Делян Добрев: С програмата за енергийна ефективност домакинствата ще пестят, а градовете ни ще са красиви

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, председател на парламентарната Комисия по енергетика в интервю за Bulgariautre

Г-н Добрев, правителството прие Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Върви разяснителна кампания. Вие проведохте срещи с граждани и домоуправители в различни райони на страната. Разбират ли хората целите на програмата и ефектът, който тя ще има?

Интересът към програмата е много голям. Залите навсякъде са пълни. Хората са много ентусиазирани и разбират, че енергийната ефективност е единственият начин да намалят своята сметка за електроенергия или топлоенергия наполовина. Това е нещо, което ние отдавна трябваше да направим в България, дори бих казал, че сме закъснeли. Така, че аз се радвам,  че поне стартира.

Все още обаче има хора, които се отнасят с недоверие към идеята, защото не вярват, че санирането ще е 100% безплатно. Някои казват, че след това ще им бъдат поискани пари, че може да им вземат жилищата. Как ще бъдат убедени тези хора, че това не е така? И кое е най-важното, което хората трябва да разберат за тази програма?

Предполагам, че винаги ще има скептици, но това може много лесно да се провери в решението на Министерския съвет, правилата на програмата и в  крайна сметка от етажната собственост се иска само да предостави съгласие на общината, която да направи подобрение върху тяхната собсвеност, върху тяхната сграда. Най-важното е, че могат да участват многофамилни жилищни сгради с най- малко 36 апартамента на този етап, защото в тези сгради ефектът от енергийната ефективност ще бъде най-висок. Етажната собственост трябва по най-бързия възможен начин да регистрира сдружение на собствениците и впоследствие да вземе решение за участие в програмата. Инструкции за това как да го направят има на страницата на Министерството на регионалното развитие и багоустройството. То не е никак трудно. Там има примерни формуляри, които могат да бъдат попълнени от собствениците на жилища, без дори да се ползва адвокатска помощ.

Споменахте, че благодарение на санирането, домакинствата ще намалят наполовина сметките си за отопление. Какви други предимства има програмата като цяло?  

Програмата включва и конструктивно укрепване на сградата, ако такова е необходимо. Знаете, че панелните сгради имат определен живот, който в най-старите сгради  ще изтече в следващите пет или десет години. Така че заедно със спестяванията, които ще получат, там, където е необходимо, ще бъде укрепена конструкцията и ще се удължи животът на сградата с 20 до 30 години. От друга страна санирането на само спестява разходи, то прави градовете ни по-красиви. Това ще накара всички ни да се чувстваме по-добре.

Това е нещо, което в Източна Европа са направили преди много години. Първа беше Източна Германия още през 90- те години.

В много от сградите има частично саниране. Хората са си платили и са си направили само за техния апартамент саниране. Какво ще се случи с тези апартаменти?

Ако тяхната изолация и дограма отговарят на изискванията за енергиен клас на сградата и препоръките на енергийния одит, който ще се направи в началото на всеки един от тези проекти, то те няма да бъдат подменяни с други. Собствениците на жилища, които вече са санирани също имат интерес от програмата, защото санирането само на един апартамент носи спестявания от 20 до 30%, докато ако се санира цялата сграда, ефектът на енергийната ефективност е около 50%. Тоест от това, че съседите също ще си санират апартаментите, ще спечелят и тези, които вече са със санирани апартаменти. Освен това, когато се санира един апартамент, не се оздравява конструкцията на сградата, както и не се прави топло и хидро изолация на покрива. Всичките мерки са включени в новата програма и от тях ще се възползват и хората, които вече са санирали жилищата си.

Трябва ли абсолютно всички от собствениците на жилища в една сграда да са съгласни и да се подпишат, за да се открие процедура за саниране и то да бъде 100% безплатно?

На етапа на регистрация на сдружение на собствениците е необходимо 2/3 от собствениците да се подпишат за регистрация на самото дружение. Впоследствие обаче при попълване на документите за участие в програмата е необходимо да се гарантира, че ще се осигури 100% достъп до апартаментите на живущите в жилищната сграда.  

Тъй като има жилища, които не са обитавани, собствениците им живеят на друго място или са в чужбина, или са наследници, трудно се откриват....

Има най-различни казуси. При срещите ми с домоуправителите стана ясно, че има сгради, в които собственост има общината или Министерството на отбраната. В тези случаи съответната община или ведомство ще участват в общото събрание и ще даде своето съгласие да бъдат реализирани мерките за енергийна ефективност. Там, където хората ги няма или са в чужбина следва да се потърси контакт с роднини или с някого, който има достъп до апартамента. Той също може да разреши от името на собственика блокът да се включи в програмата. Едва ли има случаи, в които апартаментите са безстопанствени години наред. Все има някой, който да отговаря за стопанисването на жилището.

Допускате ли вариант, при който тези процедури бъдат пропуснати, не бъдат подадени достатъчно заявления за започване на саниране и да се случи така, че отново да не усвоим средствата, които ни се предоставят или да усвоим много малка част от тях?

Не очаквам такива проблеми. Нас по-скоро ни притеснява това, че желаещите за включване в програмата са много повече от наличните средства. Затова е важно още сега да гарантираме устойчивост на тази програма.

Кога реално ще започнат действията по програмата? Знаем, че е свързано с документация, процедури, но кога примерно можем да очакваме реално да започне санирането на първите жилищни бокове?

Правилата за участие в програмата бяха финализирани тази седмица и от 29 януари вчки сдружения на собствениците могат да се регистрират и да вземат решеие  за участие. Колкото по-бързо го направят, толкова по-добре.  Оттам нататък процедурата предвижда общината да проведе търгове за избор на изпълнители за енергийно обследване, конструктивно становище, проектиране ако е необходимо, избор на строителен надзор. Тези процедури ще отнемат предполагам няколко месеца, но така или иначе в момента не могат да се правят такива дейности заради сезона. Надявам се през май месец да започне работа по първите сгради от програмата.  

Едновременно във всички общини ли ще започне санирането?

Програмата е направена така, че да има конкуренция както между самите етажни собствености, защото няма критерии, които да дават привилегия на един или друг тип конструкция и на един или друг тип година на завършване на сградата. Всички участват на равни начала. В този смисъл има от една страна конкуренция между етажна собственост, от друга страна има конкуренция и между общините, защото няма заложени конкретни лимити за различните общини. Всички 265 общини ще се състезават, за да може всяка една от тях да усвои колкото се може повече пари. И конкуренцията на тези две равнища ще гарантира успеха на програмата.

Има ли някакво разделение между общините ? По-големите общини, в които сградите са повече да получат повече средства от по-малките?

Няма такъв критерий. Може да се окаже, че в малка община в малък град, където има пет сгради - са санирани всичките. А в голяма община, където има хиляди са санирани по-малко. Всичко зависи от това колко са активни етажната собственост и колко е активна съответната община.