Свилен Крайчев: Планът "Юнкер" ще финансира проекти на малки и средни фирми

Портфейл

24-02-2016, 18:40

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Доскорошният зам.-председател на Парламентарната асамблея по Черноморско сътрудничество подготвя форум във Варна, на който бизнесът да научи как да кандидатства за парите, предназначени за икономическо развитие на Европа

Кап. Свилен Крайчев е бивш зам.-председател на Парламентарната асамблея по Черноморско сътрудничество в Истанбул. Мандатът му завърши през 2015 г. Завършил е Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ във Варна и започва професионалната си кариера като помощник-капитан ІІІ степен. След това е организатор в отдел „Агентиране и пазари“ на Параходство „Български морски флот“ и едновременно – директор на агенцията за изпращане на морски кадри под чужд флаг „Промар“. Съосновател е и член на УС на Регионалната асоциация на корабните агенти и брокери, а от 2004 до 2007 г. е неин председател. Бил е общински съветник и зам.-кмет по транспорта във Варна, депутат от 41-вото Народно събрание, зам.-председател на Транспортната комисия. Председател е на Предприемачи ГЕРБ-Варна.

- Г-н Крайчев, ЕС обяви създаването на фонд за инвестиции, познат като „План Юнкер“. Кое налага създаването на такъв фонд?

- Финансовата криза намали икономическата активност в ЕС и доведе до рязък спад на инвестициите в цяла Европа.
Наложителни са спешни общи мерки не само за икономическо възстановяване, но и за траен растеж на Европа. Едни от тези мерки е т.нар. „План за инвестиции в Европа“ или по известен като Планът "Юнкер".

- Какво представлява този план?

- Планът се базира на 3 стълба. Първият е -
Европейски фонд за стратегически инвестиции
Той се основава на гаранция в размер на 16 млрд. евро от бюджета на ЕС, която ще бъде допълнена от 5 млрд. евро от Европейската Инвестиционна Банка, а след това ще се разчита на мобилизация, надхвърляща 315 млрд. евро, през периода 2015-2017 г. - периодът, за който е създаден Фондът. След което ще се оценява дейността и ще се вземе решение дали той ще продължи да функционира.

За разлика от познатите ни досега фондове това не е грантов механизъм за безвъзмездно отпускане на финанси. Той може да осигури относително евтино финансиране на проекти, но такива, които са в унисон с целите на развитие и увеличаване икономическия растеж на ЕС, както и всичко онова, което това води след себе си - разкриване на нови работни места, увеличаване доходите на гражданите, подобряване средата, условията и качеството на живот.

Идеята на този фонд е да финансира дори малко по-рискови иновативни бизнеси, за разлика, примерно, от структурните фондове и оперативните програми. Да не говорим, че администрирането по тези фондове беше разбираемо бавно, защото се използваха обществени средства в обществена полза. Разбира се, тези процедури не са подходящи за бизнеса, който, образно казано, иска всичко да стане с вчерашна дата. Ето защо, се търсят възможности за финансиране от частни фондове. Цената на ресурса ще се определя за всеки конкретен проект.

- Как ще работи фондът?

- Това е вторият стълб, а именно -
Европейски портал за инвестиционни проекти
От този месец се очаква той да заработи онлайн. Порталът ще направи връзката между кандидатите за финансов ресурс и желаещите инвеститори. Кандидатите трябва да са фирми, а не физически лица. Таксата за регистрация е 100 евро до стартирането на портала, а след неговото стартиране ще е 250 евро. Чрез този Портал ще се споделя информация за потенциални европейски проекти на стойност над 10 милиона евро.

Така всеки предприемач с добър проект ще има възможност да потърси онлайн финансиране. Целите, на които трябва да отговаря такъв проект, вече ги казах - икономически растеж, нови работни места и т.н..
Голямо внимание ще се оказва на проекти от IT сектора, иновации, инфраструктура, образование, т.е. онези, които дават предимство за осъществяване на горните цели. Специално внимание ще се обърне на малки и средни предприятия. Важно да се отбележи, че проекти под 25 милиона евро ще кандидатстват през търговски банки или подобни финансови посредници, а големите проекти - директно в Европейската Инвестиционна Банка.

- Ще има ли финансови посредници в България?

- Има две банки, които ще осъществяват посредническата дейност. Това са "Сибанк", която има портфейл от около 200 милиона лева за около 1000 малки и средни предприятия за следващите 3 години.

Наскоро г-жа Ева Паунова, евродепутат и застъпник на предприемаческата инициатива на малките и средни предприятия обяви, че Европейският инвестиционен фонд и Райфайзенбанк България вече са подписали гаранционно споразумение за увеличаване на кредитирането на иновативните малки и средни предприятия в България. Споразумението е финансирано по инвестиционния план "Юнкер" и предвижда банката да предостави 70 милиона лева заеми на иновативни предприятия у нас през следващите две години. Кредитите ще се отпускат с гаранционно покритие от ЕИФ, в рамките на инициативата “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансова подкрепа по Програмата на Европейската комисия „Хоризонт 2020“.

Също трябва да отбележа, че за периода 2014—2020 г. по програма COSME се очаква да бъде предоставено финансиране в размер до 25 млрд. евро под формата на заеми или дялови инвестиции в помощ на до 330 000 малки и средни предприятия в цяла Европа. 

Основното облекчение за бизнеса е, че благодарение на подкрепата на ЕИФ и гаранциите, предоставени от Европейския фонд за стратегически инвестиции, кандидатите за финансиране не трябва да предоставят на банката пълно обезпечение за сумата, която искат да заемат.

Искам специално да отбележа, че Общините и публичните компании също могат да участват за финансиране, ако, разбира се, предоставят добри и интересни проекти.

- Кой е третият стълб на Плана "Юнкер"?

- Третият стълб е
Премахване на регулаторните пречки пред инвестициите 
Тези амбициозни законодателни инициативи включват изграждането на Единен цифров пазар, Енергиен съюз и Съюз на капиталовите пазари.

- Кога ще започне да работи този механизъм?

- Буквално през следващите месеци ще бъде създаден Европейски консултантски център по инвестиционни въпроси. Той ще осигурява техническата логистика по кандидатстването за финансиране и ще подпомага оформянето на проектите.
Този център ще работи онлайн, заедно с Европейската комисия и ЕИБ.

Накрая искам да споделя, че за да бъде популяризирана инициативата, имаме идея да се направи един форум във Варна, на който бизнесът да бъде информиран за подробности. Вече съм говорил с финансовите посредници, които имат готовност за презентации. Говорил съм и с някои от търговските камари, които също проявяват голям интерес към такова събитие. Вероятно ще поканим Представителството на Европейската комисия в България, ресорни депутати и министерства, за да може бизнеса да отправи въпросите си и към тях.

- Кога ще се проведе тази среща?
- Предполагам, че около средата или във втората половина на месец март, за да имаме време за подготовка.