Конфликтът Русия – Турция преподрежда програмата ни

Политика

15-01-2016, 14:54

Автор:

Биляна Веселинова

Всичко от Автора

Предсрочни избори ще оставят затворени вратите в държавата поне няколко месеца, казва вицепремиерът Калфин

Има ли сценарий за предсрочни избори у нас и как ще продължи работата на кабинета в годината на президентските избори? Ще постави ли АБВ нови условия за подкрепата си към правителството? И може ли страната ни да излезе победител в надпреварата за ООН – тези и още въпроси постави Bulgariautre пред вицепремиера и министър на трудаи социалната политика Ивайло Калфин (АБВ).Интервю на Биляна Веселинова, Bulgariautre.bg  

-Г-н Калфин, в деня, когато от АБВ декларирахте категорична подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за ООН, във Financial Times излезе статия, която на първо четене омаловажава шансовете й за успех за сметка на другото българско име – на еврокомисар Кристалина Георгиева. В различни коментари на Бокова се преписва по-топла връзка с Москва, което пък се отчита като минус пред Вашингтон. Така ли е?   

-Не, въобще не е така. Първо, неясната позиция на България също е друг фактор който дава възможност за много спекулации, който подрива шансовете, които има България. В момента външно министерство е влязло в една фаза, в която всеки час забавяне вреди на държавата. Ако някой иска да каже, че умишлено вреди на държавата и на кандидатурата  – не знам дали задължително ще иска да го каже, но го прави. Кой има повече шансове, няма човек по света на този етап от процедурата, който да дойде с една бележка от петте постоянни страни-членки и да каже – ето, аз имам тяхната подкрепа. Така не се прави. Госпожа Бокова не изпада от небето, достатъчно много знаци са дадени, че тя работи добре с американската администрация. Между другото, ООН с всичко това, което се случва в света и всички критики, които имаме към ООН, ще се окаже много скоро единственият инструмент за решаване на много сложни международни проблеми.  И там действително има необходимост от човек, който познава тази система, познава я, има достатъчно дипломатически умения. Нещо, което госпожа Бокова показа и отношеието към ЮНЕСКО на всички страни е достатъчно ясно. Така че, колкото  повече се бави номинацията от България, толкова повече се дава основание за всякакви спекулации, да не забравяме, че това не е място, което е запазено за България – всеки един друг кандидат с голямо удоволствие търси начин да отстреля най-силния.

-При сложната геополитическа обстановка смятате ли, че този пост може да бъде поверен на представител на държава от т.нар. „Източен блок“ или ще се заложи на представител от държава със „стара демокрация“?

-Аз си мисля, че има такова разбиране, че кандидатура на представител на страна от Източна Европа би била, удачна би била приемлива за основните политически сили. Първият етап е да се мине през петте постоянни членки - Русия, САЩ, Китай, Великобритания и Франция. Това е първа крачка без да гарантира избирането, но е важна. Източна Европа стои добре. Българското правителство формално вече има кандидат за генерален секретар на ООН и това е Ирина Бокова – от миналия мандат. Декември месец беше открита процедурата за кандидатстване и това, което трябва да се случи е външно министерство да изпрати писмо и да каже българския кандидат и разбира се да го аргументира. Трябва да сме наясно заедно нещо, че това не е място, което е дадено за българка-жена и ние да си изберем кого да сложим на него. Това е една изключително тежка битка в която ние можем да участваме, а човекът, който има шансове от България се казва Ирина Бокова. И то по много причини – тя е дипломат, а там винаги се назначава дипломат, ръководител на най-голямата агенция на ООН, работи от дълги години в структурите на ООН, знае много езици. Наскоро в „Дипломатически куриер“ – сериозно американско издание, излязоха точните критерии за оценяване накандидатите и Бокова е далеч преди всички останали спрягани имена от региона, от източна Европа. Така че подхвърлянето на различни имена в публичното пространство означава, че ние се отказваме от тази надпревара.

 -На фона на скандалите в държавата и в парламентарните партии от последните седмици, гневните декларации от последните дни, виждате ли опити за лансиране на сценарий за предсрочни избори или обективни причини за това?

-До толкова, доколкото този парламент е съставен от осем групи и вече немалко независими депутати в него няма ясно идеологическо мнозинство. Очевидно, това беше изборът на българските граждани. Затова търсим и такива варианти, които да хвърлят мостове между различните идеологии и да се намери действително пресечната точка, която може да сработи в национален интерес. Това е сложна конструкция. Много по-стабилна е обстановката, ако една партия си има самостоятелно мнозинство, но не съм сигурен, че това би било за добро и неслучайно избирателите не са го решили. Но без да изключвам нито един сценарий, мисля че има още потенциал в мнозинството. Отиването на предсрочни избори е най-лесно, но това предполага още няколко месеца безвремие. Т.е. в следващите няколко месеца да не знаеш на коя врата да почукаш в държавата. Аз лично и не очаквам да има значителни промени – независимо кой, каква позиция ще има и дали ще се формира ясно мнозинство след евентуални избори. Надали нещо ще се промени и затова по-скоро ние мислим, че трябва да се изцедят резервите, които има и сега, между другото - с доста критичен поглед към изминалата година.

-Колко резерви има това мнозинство в 43-тото народно събрание?

-То ще си покаже как работи. В АБВ имаме форум и при всички случаи ще предложим да се прегледа какво е изпълнено и как е изпълнено от програмата и политическата декларация. Да се вземат мерки и да се сложат срокове за неизпълненото, при това доста по-напрегнати. И да отчетем нещо, което го нямаше миналата година – това е тоталната промяна на геополитическата ситуация. Когато се съставяше правителството, нямаше криза с бежанците, нямаше такова напрежение в Сирия, нямаше конфликт между Русия и Турция, който ни е до границата – всичко това коренно променя цялата обстановка и България трябва да си адаптира програмата. Ние не можем да съществуваме все едно нищо не се случва около нас.

-Говорите за ново споразумение за партньорство между АБВ и ГЕРБ?

-Ние имаме една страничка споразумение за партньорство с ГЕРБ, в което казваме, че подкрепяме политическата декларация и запазваме автономност на парламентарната група по различни теми. Важният документ е политическата декларация, която беше подписана и подкрепена от четирите парламентарни групи, която бе основа да се създаде правителство – от нея могат да се сложат срокове и да се сложат срокове и да се ускорят доста неща – съветвам всеки да я прочете- 17-18 страници, доста подробна и доста конкретна. Тази политическа декларация е свързващият елемент между всички партии, които подкрепят правителството, но в нея не са сложени срокове. И според мен е много важно да бъдат сложени такива, да се разгледат приоритети, които неизбежно възникнаха през последната година. А те са свързани със сектор сигурност и външната политика –темата национална сигурност, лична сигурност започват да стават все по-важни, както и външнополитическата роля на държавата.

-До колко ще охладят президентските избори отношенията между четирите партии в коалиция и подкрепящи кабинета?

-На президентските избори ние ще имаме различни кандидати и ако някой очаква друго и изведнъж охладнее като види, че това се случва – да го предупредим от сега, че ние сме идеологически много различни. Вижданията за президентската институция очевидно са много различни и ние сме много различни като партии. Заедно сме се събрали, за да постигнем консенсус в името на национален интерес. От там нататък общите ни черти са много малко.

-Готов ли сте да се изправите отново като кандидат-президент?

-Мисля, че много по-добри варианти могат да се намерят. Аз преди 5 години си изпълних дълга към тази кампания.