Лоран Ванат: Чехия ви изпревари в зимния туризъм

Общество

14-02-2016, 11:27

Снимка:

Facebook, Лорен Ванат

Автор:

7 дни спорт

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стига! „Швейцарска държава“ плячкосва горите като „Ислямска държава“ Палмира

Това са тримата водачи на саботажа!

Екомилионерите застанаха открито срещу България (обзор)

Скандал в ефир! Хекимян не е чел "Робинзон Крузо" (видео)

Ангелкова: Чакаме с 30% повече руски туристи за лято 2016-а

Ангелкова: Въпреки трудната 2015 г., посрещнахме повече от 7 млн. чужди туристи

Илиана Раева: Зелено, "Зелени", ама ми писна от тези "ЗЕЛЕНИ"!!!

Поздрав за партийните зелени

Извънредно: Владо Каролев изхвърли еколози от международна среща

Въпреки подвеждащите въпроси, хората категорично се обявиха “За” изграждане на втори кабинков лифт в Банско

България пада от лифта!? Да защитим България!

Вторият лифт на Банско се оказа езикова грешка

Липсата на втори лифт в Банско изнервя туристите

Красен Кралев: Лобист съм на децата на България!

Еколозите в България изобщо не искат диалог, а водят война, казва швейцарският експерт по зимен туризъм

Лорен Ванат е независим швейцарски експерт по зимен и планински туризъм, който повече от 10 години издава доклада International Report on Snow and Mountain Tourism. В сряда той участва като лектор на кръглата маса за развитието на зимния туризъм, организирана от Министерството на туризма. „7 дни спорт“ разговаря с него за основните проблеми в зимните ни курорти, бъдещето на ски спорта в България и за действията на т.нар. еколози в страната ни.


- Г-н Ванат, какво е най-важното за ски центровете в България?
- Познавам два ски курорта в България - Банско и Боровец, и според мен те са на нивото на много от международните ски центрове. Но ако искат да останат конкурентни, са нужни подобрения. Всички международни ски центрове постоянно правят промени, иначе ще бъдат изхвърлени от пазара. В Банско и на Боровец трябва да бъдат построени допълнителни лифтове, това е категорично. 
- С какви впечатления си тръгнахте от кръглата маса за развитието на туризма, на която бяхте лектор?
- Чудесно е, че организирате подобни дискусии. За нещастие се появиха хора, които не уважават никого, освен себе си. Но когато не уважаваш хората, не може да имаш отношение и към околната среда. Защото хората са част от околната среда. Тъжно е, че някои мислят, че може да пречат на хората да се качват в планината. Това е право на всеки един от нас. Само че мнозина не могат да се качат горе пеша, а биха се радвали да стигнат до върховете с лифтове. И е много по-добре да го направят така, отколкото с автомобил. 
- Какво трябва да се направи, за да престанат тези т.нар. еколози да блокират строителството на втори кабинков лифт на Банско?
- Изумен съм, че тези хора не искат дори да дискутират. Просто искат да провалят нещата. Дискусиите със "Зелените" са обичайни за много от ски центровете по света. Но става дума за възпитани, джентълменски дискусии, които приключват с решения, от които печелят и двете страни. А тук няма подобно нещо, води се война. 
- Какво е бъдещето на ските и какво е мястото на България в зимните спортове?
- През следващите 20 години климатичните промени няма да са най-голямата заплаха за развитието на ските и курортите. Този сезон няма много сняг на много места, но това е нещо извънредно. Най-голямото предизвикателство пред курортите в Европа е да намират нови клиенти. В момента най-съществената част от скиорите са т.нар. бейби бумърс, но те остаряват и карат по-малко. И трябва да качим на пистите новите поколения.
- България присъства в доклада ви за снега и планинския туризъм от 2010 година. Какво се промени за това време в нашата страна?
- Промениха се малко неща, основно заради нежеланието за подновяване и разширяване на ски зоните. Имате този проблем и на Витоша. А през това време държави като Чехия, Полша и Русия за 6-7 години купиха десетки нови лифтове. В Турция също правят нови писти. По този начин рискувате най-малкото да не привличате нови клиенти, а това означава, че броят на туристите ще намалява.
- От кого зависи решението на проблемите със зимния туризъм в България?
- Проблемът е много сложен. Но със сигурност ще е от полза, ако правителството предостави ясна законова рамка при какви условия може да се строят, разширяват или подновяват ски центровете и лифтовете. И ако всичко е в съответствие със закона, курортите трябва да могат да строят нови лифтове, а не да се борят 10 години с противници на тази идея.