Цвета Караянчева: Очаквам новият политически сезон да бъде по-стабилен

Местната политика трябва да бъде свързана с политиката на национално ниво

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева в интервю за Buglariautre във връзка с бъдещата законодателна дейност на ГЕРБ, очакванията за новия политически сезон и предстоящите кметски избори

Какви са очакванията Ви за новия политически сезон?

Да бъде по-стабилен, с нормален диалог в парламента, да имаме конструктивна опозиция, която да доведе до възможности законодателните инициативи, които ние като управляващи внасяме в парламента, да придобият по-добър вид. Когато има конкурентни мнения, обсъждане на различни позиции и взимане на общи решения, тогава нещата изглеждат по-добре. За нас е важно да се приеме Законът за МВР, Законът за образованието, който е жизненоважен за българската образователна система, а също така и Законът за Сметната палата, за да спре тя да бъде репресиращ орган, който изпълнява изключително и само политически поръчки, от което да се облагодетелстват определени партийни величия. Сметната палата трябва да стане независим орган, какъвто беше по времето на ГЕРБ. През следващите няколко месеца трябва да се обсъди и стратегията за съдебна реформа, която правителството предлага, и да се набележат основните точки, по които ще се работи консенсусно от всичките политически сили, защото само тогава можем да отговорим на критериите, които ЕС ни поставя – да предотвратим поредицата от негативни доклади, които получаваме от Европейската комисия.

Ще съумеете ли да разчитате на подкрепа от останалите групи по значимите за държавата промени?

За нас е важно в този период да имаме конструктивна опозиция, но не и опозиция на всяка цена. Това са прекалено важни неща и не може от желанието да свалиш някого от власт, да говориш с популистки термини или да се опитваш да се харесваш на някого да проваляш нещата, които са наистина важни за развитието не само на държавата, но и за подобряване на живота на българските граждани.

Какви конкретни стъпки ще предприемете, така че да се повишат доходите на българите и стандартът на живот у нас?

Стъпките започнаха още с идването на власт на правителството на ГЕРБ. Европейските фондове започнаха да се отварят един по един, така че да има възможност българските граждани да се възползват от европейската солидарност. Програмата за санирането ще даде не само нов облик на кварталите, не само възможност за намаляване на сметките на гражданите, но и възможност малкият и средният бизнес да се възползват от нея и да осигурим допълнителни работни места. Важно е и инвестиционната среда в България да се подобри. Аз мисля, че запазването и непроменянето на данъците също е възможност средата да се подобри. Друго много важно е това, че вече имаме правителство, базирано на консенсус и с ясно разписана програма, което дава допълнителна стабилност и ще направи България привлекателен район за чуждестранни инвестиции.

Тази година предстоят нови избори за местна власт. Какви са прогнозите Ви – ще има ли истински дебат за политики и визии по време на предизборната кампания?

Надявам се. Дано не се повторят всички тези практики, които нашите опоненти прилагат. Ние никога не си позволяваме да говорим негативно за политиката на нашите опоненти по време на предизборна кампания. Ние казваме какво ще направим, как ще го направим, за какво ни е нужно времето, което избирателите ще ни дадат. Важно е да се говори за политиките, защото става дума за местна власт. Всеки един от гражданите на дадено населено място трябва да знае какво му предлага съответната политическа партия в лицето на своя кандидат. Трябва да има разписани програми и да бъде представена визията на екипа, който ще управлява дадената община, за да може доверието да бъде дадено на екип от хора. Важен е човекът, който ще води мажоритарната битка, но е важно и кой ще бъде екипът, с който ще провежда политиката на съответната политическа сила, която ще спечели. Време е да бъдем по-зрели като политици, да оставим назад популизма, да не обещаваме, един милион работни места или други неверни обещания, както преди време, а да говорим истината, колкото и да е нелицеприятна, но да даваме ясни перспективи, да чертаем планове за по-добър живот на гражданите на населените места.

Кои трябва да са основните ангажименти, с които да се заемат кметовете в предстоящия си мандат?

Може би като цяло едни от основните ангажименти са привличането на инвестиции, работа по европроектите, защото те ще осигурят работни места, което е най-важното, повишаване покупателната способност на българските граждани, развитие на икономиката в отделните райони. Всичко е свързано с политиката на правителството, защото едно от основните неща, които трябва да докарат инвеститора до съответното населено място, е развитието на инфраструктурата, а оттук и възможността на нови и нови инвеститори да достигнат до различни краища на България. Ако няма артерия, по която да се стигне до съответното населено място, няма как то да се превърне в добре икономически развита зона. Местната политика трябва да бъде свързана с политиката на национално ниво. Може би нашите местни управници, от която и партия да са, трябва да бъдат в диалог с правителството, за да може да прокарват политиките на своя регион, а също така да прокарват и националната политика на общинско ниво.

По какъв начин чрез парламентарната си дейност ГЕРБ ще спомага за разрешаване на основни международни казуси – относно бежанската вълна, проекта „Южен поток”, националната сигурност и тази на Европа с оглед действията на радикални ислямисти?

Чисто законодателно трябва да обезпечаваме тези политики заедно, в пряк диалог с правителството. Парламентът и правителството трябва да водят една и съща политика. Трябва да се приемат закони, които ще облекчат работата на правителството. Трябва да има пряко взаимодействие между законодателна, изпълнителна и местна власт, за да може целият пакет от власти да се упражнява по най-добрия начин.