Кирил Домусчиев: Спрете рекета на сивия бизнес срещу държавата

НПО съществуват, за да обслужват нечии интереси

Каква е целта на протестите на неправителствени организации срещу решения на кабинета и парламента, по-конкретно - на промените в Закона за акцизите и данъчните складове от края на 2015 г., които засегнаха сивия сектор в дестилирането на алкохолни напитки? Засягат ли тези промени традицията българинът да си вари ракията в домашни условия? Как гледа бизнесът на подкрепата, която оказват депутати от управляващата коалиция на незаконното варене на ракия? За отговор на тези и други актуални въпроси "Стандарт" се обърна към председателя на УС на най-голямата работодателска организация у нас - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Кирил Домусчиев.

 

- Г-н Домусчиев, как ще коментирате протестите на някои неправителствени организации (НПО) срещу определени решения на кабинета и парламента, засягащи бизнеса? Имам предвид не само протестите на "зелените" срещу развитието на ски туризма, на таксиметровите водачи и пр., но и станалите известни напоследък собственици на малки обекти за дестилиране (СМОД), по-популярни у нас като казанджии.
- Как да ги коментирам?! По принцип тези НПО съществуват, за да обслужват нечии интереси! И ако на някого все още не му е станало ясно това, просто трябва малко да се поразрови, за да види кой зад кого стои и за какво иде реч. А ако наистина искаме да бъдем нормална държава, това не може да продължава така: някакви си 30-40, или да речем - стотина души, се събират едва ли не по роднинска линия и блокират Орлов мост или някое друго важно кръстовище в столицата. По тази логика и ние двамата с Вас можем да съберем родата и да излезем да протестираме за нещо, нали? А правителството веднага трябва да отстъпи, защото, в противен случай, ако реши да изпрати полиция, ще избухне революция. Лично аз не знам друга такава държава, в която всеки със стотина "съмишленици" - защото много често много от тези хора са платени - да вдига шум и да спъва реформи, законопроекти и пр. 
Ние от КРИБ винаги сме били  срещу всякакъв вид рекет на такива НПО 
като се започне от всякакъв нюанс "зелени" и се стигне до какви ли не абсурдни групи, създадени конкретно, за да протестират срещу даден опит за реформа. Но България наистина е фрапиращ пример за това колко много власт имат тези НПО и колко много внимание им се отделя. Проблемът е, че със своите протести тези НПО се опитват да предизвикат промяна на вече влезли в сила законодателни промени, чиято основна цел е, отбележете - да увеличат приходната част в бюджета, като изкарат сивия бизнес на светло. С протестите си тези НПО се опитват да запазят статута, като обслужват собствените си или нечии други интереси. С подобни действия такива малки групи хора обезсмислят усилията на бизнеса, който инвестира в дългосрочно развитие на производствени мощности и създава работни места. Със своите крайни действия тези НПО се опитват да притискат управляващите и да ги превърнат в заложник на своите искания. Крайно време е тази порочна практика, чрез протести да се работи срещу интереса на държавата и обществото, да бъде прекратена! 
- Вие като председател на КРИБ не бихте ли призовали бизнеса да спретне контрапротест така, както ги направихте миналата година по отношение на решения в енергийната сфера и както обявихте, че ще го направите и сега, ако поевтиняването на газа се отрази върху парното?

- Принципно не е работа на бизнеса да "спретва" контрапротести. Но само ако погледнем какъв е броят на членовете на Националната лозаро-винарска камара и ги изкараме всичките пред парламента, нали сам разбирате какво би се получило на практика?! А това са хора, които си плащат не само акциза на количествата произведен алкохол, но също и всичките дължими данъци, осигуровки и т.н. А срещу тях ще застанат стотина протестиращи плюс няколко 
политици, които са решили да яхнат отново популизма
за да си направят малко предизборен PR. Лично аз не виждам как на следващите парламентарни избори точно тези политици ще прескочат бариерата. Защото без да се интересуват кое е сив сектор, кое е законно и кое - не, те се опитват да си печелят имидж на гърба на тези казанджии. А в крайна сметка на всички е ясно, че не това е пътят за решаване на проблемите в един бранш.
- Все пак, когато става дума за отнемане на правото на хората да си сварят ракията, което у нас е традиция от векове, може би единствената форма да се чуе техният глас от управляващите са именно протестите?
- Истината е, че на нито един човек в България не му е отнето правото да си свари 30-те, 40-те или дори 100-те литра ракия. Това са смешни работи и заплахите, че българинът щял да остане без домашна ракия, са пълна глупост. Законовите ограничения, които бяха въведени с цел да се намали незаконното производство, са насочени основно към намаляване обемите на инсталациите за дестилиране. Сам разбирате, че 
казан с обем 1000 литра си е един малък завод
А става дума за хиляди казани, което е огромна незаконна индустрия. Индустрия, която изкупува около половината от произведеното грозде, около 200 хил. тона, както и над 100 хил. тона плодове - и това е категорично доказано. По данни на Министерството на финансите, за преработения от тези огромни количества плодове алкохол, т.нар. казанджии, които са над 1570, са внесли в бюджета за 2015 г. общо 728 хил. лв. акциз, което е едва 0,4% от общия акциз от алкохол. Средно на месец всеки казан внася в хазната само 39 лв. акциз (1,27 лв. на ден) и произвежда по 15 л ракия (по 0,5 л на ден). Това поставя въпроса защо изобщо работи, след като няма икономическа логика?! Срещу това през 2015 г. лицензираните производители са внесли в бюджета общо 201 млн. лева.
И какво излиза? Че една групичка казанджии, които внасят едва 0,4% от общия акциз от алкохол, се опитва чрез натиск върху управляващите да въведе законодателни промени, които ще ощетят хазната от гарантирани приходи.
На всичкото отгоре сдружение "Българската домашна ракия", която създадоха казанджиите, е регистрирано от 5 човека, които претендират че представляват целия бранш. И знаете ли как е създадено то? В това сдружение влязоха трима казанджии, един, който им прави казаните, и още един, който е за пълнеж, тъй като по изискванията на закона такава организация трябва да има поне 5-има членове. И тези хора настояват да се върне старият режим на работа на казаните от 2015 г., както и самите казани да имат увеличен капацитет от 1000 л и да могат да варят ракия целогодишно. 
Така че повече от ясно е, че тук става дума за един абсолютно сив, незаконен бизнес. Затова аз се учудвам как няколко депутати, на които и вие, медиите, им знаете имената, защитават този сив сектор - защитават бандитизма и това хората да бъдат тровени с ментета. Защото почти всеки ден научаваме от вас, медиите, за смъртни случаи, за заловени огромни количества алкохол без бандерол и пр. Почти всеки българин има роднина, потърпевш от употреба на такъв менте алкохол - умрял, ослепял или инвалидизиран. Всички помним и случая в Якоруда, където 7 човека починаха след употреба на "домашна" ракия. Аз просто не мога да повярвам, че български депутати застават в подкрепа на целия този сив бизнес.
- Значи сте категоричен, че хората ще си варят ракията така, както са го правили от векове?
- Категорично. Според промените в закона за акцизите, по време на брането на реколтата и след нея - от юли до края на декември, е разрешено изваряването на ракия в селски казан от собствени плодове. Ако пък има изостанали някакви количества от някакви екзотични плодове, от типа да речем на райската ябълка, няма проблем да се пусне едно уведомително писмо до НАП, че ще се работи през март или април, някаква партида от конкретна реколта. И лично аз не виждам какъв е проблемът за това? 
Данните на финансовото министерство показват, че за първото шестмесечие на 2015г. е произведено едва 6% от цялото количество ракия, изварена в казани. Значи казанджиите не отчитат официално дейност през този период, но казват че трябва да работят. 
Просто някои хора 
не искат да има ред в държавата, да има контрол, да има законност и не искат да плащат данъци. Това е! 
Като председател на КРИБ заявявам категорично, че ако управляващите отстъпят и казанджиите получат привилегии, ще предложа депутатите от управляващата коалиция да внесат законодателни промени, с което да освободят от данъци и акциз и легалните производители на ракия. Защо едни трябва да плащат, а други - не!
- В Национална кампания "Бизнес на светло за по-добро бъдеще!", която успешно проведохте миналата година съвместно с КНСБ, една от дейностите, които посочихте, че има голям процент сив сектор, който се нуждае от реформи, беше именно дейността на казаните. Управляващите се вслушаха в предложението ви за реформи, но ето, че сега има протести. Сигурен ли сте, че ще защитавате позицията си, ако управляващите отстъпят пред протестите?
- Както сам отбелязахте, кампанията беше много успешна и даде резултат. Но най-малкото нещо, което съм очаквал, е, че партии от управляващото мнозинство ще пречат на такива реформи и ще се опитват по всякакъв начин да защитават сивия сектор. А това просто обезсмисля всякакви подобни кампании в бъдеще. Нещо повече, смятам, че едно такова поведение на депутати от управляващата коалиция сивият сектор ще се увеличава, а няма да намалява. Защото за всички трезво мислещи българи е ясно, че популизмът и политическия рекет срещу премиера Бойко Борисов и представителите на ГЕРБ в парламента се прави единствено с цел запазване на статуквото, на сивия бизнес при дестилирането на високо алкохолни напитки.
Да не говорим, че много казани са собственост на един и същи човек. Е, ако един човек притежава 15-20 казана по 1000 литра - ами че това си цял завод, по-голям от "Вини Сливен"! За какво говорим! При това положение твърде е логично тези 3-4 депутати, които защитават казанджиите, да не го правят безплатно. Още повече, че именно сивият сектор разполага с много пари, тъй като ги спестява от неплащане на данъци и акцизи на държавата. Но ако тези депутати си мислят, че народът ще ги заобича, защото му спасяват ракийката, това е пълна глупост, тъй като законът запазва правото на народа да спази вековната традиция и никой не посяга на домашната му ракия! 
А контрапротестът е най-малкото нещо, което ние, легалният бизнес, можем да направим.