Бойко Борисов пред ПИК: Шансовете да се явя за президент са точно нула! (Част Първа)

Политика

05-05-2016, 20:12

Снимка:

pik.bg

Автор:

Звездомира Мастагаркова, Недялко Недялков, Pik.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов пред ПИК: Шансовете да се явя за президент са точно нула! (Част Първа)

Премиерът проговаря за президента, изборите и олигархията (видео)

Номерът на Слави Трифонов вече го видяхме с Бареков.

И още: какво се е разбрал Борисов с Плевнелиев! (видео)


Новината, че турският премиер Давутоглу е подал оставка свари премиера Бойко Борисов насред ексклузивно интервю за агенция ПИК, нейния собственик Недялко Недялков и главната редакторка Звездомира Мастагаркова.

"Виждате ли защо искат да ни скарат с Цветанов - за да стане като с Давутоглу и Ердоган", реагира министър-председателят.

С премиера Борисов си говорим за всичко - за изборите, олигархията, изборните секции, Слави Трифонов, ДПС, внучето и зет му. Ще публикуваме едночасовото интервю в две поредни части.

 

 

- Добър ден на всички, които четат и гледат агенция ПИК. Намираме се в кабинета на премиера на България г-н Бойко Борисов. Благодарим му, че отдели час от ценното си време за публиката на най-четения новинарски сайт в България и веднага започваме по същество. Използвам актуалния повод от това, че току-що беседвахте с представители на българи в чужбина.

Вчера Радан Кънев също е говорил с тях в Брюксел, което съобщиха медии, и е заявил, че настъпва краят на ГЕРБ въз основа на това, че има тежък конфликт между Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

- Ние досега бяхме заедно с Цветанов на срещата в другата зала. Отдавна вече не го коментирам. Моят край е идвал много пъти. И като главен секретар ме отписваха, и после като паднахме от Тройната коалиция, въпреки спечелени избори, пак ме отписваха.

Това е Божа работа. Каквото Господ каже, това става. Така че оставям на неговите си мисли, прогнози, врачуване и каквото иска да говори. На никого аз не предвещавам края, защото само Господ разполага с нашия край, а и с началото ни.

Иначе досега бяхме с представители на различни сдружения, с които говорихме по Избирателния кодекс и мина много добре. Доволен съм, защото успях до голяма степен да им покажа колко несправедливо бяха прехвърлени упреци към нас. С този Избирателен кодекс, който заварихме от Тройната коалиция, ние се явихме на местните избори. ГЕРБ не е променял начина, по който се провеждат избори в България.

Сега трябваше да се промени, заради референдума, който президентът пусна. И в този кодекс всички опитаха да си вкарат поети пред техните избиратели ангажименти. Например изборите да не са в един ден с референдума, беше на БСП. Само че в публичното пространство се заговори, че едва ли не нас ни е страх от някого и искаме да го вкараме в различно време от президентските избори.

Референдуми обаче ще има не само в тези избори и затова се намесих, за да се направи така и парламентът да реши с нашата парламентарната група, че те да се провеждат в един ден. И парите, които спестяваме от един допълнителен референдум – около 20 млн. лв. приблизително, вчера ги пратихме в Северозападна България, за да подобрим инфраструктурата.

- Марешки също е внесъл искане за референдум.

- Ако трябва по няколко референдума да имаме на година, ще бъде доста интересно. Но това не е лошо, защото питаш народа и хората се произнасят и колкото и да е скъпо, има смисъл.

Друго важно нещо в този избирателен кодекс бяха секциите в чужбина. Оттам дойдоха и страховете на българите главно от Турция, някои сведения за манипулации, които имаше, дори касиране на избори. Патриотичния фронт много настояваше да бъдат въведени малко ограничения в самите изборни секции. Това е нещо,  от което ГЕРБ най-много губи, защото над 40 000 души са гласували за ГЕРБ в чужбина.

Сега се разбрах с тези хора, че ще разговарят и с Валери Симеонов и Каракачанов и след това да намерим начин да не страдат българите в чужбина от това, че ще им бъдат причинени неудобства там, където няма консулски и дипломатически служби.

- Това означава ли, че ще паднат ограниченията?

- Нека да минат всички тези преговори. Още не мога да съм категоричен какво ще стане. Надявам се да намерим разумен компромис и да бъдат удовлетворени  нашите сънародници в чужбина, защото имат конституционно право да гласуват. Това е и начин, макар и не единствен, да запазят връзката с България.

- Очаквате ли по тази линия консолидация на някакъв етнически вот в България, все пак вече имаме три турски партии – ДОСТ, ДПС, партията на Корман Исмаилов…?

- От една страна това е така, защото най-вероятно се очакват гласове оттам. В същото време пък са прави тези, които казват, че това са български граждани с български паспорти, насилствено принудени на напуснат България и условията им за гласуване, че бъдат по-тежки.

Води се такъв диспут и не знам къде е най-правилното решение. Има една поговорка: Заради бълхата да се изгори цял юрган, или… За съжаление много късно се намесих в този процес чисто партийно. Вече бяха минали преговорите с другите партии в парламента и се създаде проблем.

- Защо се налага винаги лично да се намесвате, да гасите пожари?

- Защото като възникне проблем, той се казва при мен. Избирателния кодекс е нещо изцяло парламентарно, но по силата на това, че съм председател на партията ГЕРБ, чиято е най-голяма парламентарна група, трябва да се намеся в политическото решение.

- Събрахте всички лидери и решихте проблема ли? Как стана това?

- Казахме си много работи. Включително, че с ограничаването на възможност за гласуване в много от избирателните секции, където са свикнали хората да гласуват и там се вдигна избирателната активност на българите в чужбина, в момента им се утежнява начина на гласуване.

Възложих и на външния министър да проучи въпроса, да проведем и още разговори с коалиционните партньори и ще видим какво решение ще се вземе. Държавата и народа са едно и няма лошо да се променят нещата в зависимост от това какво искат мнозинството от хората. Това е целта на демокрацията – мнозинството да е доволно.

- Често обаче ви обвиняват в това, че отменяте някакви решения, включително ваши собствени, само заради недоволството на някаква група хора.

- Всъщност кои са тези решения?

- Да кажем – с палатките…

- Да, едното беше с палатките и къмпингуването. Като се замислим обаче колко трудно направихме правителство и успокоихме хората, за да има стабилност, това едва ли е най-големият проблем.

Има хора, които са свикнали да къмпингуват и така да си почиват през отпуската и имат право на това. Говорих с много приятели, които къмпингуват и те питат - всичко ли решихте, та и това. И ето, че се отмени и хората се успокоиха.

Други, като на моторджиите, например, много ме възмутиха, отивайки пред парламента с мотори за по 100 хил. долара сигурно и облекла за по 4-5000 лв. и в същото време за половин година искат да плащат данъци. Но времето се променя, зимите са меки и виждате, че си карат мотори целогодишно.

Освен това дали им е хубаво и приятно на хората, като минават и бръмчат нощно време? А видите ли - и данък не искат да плащат.

- Не се поддавате на рекета на „Орлов мост”, така ли?

- Да, в същото време, когато хората срещу нас имат аргументи, защо да не се отстъпи и да се вземе по-правилно решение? Инатът на кого помага? Това е нашата държава и ние заедно трябва да решим, което е най-добро. От враждуващи страни и войни в България, във всяка сфера като погледнеш, ужасни отношения има.

- Играете като национален обединител и в тази връзка ще ви попитам, чисто като процентно съотношение, има ли някакъв шанс и вероятност да се кандидатирате на президентските избори?  

- Към днешна дата вероятността е 0, към октомври – пак 0. Ще обясня защо.  Действително човек би се поблазнил от възможността да извърви кариерно тази стълбица – главен секретар, кмет, премиер и президент. Работата е доста по-спокойна и няма такава тежка оперативност, всеки проблем да идва тук…

Първият ми аргумент е, че съм отговорен човек и съм поел отговорност пред хората и партиите, които ни подкрепят да има стабилно правителство и трябва да мисля как това би се отразило хипотетично. Да изляза и да им кажа, че от утре ще търсим друг премиер, защото аз ще се кандидатирам за президент. Ще настъпи политическа криза.

В самата партия също ще стане това, защото президентът е надпартиен и трябва да сменяме и ръководството в партията.

Рисковете са доста за страната. А и аз когато имах най-големите възможности на предишните и по-предишните президентски избори, да не говорим, когато бях главен секретар и имах 90% рейтинг, не се явих. Затова казвам, че процентът е нула.

А и сега съм затруднен от много хора да трябва да избирам и имам пак такава отговорност. Убеден съм, че Фандъкова ще спечели президентски избори. Но тя носи отговорност пред софиянци, които я избраха преди няколко месеца и трябва да отидем на местни избори в най-големия град. Затова не й разглеждам кандидатурата.

Митко Николов в Бургас – демократ, успял и със сигурност ще спечели. Защото и много десни хора, а и останалите, го подкрепят. Той има 60-70% подкрепа. 

- Бургас е витрина на България.

- Да, и шансовете са му огромни. Но пък толкова проекти се правят в Бургас и той се справя добре, че трябва и за това да мисля. Трудно ще му намерим такъв добър заместник.

- Да разбираме ли, че не разглеждате Плевнелиев като вариант?

- С президента съм се разбрал  и сме говорили до юни-юли да се уточним. Както виждате аз си говоря за моите хора, които са в партията. Нямам право да изляза и да кажа: Бих кандидатирал от ГЕРБ сегашния президент. Не е правилно и не сме водили такъв разговор. 

Затова сега си тълкуваме вътре в партията възможностите.

Разбрали сме се, че до юли имаме много международна работа и срещи и по тази тема ще говорим след това. Тогава идват и ваканциите. Дотогава имаме срещи с германския президент, други държавни глави, голям форум и въобще много работа.

- Не е ли късно? В Америка например кампанията тече цяла година.

- Изобщо Америка не ми е пример за водене на предизборна кампания. Това, което наблюдавам и гледам, показва, че дори са ни задминали нас, българите. Тук винаги има чалги, компромати и какво ли не, а сега те са ни изпреварили американците и в това отношение.

- Кога ще са следващите избори, г-н Борисов? През 2018 г. трябва да поемем председателство в ЕС и в тази връзка, планирате ли да изтеглите по-рано изборите?

- Не, правителството трябва да си изкара мандата и ако ме питате, това е най-добре за държавата – стабилност. Надявам се, че ще имат разум всички политически партии. А и точно заради председателството трябва много да се работи догодина и да се изпълнят големи задачи, които има държавата, за да председателства Европейския съюз.

Трябва да се спрем на голяма сграда – най-вероятно това ще е НДК, доста пари трябва да се дадат за промяна на парламента и парламентарната зала да дойде тук в Партийния дом, стотици автомобили и охранители от НСО да се осигурят. Логистиката е сериозна, преводачи трябват… Много работа е това. Освен това трябва да се организира културна програма, която да покажем в това време, когато всички държавни глави ще идват тук.

- Но в момента сякаш изглежда, че управлявате безалтернативно. Няма опозиция и алтернатива на ГЕРБ в този момент . Кого припознавате като опозиция? 

- БСП и ДПС. Това са двете сериозни партии и те са алтернатива на ГЕРБ.

- А един телевизионен шоумен и неговите амбиции?

- Едно е да водиш тв шоу, да водиш интервюта, а съвсем друго е всеки ден да търсиш пари, да правиш проекти, да строиш, да се занимаваш с армия, полиция…

- Не бихте се притеснили, ако този човек излезе на избори по някакъв начин?

- Не. Едно е да си имаш няколко часа в телевизията и да си говориш каквото искаш и даже да не могат да се осъдят, защото са скечове и майтапи и е несериозно да тръгнеш да се занимаваш, и в същото време да застанеш да говориш за екипа и програмата си и как ще намериш парите за осъществяването й.

- Но той вече има политическа и икономическа подкрепа. Радан Кънев го е представил пред българите в Брюксел като алтернатива на ГЕРБ…

- Кого?

- Слави Трифонов.

- Добре дошъл е. Радан Кънев да не е станал импресарио? Всеки е добре дошъл на изборите.

- Допускате ли, че зад този политически проект – на Слави Трифонов, стоят икономическите интереси на олигарси, ощетени от спрените обществени поръчки?

- Мога да говоря само с факти и не бих казал нещо, което не знам или се съмнявам, или съм чул. Не ми отива и никога не съм го правил. Самият аз съм участвал в тези предавания, били сме и приятели в определен период, като шоумен го уважавам.

Вие помните, че Костов го спира това предаване, какви ли не трансформации правиха, докато, когато управлява ГЕРБ, той е във вихъра си на яростна критика срещу нас всеки ден. На обяд час и половина, и вечер час и половина и никой не му е казал и една дума. Така че демокрацията и свободата на словото е в пълния си обем защитена. Но ако от шоу се превръща в партия или политически проект, правилата трябва да важат за него, както и за нас.

В този си вариант, каквото и да говори за нас, го приемаме, защото е демокрация. Но ако това е платформа за нещо, не е правилно. Въпреки че и това сме го виждали с Бареков. Телевизия, шоу, концерти, олигарси отзад и след един-два месеца  хайде в Брюксел и всичко друго приключи… 

-  Вие не казвате, но все пак ние сме го и писали, така че можем да кажем, че има данни за подобно обединение на икономическите кръгове, които стоят зад този политически. Става дума за кръгове, чиито интересни засегнахте, спирайки обществените поръчки.

- В България много се говори за кръгове и кръгчета. Аз знам, че като се спрат едни поръчки и се изтъргуват наново, първо е добро за обществото, а и по-важното, което е стават явни.

За радост има много медии и все някоя напише нещо. Като се провери и докаже нещо, веднага спираме и действаме. В това отношение медиите като коректив са факт и аз се влияя много от тях, защото все пак много журналисти има, които правят разследвания. Например, със спирките преди няколко дни видяхте какво стана и колко народ си отиде…

Казват ми сега, че Давутоглу е подал оставка, което действително е новина.

- Какво означава това? Да го коментираме на живо сега…

- В последните месеци целият Европейски съюз работихме много близко с него и той беше през цялото време на съветите и мисля, че това ще има отзвук. Най-малкото когато се подават оставки от президент или премиер, в никакъв случай не остава без последици.

- За България какво означава това? Все пак това е архитектът на Стратегическата дълбочина, по която се движеше политиката на Анкара в последните години.

- Още не знам какво се е случило. Най-малкото това означава сътресение в управляващата партия в Турция, когато първият и вторият човек в нея не се разбират.

Не случайно тук има толкова желание и амбиции да ни скарат с Цветанов, защото не може да мине без трус такава раздяла. Но мога да ги уверя, че той си знае мястото и имаме уважение. Знае, че в определени моменти, когато счита, че е прав, с отстоява позицията. Това не означава, че не ме слуша, а и на мен не ми трябва такива безропотни хора да ме слушат. Много пъти е печелил и басове от мен и се оказва, че е прав. Не тропам по масата. 

 

Вижте ТУК и ЧАСТ ВТОРА. Борисов за олигархията, Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, ДПС, контрабандата, изградените пътища, внучето и зет му.

Източникк: pik.bg