Електронна система за сигурност и постоянно видеонаблюдение въвеждат в Столичния зоопарк

Въвежда се и моделът „четири очи”, за да се избегнат инциденти

Д-р Манол Нейков, директор на Столичния зоопарк в интервю за Sofiautre

В края на миналата година тигърът Мърдок успя да излезе от клетката си в столичния зоопарк. Малко след този случай стана ясно, че ще бъде внедрена електронна система за сигурност. Разкажете малко повече за нея.

Чрез електронната система за сигурност бяха монтирани специфични устройства за сигурност на вратите на някои от клетките. Всички гледачи от столичния зоопарк минаха на обучение за работа с новата система. Фирмата, която изгражда проекта разясни какво представлява самата система, както и как се блокират вратите. Чрез електронната система има и постоянно видеонаблюдение. Това са промените, които предприехме след инцидента, при който тигърът  Мърдок излезе от клетката си. За сега чрез системата са монтирани електронни врати на двата изхода на клетката на тигъра в залата на „Хищниците”.
Другите клетки също ще бъдат оборудвани с тази система, но това ще стане, след като фирмата-изпълнител получи съответните платки. Така всички врати и гилотини в залата на „Хищниците” ще бъдат оборудвани със системата.
Въпреки това не мога да кажа кога точно ще бъде завършен изцяло проектът. Това са електронни системи и елементи, които фирмата-изпълнител трябва да получи, за да продължи да работи. Все пак очакваме в най-скоро време системата да бъде монтирана изцяло. Може би до седмица или десетина дни ще получат тези елементи и ще продължат монтажа им и по другите помещения и гилотини. Каква е точната сума на проекта не мога да кажа, тъй като тя се изпълнява от Дирекция „Сигурност” на Столична община.

Какво е уникалното на системата?

Основното при системата е, че при отворена врата няма да може да се отвори гилотината на съответната клетка. И обратното. Само така животното никога няма да може да напусне клетката и да навлезе в залата, както беше случаят с Мърдок.
Друга промяна, която предприехме е винаги на има по двама човека, да работят на едно и също място. Това е така нареченият модел „четири очи”. Единият работи, другият го подпомага и същевременно следи неговата работа. Важното е да са винаги по двама гледачи, защото така те са и в помощ един на друг.
Преди инцидента с Мърдок също работеха по двама, но всеки си обслужваше неговите видове животни. Сега обаче работят по двама на един определен вид животно и след това се прехвърлят в клетката на друго животно.

Как се отразяват минусовите температури на животните?

Още преди първите студове, които започнаха, от зоопарка прибрахме топлолюбивите животни във вътрешните помещения. Само някои от тях се пускат по няколко часа за разходка в топлото време, между 12 и 13 ч, когато има слънце.
Всички останали са вътре. Това са - папагалите, пеликаните, както и някои от преживните животни. Те са настанени в изолирани помещения с парно и добър постел от слама.
Вътре са настанени и слоновете, носорогът и хипопотамът. Те са прибрани още от преди Нова година, с настъпването на първите студове. Вътре са прибрани и топлолюбивите котки.
Когато времето е по-топло гледачите пускат някои от амурските тигри, защото те са свикнали в сибирски условия, северни условия и за тях снегът даже е радост.
Парното е пуснато на най-силни обороти, но все пак го следим и контролираме. В по-топлите дни, когато има дълготрайно затопляне както е тази седмица, парното леко се намалява.
Отделно в някои от помещенията, където няма парно са включени калорифери в общите помещения. При маймуните допълнително има климатици.

Има ли по-специфични хранителни режими за зимния сезон?

По-специфични режими в зимния сезон няма, само при определени видове има промяна в хранителния им режим. Явен пример за това са мечките. Преди да заспят зимен сън им изогтваме друг вид меню. То е с повече протеини и повече белтъчини. Тогава в дажбите им се дава по малко риба и месо, за да натрупат протеини, да натрупат мазнини, за да могат да заспят зимния сън.
Сега малко по-специфично храним хищните птици. Тъй като те трябва да натрупат хранителни резерви, които да преработват. При тях има една особеност, че трябва в стомасите си да преработват и натрупат космена покривка. целта е когато върнат преработения материал, да мога да осигурят легло за малките, които ще се люпят на пролет.
Общо взето всички животни се хранят с нормалните дажбени таблици с изключение на такива специфични видове, както мечките. Но това зависи от сезона, според това дали ще мътят, дали ще заспиват.

През август 2014 г някои от животните в зоопарка мистериозно умряха. Според някои публикации причината беше храната. Каква всъщност беше причината за смъртта им?

Категорично искам да заявя, че смъртта им не е заради храната. Причината беше заразно заболяване – злокачествена катарална треска. Изключително остро заразно заболяване. Това нещо се доказа и от Международния институт в Германия, където изследваха мъртвите животни.