Проф. Цветков: Учим историята си от русофилска гледна точка, която е антибългарска

Политика

25-03-2015, 20:44

Снимка:

Архив

Автор:

Анелия Димитрова, factor.bg

Всичко от Автора

Насаждаха ни, че българите са славяни, от страх да не би да се окажем „роднини” на турците”

БСП винаги са били готови да се подчиняват сляпо на всичко, което идва от Кремъл, те са продукт на Москва, казва пред Faktor.bg изследователят, който разбива митовете в историята

- Проф. Цветков, какъв е Вашият прочит на постигнатото преди дни споразумение между лидерите на Германия и Франция, и Путин?

- Две неща ми направиха впечатление след подписването на мирните споразумения - сякаш Путин беше най-доволен и пръв разгласи добрата новина.

И другото, което се запитах – е, има ли някакви гаранции за спазването на това примирие, на това споразумение? Защото в такива случаи винаги трябва да има някаква гаранция и то обикновено с някаква военна и международна сила. ОССЕ не разполага с такива сили, тя само сякаш присъстваше там, за да регистрира.

И като че ли продължава да действа този стар синдром, при който ръководителите на една демокрация не могат да схванат, че в очите на един диктатор желанието да се избегне войната, стремежът нещата да се уреждат с преговори и по мирен път се възприема като слабост. Мисля, че Путин възприе цялата тази совалка, чак на крака му дойдоха лидерите на двете основни държави на Европа - Франция и Германия, за него това е признак на слабост от страна на ЕС като цяло. В този контекст трябва да се разглежда и неговото поведение.

- В дните преди тези преговори много често се правеше сравнения с първия Мюнхен от 38-та година. Но сега сякаш това клише намери потвърждение, след като стана ясно че самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск ще получат специален статут, най-вероятно форма на автономия. Може ли да се окажат новите Судети?

- Нищо чудно. Защото тук има един такъв момент - забележете, че тези самопровъзгласили се републики се наричат „народни републики”, показват какво е вдъхновението им - съветско и сталинско. Но Путин винаги ще може да си измие ръцете и да каже: „Там на местно равнище мътят мира”, а всъщност без пряката съветска намеса (ето и аз се увлякох), без пряката руска намеса те нищо не могат да направят. Така че има много аналогии със Мюнхен 1938 година, а и с Ялта 45-година.

Изобщо има много случаи, когато не разбирайки логиката на един диктатор, демократичните лидери отстъпват, а диктаторът разбира това като слабост. Малцина са онези наистина вдъхновени държавници, като Роналд Рейгън, който още навремето беше казал: „За диктатора всяко искане е „последно”. А всъщност се оказва, че не е последно, че винаги има още едно и още едно…докато постигне своето. Защото по този начин той иска да намери отдушник за потискането на собствените си поданици. Така че има много неща, които напомнят за тези капитулации на демокрациите пред диктаторите. Защото не само Мюнхен беше капитулация на демокрациите пред Хитлер, а Ялта беше пред Сталин.

- Изигра ли Путин Запада? Повече от ясно е, че влиянието на Кремъл в Донбас ще се запази, но по отношение на спазването на мира, според споразумението, Русия не носи никаква отговорност?

- Очевидно, че това само може да го насърчи в по-нататъшната му агресия. Защото, ако паднат санкциите, защото видите ли, има някакво мирно споразумение, ще продължи натискът върху Киев.

Защото една от основните причини да започне тази агресия беше страхът на Путин, че онова недоволство, което свали Янукович в Украйна може да свали и него от власт. Защото руснаците, мнозинството от тях са нормални хора, които искат да живеят нормално, а не да бъдат потискани от жадни за власт и комплексирани типове, какъвто е Путин.

- От къде, според Вас, плъзна тази истерия в България, че Русия ще ни нападне?

- Вижте, това е „петата колона” на Русия в България. Не бива да забравяме, че Русия е заплаха за европейския мир, Русия е заплаха и за източно европейските страни. И това ще бъде така докато начело стои един недемократичен режим, в случая, режимът на Путин.

Но всичките тези истерии, че НАТО ще настанява тук танкове, войски и не знам още какво-всичко това се разпространява от организации очевидно плащани и обслужващи Москва, като „Атака”, БСП и т.н. Като БСП винаги са били готови да се подчиняват сляпо на всичко, което идва от Москва, те по принцип са продукт на Москва, като структура, мен ако питате. Всичко това е „петата колона” на Путин, който по този начин се стреми да окаже натиск върху България, върху други страни от ЕС, най-вече, за да отпаднат санкциите и мерките срещу руската агресия.

- Протестите пред президентството бяха опит за демонстрация на преданост към Кремъл, но може ли тази истерия да се превърне в опит за дестабилизация?

- Действа се по инструкция от Кремъл. Това не е само опит да се харесат на Кремъл. Разбира се, има една конкуренция, надпревара, между организациите, заплащани от Кремъл, коя от тях е по-вярна, но това, според мен си беше по сигнал от Кремъл. И, разбира се, това беше опит за дестабилизация тук, в България. Кремъл има интерес от една слаба България, като слабо звено в ЕС и НАТО, както каза един техен дипломат: „България да бъде троянския кон на Русия”. И те правят всичко възможно, за да дестабилизират ситуацията в България. За тях е неприятна изненада тази коалиция, която е някакъв фактор за успокояване на нещата и те правят всичко възможно за да дестабилизират нещата.

И тук всеки, що-годе запознат с историята човек ще ви каже, че няма никаква разлика в начина, по който действа Русия, без значение дали е царска, комунистическа или посткомунистическа. Винаги се намират хора, готови да се продадат на Кремъл и винаги Кремъл ги използва, за да прокарва своите собствени имперски амбиции.

Тези протести, които свалиха правителството на Бойко Борисов (не съм негов фен) те увлякоха много хора, защото бяха болезнено засегнати от сметките за ток. Но веднага ще попитам защо нямаше един глас на протест срещу „Лукойл”, който е монополист и държи цените високи? Ами много просто - защото тези протести бяха организирани от един източник и той сочи на североизток.

- За втори път тази година беше забранен Луковмарш. Кой е генерал Луков - жертва на комунистическия терор ли е и затова трябва да бъде почитан, или носи отговорност за сближаването с Райха?

- Той не носи такава отговорност. Вече излязоха два тома от моя труд посветен на съветско нацисткия съюз от 23 август 1939 до 41 година. Нещата тогава са се решавали от Борис Трети, не от генерал Луков. И Александър Цанков е бил застъпник на сближаването с Райха. Но знаете ли каква му е била мотивацията? Не защото симпатизира на хитлеризма, както го обвиняваше комунистическата историография, а защото не вижда друга сила, която може да противодейства на Сталин, може да го спре да не завладее Европа. Не случайно Цанков е един от тези, които подписва писмото на Димитър Пешев срещу изпращането на българските евреи в концлагерите.

Генерал Лукав може би е имал същата мотивация, но тези, които се тупат в гърдите, че са негови привърженици и и наследници - те са съмнителните. Това са хора от среди близки до „Атака” и до ПФ.

Медиите ги наричат националисти, но техният национализъм опира до стените на Кремъл.

- До кога в България ще се смята, че патриотизъм и русофилство са едно и също?

-Това е продукт на комунистическата пропаганда, но и на това, че близо два века ние изучаваме собствената си история от русофилска гледна точка, което означава от антибългарска гледна точка и това се дължи на дълбоко вкоренен комплекси за малоценност. Този чудовищен и неизживян комплекс за малоценност, който българинът има към Турция и всичко турско докара навремето си, макар че това се смята за един от най-светлите периоди в историята ни - Възраждането, кара българина да се хвърли от едната деспотична и колективистична империя в прегръдката на другата, а именно на Русия.

Макар че и тогава е имало светли умове, като започнем, разбира се, с Левски, които са си давали много добре сметка какви са целите на Русия. Но, очевидно е, че тези личности продължават да бъдат нечути или поне прекалено много българи продължават да не ги чуват, именно заради този комплекс за малоценност към Турция.

И оттук идва и тази идиотска и антибългарска легенда и за Санстефанския договор, изобщо за ролята на Русия, това че България не осъществява националния си идеал за обединение в резултат на Балканската и Междусъюзническите войни, Първата световна война отново се изопачава по един чудовищен начин-че това се е случило, защото България била навредила на славянството…Между другото, самата идея, че българите са славяни се дължи на страха, да не би да се окажем „роднини” на турците” и затова се реагира много остро на всяко изказване на съмнение за славянското потекло и принадлежност на българите.

Така че, има български причини за това, което се случва. Трябва много образование, много труд и усилия и сигурно ще минат няколко поколения преди българите да станат това, което са, защото най-здравословно е да си себе си, а не да се правиш на нещо друго.

- Какво мислите за скандала с „червеите”, и това многозначително име, защо протестиращите трябва да са „червеи”?

- Тук много неща са премълчани. Още не мога да уловя фактите. Но един факт е безспорен, че правителството на Орешарски преследваше протестиращите и намираше всякакви начини да ги малтретира - уволняване от работа, създаваше им всякакви проблеми и това си беше репресия. Това поведение е обяснимо за едно толкова корумпирано правителство, а то е най-продажното и корумпирано правителство, което България е имала и е съвсем логично да прибегне до услугите на полицията. Полицията като държавна институцията ще не ще трябва да се подчинява, така че тепърва ще има да научаваме „интересни” неща, стига да не се потули и тази история, както обикновено става.

- Говорихме, че протестите срещу първото правителство на Борисов са били провокирани от „североизток”, какво мислите за управляваща сега коалиция? В нея има компоненти, които на пръв поглед не се свързват?

- Отначало тази коалиция ме шокира и продължава да тормози много от моите съмишленици. Това е невероятна коалиция с АБВ, които са най-ретроградната част от комунистите в България, с Патриотичния фронт, който не се различава много от „Атака” като потекло и начин на действие и финансиране.

Но има един оптимистичен аспект на цялата тази история. Сетих се че така е било и с бащите основатели на САЩ - хора разкъсвани от абсолютни непримиримости и несъвместимости помежду си. Представете си пионерът, който завладява Запада да седи редом с робовладелеца от Юга. Но все пак тези хора се събират и вземат най-добрите решения за страната и то по чисто егоистични подбуди, защото най-добрите решения за страната са най-добрите за всички тях и за децата им.

И затова започвам всеки ден с една молитва към Бог и се моля депутатите и правителството да имат същото вдъхновение и същата вяра, която са имали бащите основатели на САЩ. Нека действат егоистично, но да си дават сметка, че онези мерки и решения, които са най-добрите за страната са най-добрите за тях и за децата им.