Филип Димитров: Има смисъл да си във властта, но за Бога – не на всяка цена

С бившия премиер и лидер на СДС, посланик на България в ООН и в САЩ, и на ЕС - в Грузия, който не е давал интервюта от години, разговаря Кристина Кръстева

- Г-н Димитров, помня едно ваше удивително точно прозрение: "Благодарение на репресивните, направо безумни закони при комунизма и днес отношението на българина към закона е полувраждебно, полупрезрително." Как тогава ще правим съдебна реформа, която е цел №1 на управляващите и за която е наложителна максимално широка обществена подкрепа? Това нихилистично отношение няма ли да я блокира в зародиш, или пък ще стане нещо половинчато?

- Първо, не мисля, че това беше валидно само за България - комунизмът го пораждаше навсякъде. Второ, не знам дали не и под влияние на нашето справедливо противопоставяне на комунистическите режими в последните двадесетина години уважението към правилата в целия наш западен свят бележи малко особено развитие. Нормално е хората да не обичат много управлението си, но имам чувството, че негативизмът нараства. Включително и към законите. "Индигнадос" и "Окупирай Уолстрийт" са откровено отхвърляне на закона, че хората трябва да си плащат дълговете. Величаенето на Асанж и Сноудън в името на тоталната прозрачност е противопоставяне на разумното правило, че не може всички ходове на едно правителство и неговата дипломация да стават публично достояние.

Що се отнася до съдебната реформа, дебатите взеха да стават доста разгорещени, а аз, естествено, съм пристрастен, защото и аз като всеки друг съм писал дисертация, но основното е, че дистанция между съда и прокуратурата е необходима; че съдът, от друга страна, не е висококвалифицирана услуга, а власт, която трябва да спира власт. И затова трябва да има сила, да си бъде господар на залата, но и да бъде - макар и опосредствано - под публичен контрол, а не затворен сам в себе си; че съдебна тайна звучи толкова неубедително, колкото и пълна прозрачност в дипломацията.

Накратко: вярвам, че тази реформа е необходима, вярвам резултатите от нея да са добри, но да очаквате тези добри резултати само след някой и друг месец е доста нереалистично.

- Въобще каква е оценката ви за ключовите реформи, които трябва да отрежат главите на корупцията и престъпността, а именно - съдебната, здравната и тази в социалното осигуряване?

- Реформите очевидно са необходими и за това в множество насоки за тях има обществен консенсус. А правителството показва решимост да ги извърши.

- Не мога да не ви попитам и друго, което колкото и да е лично, е изключително показателно и в обществен план - видях ви на поклонението на д-р Желев. Християнските ценности и прошката ли бяха водещи за вас? Питам, защото много политици и коментатори очакваха да сте завинаги обиден заради "Боянските ливади", а и се сещам за двама други бивши знакови лидери на СДС, които не уважиха опелото.

- Д-р Желев беше първият избран президент на България. Мисля, че това е въпрос на уважение и към държавата, и към избора на хората, а и към усилията, които и той, и всички ние сме положили - всеки според разбиранията си - за да бъде България там, където е сега.

- Демонстративно напуснахте депутатския си мандат преди 7 г., за да преподавате, а преди това и посланическия си пост в САЩ като знак на протест срещу Първанов - президент. Не споменавам дори искания от вас вот на доверие, който прекъсна преждевременно живота на ръководеното от вас правителство. За разлика от останалите за вас май не е проблем да се разделяте доброволно с властта? Защо останалите не ѝ се насищат лесно?

- Първо, не съм протестирал срещу избора на г-н Първанов. Просто посочих, че не ми е мястото в неговия екип и му пожелах успех за България. Надявам се, че схващате разликата. Второ, напуснах парламента, когато стигнах тавана на това, което беше по силите ми да сторя в него.

Трето, вотът на доверие е основно оръжие в парламентарната битка и когато това се налага, го използваш и съответно печелиш или губиш. Но на въпроса ви - винаги е добре да можеш да сториш нещо, което смяташ за правилно - затова има смисъл да си във властта. Но за Бога, не на всяка цена. И не непрестанно.

- Оптимист ли сте за партньорството на ГЕРБ и Реформаторския блок?

- Да.

Цялото интервю прочетете тук »