Д-р Валентин Ангелов: Открит рано, при 40% ракът е лечим

Новорегистрираните болни в България са се увеличили средногодишно с 1,7% при мъжете и с 1,5% при жените, казва директорът на Специализираната болница за активно лечение по онкология

Интервю с д-р Валентин Ангелов, публикувано във вестник "24 часа"

- Д-р Ангелов, последните данни за рака отново показват увеличаване на случаите, с колко?
- Новорегистрираните болни в България са се увеличили средногодишно с 1,7% при мъжете и с 1,5% при жените. Според последните данни на националния раков регистър онкологична диагноза е поставена на 36 649 души. От тях повечето - 19 779, са мъже. Тенденцията на нарастване на случаите е световна. Всяко пето неинфекциозно хронично заболяване е от рак. За Европа онкологичните заболявания са на второ място по значимост след сърдечносъдовите. Прогнозите са случаите да растат с процеса на увеличаване на продължителността на живота. Но е много важно до всички хора да достига информацията, че, открит навреме, ракът е лечим.

- В колко от случаите прогнозите са добри?
- Данните показват, че при около 40 процента от пациентите, на които диагнозата е поставена в най-ранен стадий, когато и възможностите за въздействие са максимални, се постига дефинитивно излекуване. Това обяснява защо не само всички онколози, но и всички лекари съветват своите пациенти да не пропускат профилактични прегледи и да обръщат внимание на обезпокоителни симптоми (кои са 10-те най-чести, вижте тук) , които може да са ранни сигнали за новообразувания. Тази година мотото на Световния ден за борба с рака - 4 февруари, е "Не извън нас" и фокусът е върху здравослония начин на живот, ранно откриване, достъпно лечение за всички и качество на живота, т.е. ние също сме съпричастни към това дали ще се разболеем.

- Кои са безспорните фактори за възникване на онкологично заболяване?
- Употребата на тютюн, прекаляването с алкохол, прекомерното излагане на слънце, затлъстяването, което е резултат на нездравословно хранене и заседнал начин на живот, подценяване на инфекции, за които медицината е доказала, че могат да доведат до рак.

Цялото интервю можете да прочетете тук.