Евгени Иванов - Пушката: Готови сме за Евроволей 2015

Досегът до волейболните идоли може да предначертае целия живот на децата ни!


Броени дни остават до най-голямото спортно събитие в България за 2015 година - Европейското първенство по волейбол за мъже, което ще се проведе от 9 до 18 октомври. Най-добрите отбори ще игпаят в зала "Арена Армеец" в София и в Двореца на културата и спорта във Варна. Спортният директор на Евроволей 2015 от Българския организационен комитет и волейболна знаменитост Евгени Иванов-Пушката бе специален гост в предаването "Денят започва" по БНТ.


- Няколко дни остават до първите мачове, готови ли сме да приемем Евроволей 2015?
- Готови сме и го очакваме с нетърпение, защото България не е била домакин на състезание от такъв ранг от много дълго време - повече от 30 години. Наистина има още много неща, които трябва да бъдат свършени, но това са дребните детайли, които оформят финалния облик на първенството. Като цяло организацията върви перфектно, всичко е на ниво. Надяваме се да предоставим на зрителите емоция, която наистина не са виждали от много дълго време.

- Как се чувстваш ти в ролята на организатор, как ти се струва работата извън терена?
- Доста странно, защото сега поглеждам волейболното състезание от друга страна. Винаги до момента, за мен едно състезание е било да си сложа маратонките в сака, да отида в залата и да изиграя мача. А всъщност забелязвам, че преди да се стигне до този мач има страшно много работа, която трябва да се свърши, за да могат тези дванадесет състезатели да стъпят на терена и да направят едно шоу.

- Страхотната публика винаги е съпътствала националния ни отбор по волейбол. Има ли данни засега колко билети са продадени и ще стане ли това, което момчетата на Пламен Константинов искат, а именно - пълни трибуни?
- Убеден съм, че ще имаме пълни трибуни. Смея да твърдя, че волейболът в последните години се превръща в спорт №1 на България. Може би дори и мачове, които не са на българския национален отбор, ще бъдат следени от страшно много зрители, защото елитът на Европа, елитът на европейския волейбол ще бъде тук, в България. Във Варна първоначално, а след това всички ще се съберат в София. Така че, всеки един, който по някакъв начин е свързан с волейбола или харесва волейболната игра, нека заповяда в залата, за да види наистина най-добрите отбори на Европа, които ще мерят сили в "Арена Армеец".

- С какви темпове вървят продажбите на билетите, има ли някаква информация?
- Към момента има много продадени билети, не мога да кажа точна цифра. Има много закупени билети от чужди фенове. Във Варна има много закупени билети от полските фенове, знаем, че поляците са може би едни от най-верните фенове на волейбола и следят своите състезатели почти във всяка точка на планетата. Очакваме силно полско присъствие във Варна, което най-вероятно след това ще се пренесе и в София.

- Националният отбор направи изненадващ флашмоб на "Витошка", какви други изненади сте подготвили? Вече станахме свидетели на няколко, разбрахме и, че малко дете ще може да застане като селекционер на стола на Пламен Константинов...
- Много е важно за младите, за децата, да могат да се докоснат до своите идоли. В случая, тези волейболисти се превръщат в идоли на нашите деца и един такъв досег с тях може да предначертае целия им живот. Опитваме се всячески да дадем възможност на децата, на младото поколение, да се чувства съпричастно, да се чувства важно, да се чувства част от отбора, част от волейбола и от емоцията! Да си изгражда ценностна система, която е далече от модерните технологии, които за съжаление според мен им отнемат това.

- Изненади ще има още, но нека ги оставим изненади! Ако ги кажа, няма да бъдат такива.
- Със сигурност сме подготвили за хората неща, които не са правени до момента в България. И пак приканвам всеки, който иска да изживее приятни мигове и емоции, свързани не само с волейбола, нека заповяда в залата, нека следи официалния сайт на първенството eurovolley2015.net и ще разбере.

- В първия си мач България има тежък съперник, в лицето на Германия. Какви са твоите очаквания? Какво може да постигне България на това Европейско първенство?
- За съжаление, едва ли някой може да каже какво може да постигне България. Всички ще се стремим към най-добро представяне, убеден съм в това. Не само момчетата, феновете, треньорите, щабът. Всички, които са ангажирани по някакъв начин с волейбола, ще се стремят българският национален отбор да стигне до възможно най-високото класиране. Но за съжаление, пак казвам, това е елитът на Европа. Ще си позволя да цитирам Пламен, който преди известно време каза в интервю, че ако искаме да бъдем част от големите, ще трябва да побеждаваме и големите! Големите ще дойдат тук, в България, и ако съумеем да ги победим, наистина ще бъдем пълноправни членове на волейболния елит!

- Стискаме палци за българския волейбол!