещо решение на друга партия.

- Не, питам ви като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

- Вече е готова концепцията на ГЕРБ за предстоящата президентска кампания и в следващите дни, когато с г-н Борисов пътуваме за 40-годишнината от създаването на ЕНП в Люксембург, ще му споделя и ще обсъдим акцентите.

- Докато пътувате, ще му представите концепцията.

- Това е времето, в което сме изолирани от телефони. Искаме да чуем последната дума на премиера по всичко, което сме подготвили като стратегия, за да започнем да планираме съответните инициативи, свързани с кампанията.

- Вие двамата с Борисов знаете бъдещата кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ?

- Дискутираме постоянно, но мога да заявя категорично, че още няма окончателно решение. Имаме изключително добри варианти. Последният е просто въпрос на преценка. Нищо не налага да се бърза с обявяването. Няма смисъл да хабим енергия, по-добре да се концентрираме върху управленските политики.

- Жена досега не е била български президент.

- За нито една позиция не избираме хората по критерия жена или мъж. Просто търсим най-доброто решение за конкретната позиция.

- А при вариант, в който Георги Първанов се кандидатира за президент? Или Каракачанов?

- И на местните избори всяка партия имаше възможност да направи свои предложения към избирателите.

- Кога ще си кажете кандидата?

- Юли е добър месец, в който може да бъде обявен.

- При новината за оставката на турския премиер заради разрива му с Ердоган Борисов реагира: “Ето затова все искат да вбият клин между мен и Цветанов.” Има ли нещо, което може да вбие клин между вас?

- Ние сме изключително отговорни и лоялни към всички, които повярваха в ГЕРБ. Проблемът на всяка партия у нас в годините на прехода е била битката за първото място. Но ние имаме безспорен лидер. Когато всички работим като един тим, знаем кой е капитанът на отбора.

Не виждам абсолютно никакъв разум в приказките за противопоставяне и разпределяне на сфери на влияние. Това доведе до съкрушителните загуби на СДС, на ОДС. Всяка партия може да взема пример от поведението на политиците в ГЕРБ и от консолидацията, която имаме при реализирането на реалните политики.

- Как отговаряте на твърденията на Радан Кънев пред българи в Брюксел, че е дошло началото на края на ГЕРБ заради двата центъра в партията?

- Просто не отговарям. Радан Кънев произлиза от партия, която участваше активно в съсипването на СДС и на ОДС.

- ДОСТ или ДПС - кои са по-близо до ГЕРБ?

- За нас е важно колко близко е ГЕРБ до българските мюсюлмани. Ние нямаме отношение към структурите и политическия живот на ДПС и на ДОСТ.
Имаме ДПС - системна партия, доказала се в годините на прехода, която е допринасяла за етническия мир в страната. Но в момента в смесените региони има реална алтернатива - ГЕРБ. Всеки, независимо от произхода си, може да бъде част от ГЕРБ. Но това по никакъв начин не значи да сме в конфронтация с ДПС или с новоучредяващата се партия.

 

CV

Роден на 8 април 1965 г.

Завършил е НСА и право в УНСС

От 1997 до 2005 г. работи в МВР. Зам.-кмет на София (2005-2006). Бе първият председател на ГЕРБ

От юли 2009 г. до февруари 2013 г. бе вицепремиер и вътрешен министър. Сега в 43-ото НС е шеф на парламентарната група на ГЕРБ и председател на вътрешната комисия. Зам.-председател е на партията.

Женен, с три деца.


Източник:  24chasa.bg