Цветанов: ГЕРБ иска ясно да покаже на обществото кой носи отговорност заради своите представители

Политика

20-03-2016, 12:59

Автор:

Диана Янкулова, БНР

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДСБ торпилира отмяната на мониторинга над България

ПГ на ГЕРБ: Настояваме Радан Кънев и ДСБ да бъдат извадени от властта

Цветан Цветанов оглави вътрешната комисия на парламента

Цветанов: Давам на съд Сергей Станишев за компромат срещу мен

Цветанов: Президентската двойка, която ще издигне ПП ГЕРБ, ще бъде печелившата

Цветан Цветанов в Сандански: Президентските избори ще бъдат генерална проверка за мощта на ГЕРБ

Цветан Цветанов: Нa изборите в село Хвостяне ГЕРБ ще постигне такъв резултат, който да не оставя усещане , че силите са изравнени

Цветанов в Гоце Делчев: Трябва да покажем силата на ГЕРБ, решавайки проблемите на хората

Цветан Цветанов: Президентските избори ще бъдат генерална проверка за мощта на ГЕРБ

Цветанов: Даваме висока оценка на президента

Цветанов: Отговорността на ГЕРБ е по-голяма

Цветанов: Всички институции трябва да обединят усилията си

Г-н Борисов, защо допускате партийният лилипут Радан да разиграва цяла държава?!

ДСБ трябва да носи отговорност за провалите на хората си в управлението

Декларацията е продукт на всичко това, което наблюдаваме през последните няколко месеца, и по-специално от ясно изразената позиция от ДСБ, че те ще бъдат в опозиция, но пък паралелно с това те остават и в изпълнителната власт, което няма как да бъде обяснено като политическа логика в едно управление, където има и коалиционно споразумение. Това каза пред "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" Цветан Цветанов – председател на парламентарната група на ГЕРБ, по повод специалната декларация на ПГ "ГЕРБ", с която призовават премиера Бойко Борисов да освободи от всички ръководни постове в държавата "хората на Радан Кънев". 

Много са качествените хора в България, които могат да заемат определени ръководни позиции. Но знаете, че в не малката си част тези предприятия и кадри, които управляват, са функция на спечелени парламентарни избори, формиране на правителство и правене на политики. В момента остава усещането, че когато говориш, че си в опозиция, а имаш кадри в изпълнителната власт, могат да се направят изводи, че могат да бъдат саботирани управленските политики, които иска да реализира българското правителство, подкрепяно от формиращото се парламентарно мнозинство. Точно затова искаме да бъдат ясни принципите, критериите и да знаем кой какво прави в държавното управление, кой носи политическата отговорност за тях. 

Цветан Цветанов заяви категорично, че премиерът Борисов е дал пълен картбланш на всички министри да определят своите кабинети и да могат да реализират това, което имат като подписано коалиционно споразумение за секторните политики:

Премиерът Борисов и във вторият си мандат има същия подход като в първия си мандат. Всеки министър има правото да си определи политическия състав, с който още реализира определените политики и за да можеш да направиш реални реформи и да можеш да реализираш тези желани политики, ти трябва да заложиш на качествени и стойностни хора, които имат съответните професионални качества. Не говорим за това как трябва да бъде разпределена властта, а тук говорим за носене на политическата отговорност от тези, които застават зад тези кадри. 

Парламентарната група на ГЕРБ не е против т. нар. "хора на Радан Кънев", а иска ясно да покаже на обществото кой носи отговорност заради своите представители:

Ние не казваме, че сме против тези хора, ние казваме кой ще носи политическата отговорност, ако има проблем или провал в дадена секторна политика, където такива хора управляват. Защото в България политиците трябва да носят политическа отговорност и когато се явяват на избори те казват това, което са направили на техния управленски мандат и това, което биха направили, ако им се гласува втори управленски мандат . А опозицията е тази, която трябва да критикува управляващите и да може действително, когато отива на избори да казва – "Те не направиха това, а ние ще направим това и ще го направим много по-добре". 

Единственото, което искам да направим в нашата парламентарна група и в управлението на страната, е обществото да узнае истината за подобно двуличие в един от политическите субекти, които подкрепят правителството. 

Цветан Цветанов определи като нелогично твърдението на ДСБ, че Борисов се опитва да раздроби дясното пространство, което се явява истинската опозиция:

ГЕРБ е силна, защото възникна от нищото, нямаше абсолютно никаква зависимост към никого и не разчиташе на никого, който да помага, за да се развие тази партия. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл на БНР.