Муравей Радев: Има шанс да завършим годината без дефицит

Политика

11-05-2015, 21:18

Снимка:

Архив

Автор:

Румяна Денчева, в. "24 часа"

Всичко от Автора

Най-важният фактор за развитие на икономиката - политическата стабилност, вече е факт, за разлика от предходните две години, казва бившият финансов министър

- Как ви изглежда българската икономика, г-н Радев? Затънала в криза, в рецесия или измъкваща се от дъното?

- Българската икономика все още е далеч от равнището, на което бихме желали да бъде. Състоянието се определя от две групи фактори - външни и вътрешни. Външните тази година са благоприятни за нас. В ЕС се наблюдава икономическо оживление, ЕЦБ насища икономиката с ликвидност, цената на петрола е ниска. Това положително влияние се усеща и от българската икономика. Вътрешните фактори също са по-скоро благоприятни. Най-важният - политическата стабилност, е факт, за разлика от предходните две години. Това ми дава основание да смятам, че настоящата година ще е добра за икономиката и за страната, разбира се, ако не направим някоя голяма простотия.

- За първи път от 2008 г. насам хазната е с излишък, и то над 1 млрд. ...

- Това е много добра новина. Дължи се на два фактора - подобрената събираемост от приходните агенции и големия размер на възстановените средства от ЕС.

- Има и друга, не толкова добра новина - рекорден дълг към март. Как ще ни се отрази това?

- На тази тема се упражниха много знайни и незнайни автори. Повечето проявиха нечистоплътни политически пристрастия или откровено невежество. Размерът на дълга се определя в края на годината и той се съпоставя с предишни години или с бъдещи разчети. Ако приложим това правило върху прословутия 16-милиарден заем, планиран за 2015 г. - 2017 г., ще видим, че за 3 г. размерът на дълга се увеличава с 5,3 млрд. лв. - в края на 2014 г. той е 22,1 млрд. лв., а в края на 2017 г. ще е 27,4 млрд. Или средногодишно нараства с около 1,8 млрд. - т.е. по-малко от всяка от предходните няколко години. Всъщност голямата част от него е за рефинансиране на стар дълг, при което общият размер на дълга не се увеличава.

-Говорите така, сякаш одобрявате задлъжняването...

- Не, не одобрявам бързото нарастване на държавния дълг през последните години. Но трябва да е ясно на всички и особено на тези, които гласуват все повече разходи, че това е неизбежно, докато харчим повече, отколкото имаме.

- Как ще завършим 2015 г.?

- Рано е да се каже, но имаме шанс да завършим без бюджетен дефицит. Което едва ли ще се случи, защото мераклиите да харчат в парламента, а и извън него, вече точат зъби за допълнителната баница. Не бих съветвал управляващите да се поддават на натиск и да раздадат на всекиго по малко. Защото допълнителните пари ще потънат в бездънните гърла на нереформираните и неефективните публични сфери.

Ако се създаде допълнителен ресурс, аз бих го насочил към намаляване на бюджетния дефицит за тази година от 3 на 2,5%, за финансиране на разходи, съпътстващи структурните реформи, и за допълнително инвестиране в значими инфраструктурни проекти, което създава работни места и икономически растеж.


Цялото интервю, можете да прочетете тук.