Тодор Ефтимов, инвеститор в Банско: Ако няма ски зона, Банско ще стане пустеещ град

Портфейл

28-03-2016, 07:41

Снимка:

trud.bg

Автор:

Светлана Василева, Труд

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови водоизточници ще изграждат в Банско

Десетки хотелиери от Банско на опашка за категоризация

- Г-н Ефтимов, с какви надежди дойдохте да правите бизнес в Банско преди години?

- С надежди, че има смисъл да се инвестира в този курорт, че има перспектива в Банско, в ски туризма. Изградихме този комплекс, част от активите ги продадохме на чужденци. Нашата инвестиция се изпълни, както и плановете ни. Дойдоха в Банско испанци, англичани, датчани, руснаци, купиха си имоти, а ние сега ги управляваме.

- Какво е тяхното мнение за Банско?

- Изключително доволни са. Имаше една категория хора, които дойдоха с инвестиционни намерения - да купят и да препродадат имоти, те едва ли са доволни. Строителният бум беше голям, но след това бе презаситен. Всички чужденци, които са си купили имоти като втори дом, обаче са печеливши.

- Вие сте от години инвеститор в Банско и познавате проблемите, опишете сега ситуацията, няма ли презастрояване?

- Презастрояването го има, но огромна част от това, което се експлоатира, не натоварва курорта, защото голяма част от собствениците не ги дават под наем, а са за лични нужди.

Голям проблем на Банско са незавършените обекти, те са изоставени и тук държавата трябва да си влезе в ролята. По закон, щом има разрешение за строителство, което, като не е изпълнено в определените срокове, подлежи на събаряне. Има и доста незаконни строежи. Защо не се слага ред в тези неща, аз не разбирам. И според мен държавата тук трябва да действа, а не трябва да се спекулира, че е презастроено. Например подобни изоставени обекти в Испания държавата ги прибира, разрушава ги и оставя зелена площ. И на тези места повече никога не може да се строи, ето защо този проблем може да се реши перфектно.

- Г-н Ефтимов, а срамните опашки, както ги нарекохме, пред начална станция на лифта не пречат ли на инвеститорите?

- Срамни са, защото не само „Юлен”, но и всички в Банско сме започнали една инвестиция и тя трябва да се завърши. Тя е спряна някъде на 90 процента и остават десет процента, за да стане курортът перфектен.

- Къде се корени проблемът със ски зоната в Банско - зелените ли са виновни, политиците ли, къде е истината?

- Да ви кажа честно, в тая държава, изглежда, ако не дадеш, не включиш някой да ти е партньор или не му дадеш пари и т.н., проблемът не може да се реши. Докато не си платиш, нещата не се случват.

- Значи корупцията е в основата на всичко?

- Ами не виждам друга причина, значи единият вариант е, че „зелените” искат да им се плати, за да си оттеглят исковете. Другият вариант е на още по-високо ниво да искат пари или друг начин да сложат ръка върху част от бизнеса. Това е, друга причина няма. Няма логическа причина да забраниш една инвестиция да се развива, още повече че това е концесия и всичко, което се изгражда, реално е държавна собственост.

- Всичко съградено ще остане за държавата, няма да се изнесе.

- Това не е концесия като за подземни богатства, които се копаят и след като мине концесията от полезните изкопаеми, не остава нищо.

- А тук, в Банско, това е инвестиция за десетки милиони и създава поминък за хора и фирми.

- Кадрите в Банско, които работят, имат целогодишна заетост - през зимата са тук, през лятото са по морето. А това са над 15 000 души, в противен случай те ще търсят работа в чужбина. И това е чиста инвестиция, без европейски пари. Никой не може да каже, че има нещо откраднато, просто си бъркаш в джоба, вадиш парите и инвестираш. Не го правиш по програма на принципа - вземам 100 милиона, инвестирам 20, а крада 80.

И затова при тази концесия на ски зоната разчетът е направен за 30 г. и тя трябва да се върне на инвеститора по някакъв начин, който не включва раздаване на пари. А още по-глупаво е, когато вече са минали половината от периода на инвестицията, да забраняваш на концесионера да инвестира и да влага още пари, при положение че тези пари и това, което ще се изгради, ще остане за държавата.

- Ако слушаме „зелените”, те дори искат прекратяване на концесията предсрочно. Какво би станало с Банско, ако се стигне хипотетично до такава крайна мярка?

- Ами скиорите, хората в Банско, собствениците на хотели и имоти направо ще подпалят гората и Министерския съвет. Правителството не трябва да се страхува от „зелените”, то трябва да се страхува много повече от тези хора,на които ще им бъдат съсипани животът и бизнесът. Ако няма ски зона, няма да има и курорт, а Банско ще стане един пустеещ град.

- Питат ли ви чужденците, чийто имоти управлявате, какво става в Банско и какво им обяснявате?

- Всички чужденци питат, те четат преса и казват: „Какво става - обещахте, че започва разширяването - втора кабинка, а минаха години и нищо не става?” За мен лично е трудно да им обясня, те не разбират защо в България нещата не се случват.

- Имаме ли според вас у нас истински еколози и екоорганизации?

- Ами това е пародия, което гледам, като тръгнете по магистрала „Струма”, вижте край реката какво става, как се черпят безобразно инертни материали и какви изкопи остават. Защо тези екоорганизации не ги възстановят или защитят, ама явно тях това не ги касае…

- А защо въпросните еколози атакуват само Банско, не сме чули нищо за другите курорти да се говори, като че ли там няма природа?

- Ами така е, защото се търси да се плати на някого нещо, дали по другите места са платили, или са по-силни, не знам.

- Ако не се развие ски зоната, какъв ще бъде курортът и какво бъдеще има?

- Банско все още е конкурентен заради големите инвестиции, направени досега тук, но ако се намерят сериозни инвеститори и в Сърбия, в Македония, в Гърция да направят подобни курорти, тук всичко ще отиде, ще намалеят веднага туристите. Ако не се доразвие курортът и не се търси дългосрочна модернизация, общо взето Банско ще свърши.

По мое мнение в България няма друга толкова голяма и добра инвестиция, която да е с частен капитал, а не с евросредства, и да има толкова положителен резултат. Защото резултатът не е само, че има лифтове и ски, полезното е, че всичко наоколо, свързано с туризма, работи. Слушам тук, че се дискутира, че концесионната такса била само 200 хиляди лева, тоест ниска. Ами един процент от златната концесия колко е, ако го сметнеш 1 процент на 200 хиляди лева, се получава, че все едно имаш печалба от 20 милиона, което е абсурдно да се достигне такава сума.

- Какво бихте казали на политиците вие, човекът, който като много други инвестира в Банско?

- Ами да седнат и да си вършат работата, а тя е да стимулират икономиката, а не да я спъват. Защото трябва да се гледа мащабно, концесионната такса е жълти стотинки в сравнение с всички други ползи, ДДС, данък печалба, осигуровки, пенсионни, здравни, това са огромни суми и ако го сравнят с едно градче със същите параметри, ще видят огромната разлика. Покрай Банско се изхранва и работи целият регион, и то целогодишно, а не сезонно. Регионът има добро бъдеще в туризма, но всичко трябва да се развива, а ако се продължава с този зелен рекет на частните инвестиции, както се случва сега, то нищо добро не ни чака. И ако държавата им позволи това, то никой инвеститор няма да се захване с нещо сериозно у нас.

Нашият гост

Тодор Ефтимов е инвеститор в Банско. През 2005 година той заедно с партньори, сред които и ексвътрешният министър Богомил Бонев, построяват един от най-големите и красиви апарткомплекси „Банско роял тауърс”. В момента те управляват комплекса. Известни са с това, че организират театрални фестивали и други културни мероприятия в Банско и Разлог.

Източник: trud.bg