Делян Добрев: Не виждам никаква икономическа логика и не вярвам, че ще има „Турски поток”

Политика

26-01-2015, 10:40

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Денят започва с Георги Любенов, БНТ

Всичко от Автора

Още по Темата:

Делян Добрев: "Турски поток" няма да се случи

Интервю с Делян Добрев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ

Водещ: Първият ни гост в студиото е председателят на енергийната комисия в Народното Събрание (НС) Делян Добрев, депутат от ГЕРБ. Г-н Добрев, добро утро.

Делян Добрев: Добро утро.
Водещ: Здравейте и добре дошли в студиото на БНТ. Започваме разговирът с вас, само каня нашата аудитория да бъде активна, ако има желание разбира се, ако цента на тока я интересува или големите енергийни проекти. Има какво да питат. Заповядайте, направете го на нашата Фейсбук страница. Както обаче от многото политики, и пенсионната, ако трябва, дори и здравеопазването, така и енергийната като че ли продължава да се лута и там да не е много ясно какво става. В управленската програма, която обявихте в петък, пише България продължава да строи „Южен поток“. Е как строи нещо, което няма да го има?
Делян Добрев: Ние нямаме официален документ, че проектът е спрян и докато не получим такъв официален документ проектът го има. Защото имаме изявления от политици, но те не спират дейностите на компаниите на корпоративно ниво по този проект. И за това на нас ни е необходимо отговор от руската страна на корпоративно ниво, от страна на акционера на „Южен поток“ България, дали той ще продължи с инвестиционното си намерение или не. Защото ако проектът се прекратява, то тогава няма смисъл да правим повече разходи. Разходите са големи. Вече минават почти 2 месеца, откакто за първи път беше казано, че „Южен поток“ няма да го има, а в същото време не се върви в посока ликвидация на компанията.
Водещ: Тъкмо това е най-важният и най-големият въпрос - какво строи, всъщност България? И какви строителни разрешения продължава да дава строителния министър? Г-жа Павлова беше в студиото, тя обясни, каза че продължава да дава разрешения за строеж. За какво?
Делян Добрев: Не се строи нищо, знаете. Защото строителството специално бе спряно, докато проектът отговори на европейските изисквания, на третия либерализационен пакет. Но от друга страна, ако ние преустановим дейностите едностранно, то това би било нарушение на акционерното споразумение между двамата акционери. Та за това ние няма как да преустановим издаването на разрешителните. Хубавото е, че те не са свързани с кой знае какви големи разходи. Най-малкото се плащат високи заплати там, в тази компания. Хубаво би било, ако ще се прекратява този проект или дори и в този момент, в който не сме сигурни поне да ги пуснем в неплатен отпуск.
Водещ: Т.е. чисто като държавна политика не е безукорно? Смятате, че е съвсем нормално това, което продължава? Какво става с тези тръби, които се разтовариха на пристанището в Бургас?
Делян Добрев: Те не са за българското трасе. Те са за морската част на газопровода. Още са си там тръбите, доколкото знам. Случи се нещо много странно – от 2 месеца няма проект, в същото време някакви дейности продължат да вървят. Нека видим има ли го няма ли го този проект. И за това е записан в програмата на правителството, защото все още не сме видели нищо черно на бяло за спирането му.
Водещ: Да, т.е. ако видите, хипотетично, ще претърпи някаква корекция тази управленска програма?
Делян Добрев: Веднага ще отпадне от програмата, защото ако основният инвеститор в лицето на „Газпром“ се откаже да строи „Южен поток“, няма какво да направи България, за да се случи този проект. Всъщност нещата не зависят изобщо от България в случая, зависят от този, който дава парите, т.е. „Газпром“.
Водещ: Т.е. примиряваме се, че ще взимаме газ, само че пак руска, само че през Турция, може би по-скъпа?
Делян Добрев: Не. Това е абсолютно несериозно според мен. Аз дадох пример с това строителство на газопровод през Турция, за да захрани Източна Европа е все едно от София да тръгнем за Пловдив и за по-накратко да минем през Враца и през Габрово, примерно за да стигнем в Пловдив. Според мен това е абсолютно неосъществимо. Не виждам никаква икономическа логика.
Водещ: Въобще не вярвате, че ще го има т.нар. „Турски поток“ ли?
Делян Добрев: Не вярвам, че ще има „Турски поток“, дори и да го има „Турски поток“ ние имаме договор за доставка на газ, в който е фиксирана входната точка и тя е българо-румънската граница. Този договор е до края 2022 година и с възможност за удължаване при желание от българска страна. От друга страна се говори, че ние ще загубим таксите от транзит, някакви големи пропуснати ползи ще имаме, ако се прекрати проекта. Истината е, че ние имаме транзитен договор до 2030 година с фиксирани плащания, с фиксирани /…/ клаузи или транзитирай или плащай клауза и дори да не минава нито една капка газ през този газопровод, ние ще получим 90% от приходите до 2030 година. Ако говорим за някакви загубени проходи, ако случайно стане „Турски поток“, това е след 2030 година. Появиха се много спекулации, според мен темата не е чак толкова съществена. Много по-важно е ние да открием собствен газ в Черно море и първи приоритет и в нашата програма е записано, че първи приоритет в енергетиката е проучването на останалите 2 блока в Черно море и те вече стартираха. Покрай „Южен поток“ малко инкогнито, така да се каже. Всъщност те не са инкогнито, с решение на МС са и се опитахме да говорим навсякъде по тази тема, но тъй като „Южен поток“ е много по-познат и популярен не се чу достатъчно. В края на декември стартираха двата конкурса за останалите два блока в Черно море –„Терес“ и „Силистар“. Третият блок „Хан Аспарух“, знаете още 2012 година подписахме договор и той е в напреднала фаза на проучвания. Дори по официална информация на компаниите данните от сеизмиката са изключително обнадеждаващи.
Водещ: говорите за „Хан Аспарух“ или за другите?
Делян Добрев: За „Хан Аспарух“. Другите два сега стартират конкурсите /…/.
Водещ: Какви параметри имате? Какво означава проучване тепърва? Т.е. няма нищо конкретно, не е ясно какво количество газ може да има на „Силистар“ и на „Терес“?
Делян Добрев: В „Силистар“ и „Терес“ не знаем. Ние имаме стара геоложка информация и по нея съдим, че „Силистар“ е с много голям потенциал. „Терес“ като блок е малко по-малък блок, но интересното е, че той е на същата дълбочина в Черно море като дълбоката част на „Хан Аспарух“. Просто единият блок е на север, другият блок е на юг. „Терес“ е в южната част на дълбоко Черно море. Но данните от сеизмиката и анализа от сеизмиката на блока на „Хан Аспарух“ по официална информация, от прессъобщение от OMV там се казва, че потенциалът, който те виждат на този етап е по-голям от потенциала в румънското море и в дълбоката част на блока има и нефт.
Водещ: В началото на февруари, г-н Добрев, в страната ни ще дойдат енергийните министри от ЕС. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев миналата неделя от вашето място в нашето студио. За какво обаче? Каква цел ще има това посещение? За какво ще си говорят и какво трябва да решат енергийните министри? И защо в София?
Делян Добрев: Това посещение е с цел да се обмисли идеята за газовия хъб, за които правителството говори вече повече от месец. Всъщност идеята се появи непосредствено след идеята за анонсирането от Турция за това, че „Южен оток“ ще бъде спрян. Тези министри е обсъдят идеята да има газов хъб в България всъщност този газ руски по „Южен оток“ да стига до България и от България ние с идеята за обща европейска енергийна политика да договаряме количество и цени с руската страна, за да бъде по-изгодно на всички. Защото …
Водещ: С обещаната помощ от Германия, ако не се лъжа за този хъб. Г-жа Меркел при срещата с Бойко Борисов или дори вече американската помощ. Ще идва ли този конгресмен по енергийните въпроси?
Делян Добрев: Не, аз не бих казал, че има такива ангажименти за помощ специално за хъба. По-скоро ангажиментите са за това да се предоставят експерти за другия проблем в енергетиката – тези огромни дефицити, които се натрупаха в последната година.
Водещ: Много е хубаво, че веднага отвеждате темата натам, защото енергийният министър г-жа Петкова каза, че бомбата толкова цъкала, че всеки момент ще гръмне. Колко дефицит каза тя? 3 млрд. лв. в НЕК дефицит. Ако България загуби онова дело за АЕЦ „Белене“ срещу "Атомстройекспорт", колко ще стане дефицитът? 5 млрд. лв.? Кой ще плаща 5 млрд. лв.?
Делян Добрев: Над 3 млрд. са задълженията на НЕК и още 3 млрд. има в БЕХ. Задълженията са огромни. Дефицитът е по-малък, той е в размер между 600-800 млн. Но това е дефицит, липсващи средства в хроничен дефицит, който се трупа всяка година. Тази година, ако общите задължения са 6 млрд. ще станат 6,8, догодина ще станат 7,6. Разбирате ли? Тя е една лавина, която ако не бъде овладяна ще доведе до не много приятни последствия.
Водещ: Е, да ще доведе до бомба.
Делян Добрев: За това трябва да се свие дефицитът поне да не се трупат повече задължения. По отношение на арбитража там знаете, че върви дело, ние имаме адвокати, които защитават българската позиция и то по най-добрия възможен начин. Мисля, че не се очаква решение тази година.
Водещ: Да, плавно, нали знаете какво… всъщност вие сте го формулирали така, управляващите - плавно повишение на цената на тока до 50%. Е, какво плавно с 50%? Човек, ако сега плаща 200 лв. това значи ще плаща 300 лв. това ли е плавното увеличение?
Делян Добрев: Мисля, че не сме казвали такова нещо. Въобще не сме поемали ангажимент за увеличаване на цената, нито за намаляване на цената. Цената трябва да бъде…
Водещ: От лятото на тази година.
Делян Добрев: … такава, каквото я определи един независим регулатор. За това сега даваме свобода на регулатора, ще го избираме от НС, ще му дадем включително финансова независимост. Той ще каже каква да е цената, за да не се формират такива дефицити на базата на сметките, калкулациите, които те правят. Това, което правителството може да направи и парламентът в частност е да предложи такива реформи, че да намали разходите на НЕК, за да не трябва накрая някой да плаща сметката.
Водещ: Гарантирате, че и трите дружества не надписват сметките?
Делян Добрев: Това е друга тема. Непрекъснато вървят проверки. Министър Петкова преди Нова година предупреди трите ЕРП-та, че трябва да засичат електромерите до 30-я ден, 31-я, както е по закон, а не спомняте си края на 2012 година имаше сметки по 45 дни. Това се случи така че ЕРП-та се контролират. Да не говорим, че в техните дружества са половината контролни органи, поти през цялата година, на държавата. Контрол има, но не бих казал, че тези неефективности, които съществуват в системата и които трупат този дефицит са в ЕРП-та, по-скоро те са в цялата верига. Продължаваме да изкупуваме електроенергия например от едни заводски централи, която е 4-5 пъти в някои случаи 6 пъти по-скъпа, отколкото е електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“ без да имаме никакви задължения към тях. Аз разбирам, че към ВЕИ-та например карат ни от Европа да постигаме някаква цел. По същия начин сме с дългосрочните договори – някой подписал дългосрочни договори, ние трябва да ги изпълняваме. Но в случая с тези заводски централи, не са само те, ние нямаме ангажимент да ги купуваме. Защо продължаваме да ги купуваме?
Водещ: С разделянето на ДКЕВР казахте, ето сега ще имаме нови комисари, с разделянето на ДКЕВР, на енергийния регулатор на две части за водно и за енергийно регулиране, сметките ще се променят ли, нашите? Ще станат ли по-хубави? Да не станат по-лоши?
Делян Добрев: Нашите сметки ще станат по-хубави, ако ние инвестираме в енергийна ефективност. Това трябва да бъде първият приоритет в енергетиката. Тези дефицити, колкото успеем с най-различни реформи ще ги намалим, така че да не плащаме накрая всички сметката. Но от друга страна не може да се окачват чудеса. Видяхте какво стана миналата година като се намали токът с 5% заради политически причини. Някой имаше чувство, че токът може да падне с 5%, обяви го по телевизията, говоря за бившия премиер и на следващия ден токът падна с 5%. Това ако не е влияние върху ДКЕВР не знам какво е. Но това минус 5 върху сметките ни доведе до 600-800 млн. дефицит, който трябва да платим рано или късно и то ще го платим с лихвите.
Водещ: Кажете честно тогава, като шеф на енергийната комисия, като бивш енергиен министър, кажете какво ще стане с лятото с цената на тока? Същото правите и вие, политиците - казвате „ДКЕВР да реши, ние сега не знаем. Каквото реши ДКЕВР. Ще вдигне ли цената? Той да каже –юли месец“. Вдигате ли цената?
Делян Добрев: Аз съм от малкото политици, които казват „ДКЕВР ще реши“. Всички други, имам чувството, че… ще скочи, че ще падне, всъщност няма да се вдига и т.н. Аз не съм говорил за цени. Това, което исках да ви кажа е, че без значение какво е решението на ДКЕВР, дори и то да е в посока надолу, както бе разпоредено по времето на Орешарски, то не помогне с нищо. Намали ли сметките на хората? Не ги намали. Никой от нас не е видял някаква драстична разлика в сметката. Драстична разлика в сметката и много по-хубава сметка ще видим, ако си санираме жилището например. Колкото и тази тема нашите опоненти да кажат, че е изтъркана, че не върви, че успокояваме хората с това, че ще им санираме жилищата, за да можем да увеличим токът, едното няма нищо общо с другото. Истинският ефект върху сметката за електроенергия е това да си санираш жилището. То намалява сметката с 50%. Никое правителство, никоя политика в енергетиката не може да намали сметката за ток с 50%. Единствено енергийната ефективност може да го направи. Тогава сметката ще бъде много хубава.
Водещ: Така или иначе сме на крачка вече от това, за което вие говорите – националната стратегия за енергийната ефективност. И строителния министър г-жа Павлова говори много активно за това, но какво остава между говоренето и между действията? Не знам колко хиляди блока трябва да станат, а има два санирани.
Делян Добрев: То се случва в момента. В нашата предизборна програма обещахме да финансираме с национални средства за първите две години 2 млрд. и с тях да успеем половината панелки в цялата държава например като брой блокове, на това отговарят тези средства, да бъдат санирани. Първият един млрд. за първата година от управлението на този кабинет вече е осигурен. Правим срещи непрекъснато с домоуправителите, за да разясняваме какви да условията за участие. Изискванията са лесни, те са прости – трябва да има блока 36 апартамента и да не е от тухла. Да е панелен или пакетоповдигаща конструкция или някакъв друг подобен на този. До края на месеца ще бъдат ясни окончателните критерии. Февруари месец програмата трябва да стартира.
Водещ: Само надниквам в нашата Фейсбук страница, с което се и разделяме. Даниел Петров ни пише, Веселина Тодорова от Русе с конкретни въпроси към вас, Георги Янчев – „Цената на тока я вдигат политиците, дето дадоха на чужди компании да оправят положението с нашия ток“. Още един въпрос – защо, когато цената на петрола пада, цените на автобусите – не?
Делян Добрев: Това е интересен въпрос. Много интересен към транспортната комисия в парламента. Заслужава си да се провери. Нормално е да има едно определено забавяне, не може да се очаква на следващия ден да са напечатани новите билети, цените веднага да паднат, както и те не се увеличават веднага след като скочи петролът. Но в рамките на няколко месеца би трябвало да паднат не само автобусните билети, би трябвало да паднат превозите, а от там, може да е минимално, но и стоките, които /…/.
Водещ: Разбира се, дори и храните, казвате. Но ето виждате ли, че не е уравнението нещо не излиза. Когато трябва да се вдигнат – на другия ден се вдигат цените, но когато трябва да падат – не падат.
Делян Добрев: Не съм сигурен, че се вдигат на другия ден, но…
Водещ: Шофьорите на коли се радват, че бензина е по-евтин в момента. Обаче транспортни и автобусни фирми – очевидно не.
Делян Добрев: При автобусите специално отнема няколко месеца, но тези месеци вече минаха, така че всеки момент трябва да видим и това. Не го ли видим трябва да започнем да задаваме въпроси.
Водещ: Добре. Благодаря ви.
Делян Добрев: И аз.
Водещ: Председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев в студиото.