„Легендите“ забиват клубно в НДК след ЧНГ

Благодарение на Fibank започнахме с концертния разказ за българския рок, казва Стенли

Първото национално турне на най-новата супер група на България - „Легендите” приключи преди дни. „Легендите“ събра едни от най-обичаните и популярни лица на българската музика- Константин Марков и Станислав Сланев  - Стенли от Тангра, Константин Цеков от ФСБ, Йордан Караджов от Сигнал, Митко Кърнев от D2 и Любо Киров. Случи ли се музикалния разказ за българския рок – специално пред  Bulgariautre застана  Стенли.

 

-Стенли, нарекоха ви супер групата за 2016-та година. Как се чувстваш след финалния концерт от турнето „Легендите“ в Русе?

-Цялото турне беше прекрасно изживяване за всички от групата, включително и за мен. Зарядът на препълнените зали е неописуем. Обнадеждени сме и догодина продължаваме с пълна сила.   

-Имахте амбицията да разкажете историята на българския рок от последните 40 години – успяхте ли?

- Разказът се надявам да продължи и през 2016-та. Ще включим и други песни, историята не може да се разкаже само в тези 25, които изпълняваме. Говорили сме си между нас, че има песни, които биха могли да се направят. Надявам се, че ще се случи.

- А да очакваме ли нови песни на „Легендите“?

- О, защо не! Върти ни се нещо из главите. Но първият етап беше турнето.  

 -Кои хитове събраха най-много бисове? Феновете отделиха ли златните от златните парчета?

- Ооо, интересното е, че това се оказа голямата ни изненада още от първия концерт в летния театър в Бургас – още от първата песен публиката стана на крака и запя. Започнахме с „Богатство“, една песен на група Тангра, изпята от Чочо Владовски, Бог да го прости.  И концертът ни там продължи така до края – пеем ние, а с нас и хората, дошли да чуят песните. Пеем познати и явно обичани песни – на група „Сигнал“, на група „Тангра“ от двата им периода, на D2, на ФСБ, на група „Те“. Изненадата за всички бе, че Любо Киров седна на барабаните  - прекрасен барабанист и певец е. Ползвахме помощен барабанист, когато Любо излизаше на сцената. По време на концертите си разменяме куплети от песните и това също се оказа приятно изживяване за феновете ни.

- Сочат Ви за идеолог на „Легендите“, така ли е?

- Мен? О, не, не (смее се). Събирането се случи съвсем инцидентно. Косьо Марков ме извика в тях да умуваме по един бъдещ проект на група Тангра. Това, впрочем ще е изненада, която ще завършим другата година. И между другото ме попита, какво мисля за един такъв проект. Казах му: „Защо не?“. Веднага звъннахме на Митко Кърнев, след това се обадихме и на Данчо Караджов, на Любо. Любо предложи Константин Цеков от ФСБ и така се получиха „Легендите“. Още на първата репетиция песните се подредиха от самосебе си. Но тук ще отворя скоба с важно уточнение, че съм безкрайно благодарeн на Мая Георгиева от Fibank, защото тя бе една от първите извън нас, музикантите, която прегърна идеята. И след това благодарение на каузата на Fibank да подкрепя българската култура и музика, реализирахме турнето в страната. И лично аз се надявам да продължим заедно и през идната година.

- Къде ще посрещнете Коледа?

- Ще бъда в Тетевен, но след 25 декември не съм решил.

- А кога започва за „Легендите“ работната 2016-та година?

- На 6 и 7 февруари имаме два големи live-а в един от клубовете в НДК - Sofia Live Club. Звукът там е прекрасен и се надявам отново да се съберем с хора, които обичат хубавата българска рок музика.