Томислав Дончев: Ако се води война, не е срещу конкретни лица, а в защита на държавните интереси

На държавата не ѝ е работа и не може да си позволи да води война срещу конкретно лице

Българските пари са ни толкова скъпи, ценни и важни колкото европейските, казва вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика

Задачата на чиновника е да следи дали един търг съответства на закона, а работа на този, който представлява гражданите, е да чува и други притеснения

Време е да сме с по-голямо самочувствие. България е с опит в IT сектора и имаме капацитет да правим личните документи

- Г-н Дончев, колко още обществени поръчки ще бъдат спрени?

- Колкото е необходимо. Ще спираме тези, за които има съмнение или пък те предизвикват обществено безпокойство. Нека да обърнем внимание на две неща - не е въпросът дали ще преустановим поръчки за 2, 4 или 10 млн. лв. Ако погледнете регистъра, ще видите, че и преди е имало стопирани обществени поръчки, ако се е появило съмнение. Задачата на чиновника, на експерта е да следи дали един търг съответства на закона, на заданието, а работа на този, който представлява гражданите, е да чува и други притеснения.

Една поръчка

може

да отговаря на

законите и в

същото

време да

предизвиква

притеснения

Това вече е работата на политика. Стигайки до въпроса кога съмненията са достатъчни, тук е въпросът на преценката и отговорността.

- Сумата на вече прекратените поръчки наближава милиард и половина лева! Какво се цели?

- Голямата част от тази сума е по две поръчки. За магистрала “Хемус” и за документите за самоличност. Причина за спиране на втората процедура е да използваме капацитета на държавата.

- Премиерът Борисов заяви, че е говорил с вас и с финансовия министър Владислав Горанов за обществените поръчки. Какво обсъждахте?

- Не е редно да разкривам кухнята на разговорите. Дълго обсъждахме процедурата за личните документи. Европейското законодателство след едно решение на европейския съд дава право, когато едно дружество е 100% собственост на държавата, да не се прави процедура и тогава изобщо няма нарушение. Ще използваме това ново законодателство. Все пак изработването на личните документи е свързано със сигурността на държавата и на гражданите. Ако се прави от държавно дружество, ще се направи икономия и на средства. По-лесно ще е и ако се появи необходимост от вкарване на нова защита или нов идентификатор. Ако изпълнителят е външна фирма, това ще е трудно и ще иска плащане. Има и още един момент - време е да сме с по-голямо самочувствие. България е с опит в IT сектора и имаме капацитет да го правим.

Печатницата на

БНБ изработва

валути на

различни

държави 

с висока степен на защита.

- Досега спирате само поръчки на българската държава. А търгове с европейски пари ще бъдат ли стопирани?

- Търговете с европейски пари са обект на по-сложна система на контрол. Преди обявяването има утвърден проект, изисква се той да има бюджет, системата за предварителен контрол и анализ на рискове работи много добре.

Не че не сме

спирали и търгове

с европейско

финансиране

Едно от първите ми предизвикателства като министър в предишния мандат беше спирането на търг на Националната компания “Железопътна инфраструктура”. Оказа се обосновано. Като говорим за борба с корупцията, мога да ви кажа да очаквате новини. Разговаряме с премиера и с министър Горанов за една мярка. Знаете колко жестоки са одиторите, които контролират и проверяват усвояването на европейските пари.

Налагат санкции, финансови корекции. Обмисляме Държавната финансова инспекция да работи по същата методика и стандарти. Българските пари са ни толкова скъпи, ценни и важни като европейските.

Така 

ще разработим

нова система за

контрол на

публичните

разходи

Като говорим за антикорупционни мерки, правилата за борбата с корупцията не са индивидуален спорт, не е и цветното говорене на политиците.

Имаме натрупан солиден опит в няколко ведомства, които управляват европейските пари. Това не са еврочиновници, а български момичета и момчета, които работят по тези строги правила. Потенциалът им може да се използва. Много идеи имаме в тази посоки.

- Кажете някои от тях?

- Защо след като всички европейски проекти са в системата ИСУН, да няма такава система и за големите инвестиционни проекти, финансирани от държавата. (ИСУН е информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС за България до 2020 г.- б.р.) В нея може да се види кое колко струва, кой е изпълнителят, кога ще е готово.

- Това война ли е? На държавата с кого? Премиерът изрече имената на Пеевски и Валентин Златев. 

- Не е. На държавата не ѝ е работа и не може да си позволи да води война срещу конкретно лице. Ако води война, това е в защита на държавните интереси.

 

Източник: 24chasa.bg