Борисов: Съжалявам, че се разбра за заплахите срещу мен, но си нося кръста

Ако ми намерят къща в Барселона, да я вземат, каза премиерът пред журналисти в парламента

- Какво ще правите с българо-гръцката граница, г-н премиер?

- Всеки ден говоря с тях. Не зная какво да направя повече. Безобразие абсолютно.

- Ще има ли средства да се изгради тази година оградата по цялата граница?

- Разбира се. Вчера 35 милиона пратихме към границата.

- Ще смените ли военния министър? Носят се такива слухове.

- Аз не съм чул такива слухове. Когато чуя слухове, действам.

- Какво ще кажете за политиката на Петър Москов?

- Знам какво прави Москов и нямам никакви основания да считам, че това, което е правил, не е било в полза на държавата. Убеден съм, че в най-скоро време мерките, които е предприел и съгласувал, ще доведат до намаляване на цените на лекарствата.

- В КЗК едва сега се задействаха, г-н премиер, след като им намекнахте, че...

- Аз не съм им намеквал, правителството изпрати официално писмо до КЗК да се произнесат като независим орган има ли съмнения за картел, така, както ние считахме.

- 8 месеца, след като мандатът им е изтекъл, защо не назначавате нови?

- Не аз, парламентът трябва да ги назначи. Не нареждам на парламента.

- Както приехте Ченалов навремето, сега и Бойко Атанасов.

- Добре дошъл е, ако иска. Всеки да дойде, ще го изслушам.

- С какво са лоши Валентин Златев и Пеевски?

- Това, че фирми, които вие свързвате с тях, бяха извадени от обществените поръчки или по-скоро тези поръчки бяха прекратени, аз не мога да ги посоча с пръст тях. Фактите са, че за милиард и 700 милиона поръчки са спрени. За близо 3 милиарда контрабанда е спряна и парите са влезли в бюджета.

- Защо при 3 милиарда спрени няма арестувани, няма повдигнати обвинения срещу контрабандисти?

- Защото просто навремето са минавали през границата. Не е имало това бюро за борба с контрабандата, което направихме. Сега с бюрото, което създадохме, сме сложили онлайн камери навсякъде. Всеки кантар, всичко се наблюдава.

Сутринта правихме голяма среща по новия закон за борба с корупцията по високите етажи, със специализирания съд и прокуратура и Комисията за конфискация. Всички те да участват активно в различните закони, и съм убеден, че ще предложим нещо много действено.

- Коментирайте заплахата за живота ви.

- Истински съжалявам, че така се получи. Тогава се молих много на журналистите да не го пишат за мен. Съжалявам, че така се получи, ние нямаме вина за това. Като слушах и гледах, ми беше криво и болно, защото на никой не му пожелавам да му показват материали, в които се готви това или онова, да не го коментирам. Но аз съм си поел кръста. Ще бъдем още по-строги с тези хора.

- Има инцидент в палестинското посолство.

- Зная за инцидента. Бяхме при президента и премиера на Палестина, там се повдигна този въпрос. След това на заседанието с премиера на Израел също беше повдигнат този въпрос заради убийство, което е извършено. И на двете страни сме им казали, че само по официален ред. Те са ни задали през прокуратурата искане и сега съдът трябваше да реши неговото екстрадиране. И на двете страни сме им казали, че България е правова държава и се действа само по закон.

- Някакви компромати ще започнат да излизат срещу вас. Вече излязоха. Ще предприемете ли нещо по повод твърденията на Владимира Янева, че сте купил къща за милион и половина евро на ваша метреса в Барселона?

- Ако я намерят, да я вземат.

(В интервюто са използвани въпроси и на други медии.)

Източник: 24chasa.bg