Доган констатира факти, които в Брюксел се премълчават

Политика

26-01-2016, 16:15

Снимка:

ALDE

Автор:

Биляна Веселинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Доган: ЕС е джудже във военно - политическо отношение

Без нова охрана Шенген е мъртъв, а след него и ЕС, казва вицепрезидентът на АЛДЕ

Илхан Кючюк е вицепрезидент на АЛДЕ, евродепутат от АЛДЕ/ДПС и лидер на МДПС. Накъде върви ДПС, какъв трябва да е новият председател на Движението, как изглеждат към днешна дата отношенията между ЕС и Турция и какво следва от евентуален край на Шенген? Тези и още въпроси поставихме пред политика, сочен за едно от най-силните остриета на Движението. Интервю на Биляна Веселинова, Bulgariautre.bg 

- Г-н Кючюк, избирането Ви за вицепрезидент на АЛДЕ бе последвано от отстраняването на Лютви Местан и не успяхме да направим разговор за новата ви висока позиция при европейските либерали. Всъщност, честито! Как се почувствахте по време на форума, когато заставате като дясна  ръка на новия лидер на либералите Ханс Ван Баален? С какво заслужихте доверието на колегите си?

Избирането ми за вицепрезидент на АЛДЕ е преди всичко признание за ДПС за това, че повече от 25 години е най-стабилният либерален субект в Югоизточна Европа. Със значимата роля на моята партия, България бе единствената държава от Балканите, която успя да осъществи безкръвен преход от тоталитаризъм към демокрация. Нещо повече, либералното правителство на България, в което ДПС бе коалиционен партньор, отвори вратите за членство на страната в НАТО и ЕС. Днес с гордост можем да заявим, че сме част от европейското семейство и участваме в задаването на дневния ред на Европа. Ето защо, не намирам избирането ми като случайност. То е напълно закономерно, с оглед на това с какъв потенциал разполагаме и какво можем да предложим на Европа.

- Няма как да не почнем обаче с ДПС - не бяхте много изненадан от отстраняването на Лютви Местан, защо? Кога видяхте първите индикации, че не това е правилният председател на Движението? 

- Достатъчно дълго се говори по темата. Причините за неговото отстраняване са две – прекъснат диалог със структурите на партията и едноличен стил на управление. Тези, които се занимават с политика знаят, че това са едни от основните характеристики на успешния политик. Нарушаването на тези принципи е повече от повод за обоснована категорична оценка в посоката зададена от почетния председател д-р Ахмед Доган.

- Как да разбираме обаче сигналите, че една от най-знаковите изселнически организации зад граница - "Балгьоч", показва подкрепа за Местан? Ще "изреже" ли негов бъдещ политически проект гласове от ДПС?

- Прочетох в медиите, че ръководството на организацията е излязло със своя позиция. Бих искал да кажа, че в нея членуват включително и мои близки и роднини. Повярвайте ми - те не биха подкрепили друга партия освен ДПС. Ние ще продължаваме да изграждаме и възстановяваме мостове, защото сме партия на диалога, а не на моментния натиск. Предлагам да не се вглеждаме в спекулативни хипотези. ДПС е партия, която принадлежи и на бъдещето.

- С три думи - какъв трябва да бъде следващият председател ДПС?

- Компетентен, диалогичен и с усещане за критичност, дори и към себе си.

- Отстраняването на Местан се свърза с опитите от негова страна за прокарване на линия "проЕрдоган", но ще потвърдите ли, че либералите в ЕС и в частност сегашният президент на АЛДЕ ван Баален имат критики към политиката на турския президент точно по оста "права и свободи"?

- Във всеки свой външнополитически документ Европейският съюз еднозначно заявява, че иска добри и конструктивни взаимоотношения със своите съседи. Разбира се, в някои от тези държави понякога протичат процеси, които не съответстват в пълна степен на принципите и ценностите, които ЕС изповядва, но това не означава, че трябва да затворим вратата за тях. Особено в момент, когато Съюза е изправен пред множество предизвикателства. 

- Как изглеждат към днешна дата отношенията между ЕС и Турция? Какъв е анализът на либералите в Европа за обострените отношения между  Москва и Анкара?

- Сигурен съм, че нито руският, нито турският народ желаят двете държави да бъдат в състояние на конфликт, защото при такава ситуация няма печеливша страна. Надявам се в най-близко бъдеще двете страни да се върнат към добрия тон, защото това е в интерес и на Европейския съюз.

- Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза буквално преди дни, че ЕС има 2 месеца за контрол на миграционната криза иначе Шенген се разпада, даже нещо по-страшно - рухва политическия съюз. Необратим ли е разпадът, г-н Кючюк?

- Не искам да вярвам, че Европейският съюз върви към разпад, но трябва да признаем, че честото споделяне на тази теза през последните месеци е изключително притеснително. Истината е, че краят на Шенген ще е началото на края на ЕС. Времето не е на наша страна. Необходимо е незабавно да вземем съдбоносни решения и да покажем най-после пред света, че можем да говорим с един глас. Европейските лидери трябва веднага да дадат мандат на Комисията за създаване на нова европейска гранична и брегова охрана, която е от ключово значение за Европа. Без нея Шенген е мъртъв, а играта на пинг-понг между страните членки, при преместването на бежанци, ще продължи.

- Вие сте в делегациите на ЕП съответно за Магреб и САЩ - какъв е прочитът ви на "арабската пролет" към днешна дата? Вярна ли е тезата, че събитията преди 5 години отвориха широко вратата на фундаментализма и теторизма към Европа?

- Днес когато виждаме резултата от „арабската пролет“, процес който впрочем има директно отражение и върху нашия живот, няма как да не съжаляваме за провалените мечти на милионите хора. Преди 5 години международната общност с радост наблюдаваше как младите хора в тези държави се надигат в борба за скъсване с диктаторските режими и установяване на правова държава и демокрация.

Протестите успяха да сменят режимите, но дали днес региона не е по-нестабилен, по-опасен и изпълнен с радикални и терористични организации? Демократично мислещите хора бяха изтласкани, а радикализацията взе връх, което доведе до възхода на групировки като „Ислямска държава“. Ситуацията към момента изглежда необратима, но ние трябва да продължим да насърчаваме създаването на демократични и плуралистични общества в Близкия Изток, защото това е гарант за сигурността на Европа.

- А решенията - ще се адаптира ли системата ЕС към геополитическите промени? Почетният председател на ДПС Ахмед Доган нарече ЕС "джудже във военно-политическо отношение" и в прав текст в речта си пред елита на партията казва, че за пръв път е притеснен за евроидеята.

- Д-р Доган констатира неоспоримия факт, който за съжаление много малко европейски политици имат смелостта да изрекат на глас. В България, а и в голяма част от Европа, дебатът се свежда до русофили и русофоби и подкрепа за Русия или подкрепа за САЩ.

Като се има предвид, че ние сме тези, които търпим последиците от кризите, то логичният отговор е и ние да сме тези, които предлагаме решения. Европейският съюз трябва да изгради собствена идентичност, за да бъде глобален  икономически и политически фактор.

- Как вие, либералите, се противопоставяте на продължаващата вълна от националистическите, дори ксенофобските настроения? Вашето говорене за мултикултурализъм в момента като че ли "не е модерно", не мислите ли? 

- Днес когато ксенофобията, популизмът и демагогията са на път да вземат връх и когато идентичността на Съюза е заплашена е повече от важно да поставим на дневен ред важните за една толкова различна Европа въпроси. И не само да ги поставим, но и да дадем адекватни предложения за тяхното решаване. Това беше и моята основна теза на конгреса на АЛДЕ партията, на който бях избран за вицепрезидент. Моите приятели казват за мен, че съм либерал по сърце, европеец по убеждение и мюсюлманин по религия.  Приемам тези думи с голяма отговорност, защото знам, че нашият общ дом е на прага на ново измерение и само с приемането на различието и активното участие на младите хора можем да посрещнем предизвикателствата пред нас. Убеден съм, че младият човек е нашият най-голям ресурс.

- Следите отблизо събитията и в България - до колко е възможен вариант за предсрочни избори според Вас и съгласен ли сте с премиера Борисов, че при такъв сценарий влизаме в политическа криза?

- Не мога да приема твърдението, че само с г-н Борисов на власт, страната няма да бъде в политическа криза. Обществото ще реши дали ще има предсрочни избори. До тогава ДПС ще продължи да бъде конструктивна опозиция, ще следим от близо работата на кабинета и ще се противопоставяме на всяко решение, което не е в интерес на гражданите на страната.

- ДПС ли ще избере отново следващият държавен глава на предстоящите президентски избори? 

-Държавен глава ще бъде този, който избере народът. Разбира се и избирателите на ДПС ще дадат своя принос. Видимо на политическата сцена за президентските избори започнаха да се появяват различни имена, но да не прибързваме с изводите.

- Колко от въпросите, които Ви поставих, интересуват вашите избиратели? Защо като че ли има широко отваряне на ножицата между политици и общество?

- Само си помислете – икономическа криза, миграция, тероризъм – са все въпроси с голям обществен резонанс.  Коя държава може да се справи сама с тези предизвикателства? Всички въпроси са важни, защото предизвикателствата, които стоят пред нас са наднационални. Те касаят не само гражданите на отделна държава, а на целия ЕС. И хората лично ни задават тези въпроси открито по време на срещите ни. Представителите на ДПС са постоянно сред избирателите си, това е правило спазвано от години. Ние по-младите пък имаме и в арсенала си новите технологии и възможностите на социалните медии.