Проф. Ваньо Митев: Рейтингът ще намали университети и специалности

Общество

21-05-2015, 11:21

Снимка:

в. "24 часа"

Автор:

Ярослава Прохазкова, в. "24 часа"

Всичко от Автора

Трябва обаче всички субективни критерии да се премахнат, смята ректорът на МУ в София

- Акад. Митев, с промените в Закона за висшето образование отпада ограничението до 5% платен прием в държавните университети, доволен ли сте?

- Определено, чакаме го отдавна. Най-голямата полза е не толкова, че българските студенти ще имат право да учат платено в някои специалности, колкото възможността да записваме платено обучение чуждестранни студенти от Европейския съюз. Нашият пазар е силно ограничен, а има много голямо предлагане. Това ни развързва ръцете да приемаме студенти от ЕС платено обучение, без да ни обвиняват, че ги поставяме в неравностойно положение спрямо българските студенти. Те могат да кандидатстват като българските студенти на общи начала, могат да си изберат и платено обучение.

- Асоциацията на индустриалния капитал обвинява медицинските университети, че създават кадри за ЕС с парите на българския данъкоплатец.

- Ние просто създаваме добре обучени кадри. Като завършат и изберат да отидат в чужбина поради причини, които не са в университета, това е съвсем различно. Не приемам такова обвинение. Ние сме университет и нашата задача е да привличаме студенти. Винаги е имало желаещи да следват в Медицинския университет. Ако желаехме да обучаваме максимално много, нямаше да ги има тежките приемни изпити и щяхме да искаме по-висок дял държавна поръчка. От няколко години ние не увеличаваме квотата за български студенти. Това е абсолютно безпредметно обвинение.

- Достатъчно ли е 50% от парите за ВУЗ до 2018 г. да са за качество според обективните критерии на рейтинга?

- Ако питате мен, стане ли по-бързо, още по-добре. Аз съм абсолютен привърженик на рейтинга със забележката, че рейтинговата система трябва да бъде усъвършенствана. Вярно е, че тя всяка година става все по-добра, но ми се иска да се усъвършенства по-решително. Трябва всички субективни критерии да се премахнат. Тежестта на оценката на Националната агенция по оценка и акредитация трябва да се повиши и категорично да се повиши оценката за наука. В големите университети в света 90% от оценката им е за наука.

- Стана ясно, че рейтингът ще определя приема в университетите.

- Това е добре. Обсъждано е предварително и сме постигнали консенсус. Държавата трябва да може да каже, че ще плати обучението на 20 000 икономисти, а не на 100 000,
както е сега. Държавата има право да каже, че ще плати за студенти, които ще бъдат приети в университетите на първо място по рейтинговата система в определената област. Това означава, че който иска да учи в останалите, ще трябва да си плаща. Така нещата лека-полека ще се наместват. Аз съм точно за този начин - чрез финансови лостове да се редуцират броят на университетите и броят на специалностите. Категорично съм против с декрети да се закриват и откриват разни училища. Основното е качеството. Едно е да учиш икономика в УНСС, друго в някой университет, който е открил специалността, за да привлича студенти и субсидия. Това важи и за правото и за някои места, където се преподава медицина.

- Какво стана с мандатността на ректорите?

- В момента този въпрос е в застой, но така или иначе ще трябва да се вземе решение. Аз само искам да задам следния риторичен въпрос: как ще реагират софиянци, ако на г-жа Фандъкова и? се забрани да кандидатства за кмет? Тя е толкова обичана от всички. Това е абсурдно за хора, които се избират мажоритарно. Има ректори, които не са изкарали и един мандат. Общото събрание може да те свали по всяко време. При ректорите има и възрастови ограничения, което го няма никъде. Същвременно казват, че сме автономни.

Цялото интервю можете да прочетете тук