Бойко Борисов: Целта на атентаторите е хаос, след хаоса - омраза и гражданска война

Политика

10-01-2015, 19:00

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Диана Найденова, Нова телевизия

Всичко от Автора

Военните ще направят логистиката по българо-турската граница

Бойко Борисов, министър-председател, в интервю за предаването "Събуди се" на Нова телевизия

Водещ: Ако не се беше случила тази кървава баня в Париж, заради което днес във Франция е трети ден на траур, вероятно щяхме да започнем това интервю с темата за санирането, за гарантираните депозити в КТБ, които тежат на всички данъкоплатци. Но сега ситуацията е различна. Сещам се за едно ваше изказване, заради което бяхте критикуван. Та така да започнем.
Бойко Борисов: Кое мое изказване?
Водещ: Всички, ако се наредим пред дюнерджийниците и ядем по цял ден фалафели, пак няма да е достатъчно, г-н премиер.
Бойко Борисов: Аз знам кой ме е критикувал, защото няма по-нормално от това да има интеграция и хората по света да живеят заедно и всеки да се занимава с това, което може. И ако има някакви цели в тези атентати, те са точно това. Да има хаос и след хаоса омраза и гражданска война. Вече в много държави има огромни общности или малцинства, както искат да ги нарекат специалистите, става дума за милиони хора, и в Германия, и във Франция, и в Белгия, ако щете и в България. Не в такъв обем, но за нашите размери, достатъчно големи. Именно това е целта, да бъдат сатанизирани мюсюлманите, за мюсюлманите пък съответно християните, светът да се раздели по друга ос, религиозна, и хаосът тогава ще е гарантиран. Така че на този етап те успяват. Аз слушам хората около мен, слушам коментарите, виждам омразата, виждам вече настроенията, реваншизма, който се надига.
Водещ: Сериозно ли говорите? В нашето общество категоричен ли сте, че тази омраза съществува?
Бойко Борисов: Ако следите изказванията на експерти, специалисти, те горе-долу всичките се в тази посока. Така че действително светът стана различен отпреди няколко дена. Видя се, че трима души могат да убият десет пъти повече, включително полицаи. Действат изненадващо, действат професионално. Службите дори да им влязат в дирите, не можеш, преди да извършат престъплението да ги осъдиш на доживотен затвор или на 20-30 години. Виждате, че дори и френската система, която посланикът ни я даваше за пример, е давала условни присъди, три години. Сега на фона на извършеното от тези хора на всички им се вижда, че това явно е много малка присъда или много мека, или би могло при една работеща съдебна система това да се предотврати. Така че виждате колко човек трябва да бъде пестелив, когато дава оценки и когато се изказва по дадени системи. Защото действително едно е да си публика, едно е отвън да наблюдаваш дадена система, съвсем различно е вътре с тогата да взимаш решенията. Много бих искал, ако мога по някакъв начин да кажа на хората в България да не се поддават на тези настроения. Имаме Косово, имаме Сирия, имаме Либия, имаме Египет, имаме сега, на 2 хиляди километра няма от нас, най-ужасната може би организация в тази посока. Много лесно може да се мине и в България нещата да излязат извън контрол. Надявам се и в Европа, и в арабския свят хората да проявят мъдрост.
Водещ: Да, но в същото това време, докато вие отправяте този призив в Дрезден за пореден ден се организират протести на хора срещу ислямизацията на Германия, а след случилото се в Париж експертите, за които и вие говорите, са категорични, че сблъсък ще има.
Бойко Борисов: Сблъсък, за съжаление ще има. Това значи, че аз винаги, когато съм и работил по тези теми години наред съм считал, че лидерите на терористичните организации са много умни хора. За съжаление деструктивни, за съжаление пагубни за света, но това са хора, които наблюдават, гледат, знаят, удрят на най-уязвимите места, създават паника, създават хаос, създават нов ред по този начин. Преди не повече от десетилетия и в Германия, и в много други държави са говорили за чисти раси, нали? Новата доктрина на Европа беше точно обратната – интеграция, заедно всички с ценностите си, които носим. Ние сме минали и през другия кръг на чистата раса, хора са горени, хора са убивани.
Водещ: Да, но вече се говори за провал на мултикултурното общество в Европа. Мислите ли, че ще можем да живеем заедно по този начин, при положение, че французи, второ поколение французи причиняват това на сънародниците си?
Бойко Борисов: Това действително е огромен проблем, защото това са хора родени във Франция, би трябвало да са интегрирани така, както нас обичат да ни съветват отвън – да интегрираме ромите, би трябвало отдавна да са ги интегрирали, но когато се дават съвети на България е по-лесно. Действително сега всички трябва да сме съпричастни с това, което се случи във Франция, да се опитаме да наложим мъдрост, да се изчистим от емоциите, защото ще стане по-лошо в друг аспект.
Водещ: И все пак, да говорим за проблема тук, в България. Очаквате ли настроения подобни на тези, които „Атака“ провокира преди известно време, пребивайки хора пред молитвения храм в центъра на София?
Бойко Борисов: Аз много вярвам в мъдростта на българския народ, защото действително ние с малцинствата си векове живеем заедно. Действително това е много добра храна за етническите партии, и националистически, пък обратно тези, които защитават малцинствата, те са като скачени съдове и се повдигат едновременно и това е пагубно за всяка една държава. Това разделение на религиозна основа няма спиране като тръгне. Държави се разпадат – Югославия ни е пред очите на 80 км от Министерски съвет. Притеснен съм много, защото настроенията, радикализирането, подобни настроения ще вървят, крайно десни и крайно леви партии ще растат и не знам докъде ще я докарат накрая.
Водещ: И все пак вие взимате решенията, вие и в сградата, срещу която се намираме (президенството – бел. ред.). Освен, че са засилени мерките за сигурност по летища, гари, железопътни, автобусни, какво друго се прави? Чухме вчера министърът на отбраната да казва, че пряка опасност няма и въпреки всичко?
Бойко Борисов: Аз се надявам, че службите ще бъдат по-скромни в изказванията си, министрите също. Повтарям, тази тема я познавам добре, години съм работил по тази тема. Много внимателно следя коя държава, кои лидери какво приказват, как действат, а ние сме на най-уязвимо място, подложени на огромна бежанска вълна, десетки хиляди хора. Имаме над 34-35 хиляди влизания предотвратени. На толкова хиляди, десетки хиляди хора сами разбирате, че винаги може да се пропусне или да влязат хора от „Ислямска държава“.
Водещ: В този смисъл не е ли логично да преразгледате решението на онзи дебат, който беше възпламенен между подчинените ви вътрешен и военен министър за охраната на границата от части на отбраната, а не просто от Гранична полиция.
Бойко Борисов: Аз мисля, че това беше доста преекспонирано като проблем. Защото направихме няколко съвещания, знаете, че огромно количество полицаи в момента са на границата. Тя е далеч от София, но там деца на български майки стоят в студа и в калта сега. От година и половина са хвърлени там, без да бъдат обезпечени по никакъв начин. Сега се опитваме и не само се опитваме, ще им направим пътищата, ще сложим едно предпазно съоръжение, нека не го наричаме ограда и тъй като в армията има прекрасна техника, говорим за бордови автомобили с висока проходимост, с професионални шофьори, обучени да ги карат и да карат по такива трасета, те имат на военните полигони такива занятия, там се обучават, с логистиката на армията това да се направи, за да спасяваме живота на полицаите. Тъй като в тези условия, в тези планини е рисковано зимата. Това сме искали да направим и ще го направим. Независимо от съпротивата.
Водещ: Т.е. военните ще охраняват границата…
Бойко Борисов: Военните ще направят логистиката по охрана на границата, техните шофьори, казано просто. С техните камиони и високопроходима техника ще возят граничарите и полицаите, които пращаме там. Искам да кажа, че поисках справка от службите и от гръцка и от турска страна армията участва активно в охрана на границата и аз не си спомням нито предишното, нито сегашното правителство да сме направили дипломатически скандал за това. Така че нека да бъдем по-пестеливи, когато говорим за скандали, как щели да реагират. Никой няма да реагира по никакъв начин, защото за всички е ясно, Турция има 2 милиона бежанци, нашата граница е под огромен натиск, а тя е огромна, 130-140 километра имаме да пазим сухопътна граница с Турция, и в тези планински условия това е много трудно.
Водещ: За дипломатически скандал говореше впрочем президентът Росен Плевнелиев.
Бойко Борисов: Президентът е държавен глава, може да каже, каквото пожелае, разбира се, и с право. Никой върховен главнокомандващ не му е приятно да му изкарват армията по други задачи. Тъй като и техниката се амортизира, и хората, друго е да си седят там в канцелариите, по различен начин е, няма рискове за тях. Така че приемам неговото изказване за грижа за армията. Но аз също се грижа за армията и ние всички просто желаем най-подготвените и това, което могат да правят, да участват в логистиката към Гранична полиция. Толкоз. Не виждам никакъв проблем в това.
Водещ: За да затворим темата все пак, може ли да ми отговорите еднозначно на въпроса по искането на министър Вучков да бъдат подпомогнати граничните полицаи с физическа жива сила, т.е. представители на военните, не просто както ги нарекохте шофьори на камиони, можем ли да кажем, че част от военнослужещите ще бъдат изпратени на границата?
Бойко Борисов: Това е част, поне 100 човека ще бъдат водачите на тази военна техника, това са военнослужещи.
Водещ: Това е ясно, други хора ще бъдат ли изпращани, представители на армията?
Бойко Борисов: На този етап не, защото мисля, че ще се справим на този етап по този начин. Ако е необходимо, ще се мисли как да бъдат дислоцирани, военна полиция има, която пък има право да е на границата. Ще намерим разумния начин да се използва цялата възможност, която има държавата. Вижте, бюджетът е крайно ограничен, на тавана на дълга сме и всяко допълнително финансиране, а към момента за границата ще са ни нужни някъде около 90 милиона за загражденията, плюс логистиката и всичко останало някъде около 150 милиона допълнително трябват. Огромни пари. Така че разбирам ги министрите, всеки иска, ако може по-малко да участва, по-малко ядове. Само че държавата е една и няма никакво значение кой какво има предвид. Границата ще се пази така, както се е пазила винаги, добре като част от Шенгенското пространство.
Водещ: През седмицата, още преди да се случи този ужас в центъра на Франция, имаше сериозни коментари от анализатори, че онези бежанци, които Европа ще ни върне, също биха създали проблем в обществото ни. Това са хиляди хора.
Бойко Борисов: И в същото време други пък дадоха лагерите в Ливан, където на минус 10 градуса, хиляди хора, жени, деца, мрат от студ в палатки. Точно затова казвам, лидерите на терористите са много умни и с много стратегическа мисъл. Затова са трудно прогнозируеми, трудно преодолими и могат да бъдат атакувани, както е в случая, едва когато са извършили дадени действия. Западът, да го наречем така, опита и единия, и другия вариант - помните Гуантанамо. След това президентът Обама дойде, извини се, разпуснаха базата, опитаха с добро. Но видно е, че целта на всички тези хора е да има хаос. Защото хаосът е най-добрата хранителна среда за вражда между религиите, сблъсъци между малцинствата и да видят хората, че само примерно мюсюлманите, примерно в мюсюлманския свят, именно те могат да се грижат за техните интереси.
Водещ: От разсъжденията ви разбирам, че ние няма да се опитаме за преговаряме с Европа да не ни връща тези над 5 хиляди души. Ще ги приемем обратно?
Бойко Борисов: За връщане още не става дума, малко се говори предварително. Но така или иначе България ще поеме своята част и ще се опитаме да се грижим за тези хора, колкото и да е трудно. Тук вече разчитам и позицията на Германия само за съжаление към момента е такава за европейска солидарност към тези буферни страни, тези, които сме подложени на най-голям натиск – Гърция, България, Италия, тъй като от юг идват най-много бежанци.
Водещ: Това какво означава, че ще искаме пари или ще?
Бойко Борисов: Да ни подпомогнат с пари, да ни подпомогнат след това тези хора, дай Боже, тази война да свърши, но като гледам как се развиват нещата, няма скоро да свърши. Този натиск върху границата след март месец ще бъде много голям.
Водещ: Снощи италианският премиер настоя за обща система за сигурност в Европа, не просто общ пазар, обща валута. Може ли това да се случи бързо, когато заплахата е на вратата ни?
Бойко Борисов: Според мен това бързо ще се организира, защото то е логично. След като имаме обща европейска валута, решенията се взимат от обща Европейска комисия, всичко това чрез лидерите минава през Европейски съвет, единен парламент, няма по-нормално от това да имаме и обща европейска прокуратура. 28 разузнавания, 28 контраразузнавания, огромни служби, които не винаги работят партньорски.
Водещ: Какво значи „бързо“ във вашата представа за бързо обединение?
Бойко Борисов: Сега ще се катализират нещата и аз мисля, че в рамките на 6-8 месеца ще се вземат такива решения. Особено ако още нещо се случи подобно на Франция.
Водещ: А във Великобритания и Испания вече е повишена сериозно системата за сигурност заради рисковете, за които бяха предупредени.
Бойко Борисов: Те системите за сигурност винаги са в повишена готовност, те никога не са в не повишена. Въпросът е по този начин се успокоява обществото, че видите ли, още малко се полагат усилия. Ние сега в десет без петнайсет ще се съберем с прокурорите, със службите, разузнавателните, контраразузнавателните, военните именно още веднъж да направим преглед къде, как, какво може да се направи. Още повече в последните дни те работеха много активно. Работиха много добре, активно, справиха се добре.
Водещ: Какво значи работиха активно, добре – имало е казус?
Бойко Борисов: Имаше казус, който беше решен.
Водещ: Можете ли да ни разкажете?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: По тези теми е хубаво изобщо да не се говори, просто само исках да им кажа, че чрез вас, и на хората, че много се постараха колеги, свършиха добра работа.
Водещ: И все пак аз ще се опитам да ви помоля да ви помоля да ни кажете…
Бойко Борисов: Не, няма да се опитате, защото аз няма да стане.
Водещ: … става въпрос за атентат или за човек, който е издирван?
Бойко Борисов: Ако имате други въпроси, защото много се забавихме по принцип.
Водещ: Още няколко въпроса по същата тема: Главният секретар на МВР и настоящият шеф на ДАНС не са от хората, чиито професионални качества вие сте оценявал със знак „+“, докога ще работите с тези хора?
Бойко Борисов: Писанчев аз го направих зам.-директор на ДАНС в предишния си мандат. Тези хора работят в зависимост от това как биват управлявани. За съжаление или не в България службите са като ветропоказател с политическата обстановка. Хубавото е, че те и преди са ми били подчинени и сега им знам възможностите и качествата. В желанието на нашата коалиция, да я наречем, тези въпроси стоят много сериозно като искане за смяна. Аз разсъждавам по друг начин. ГЕРБ направи много добри неща, ГЕРБ направи в инфраструктурата особено, в конкурентоспособност. Виждате сега за няма 15 дни абсолютно всички фондове се пуснаха, над 8 милиарда влязоха в държавата. При перфектна организация разплатихме на над 91 хиляди вложители, над 3,270 милиарда при перфектна организация. Но да кажа за предишния си мандат: ГЕРБ свърши добри неща, но остана един лош оттенък относно полицейщина, относно фидосовщина. ГЕРБ се промени. Променихме изпълнителната комисия, променихме поправителните тела и мисля, че всеки един от нас си извади поуката от грешките, които сме направили. Не че се доказа, че има нещо, не че се доказа, че има подслушвания, напротив. Не че се доказа, че има „Костинброд“, напротив. Но въпреки всичко този оттенък остана да ни тежи. И аз считам, че ако…
Водещ: И исканията на коалиционните ви партньори за смяна по върховете на ДАНС ще бъдат ли чути, така че да се случи рокадата?
Бойко Борисов: Аз лично мисля, че и особено в тази ситуация, трябва да им се даде шанс да докажат професионализма си. Защото, когато имаш слаб премиер като Орешарски, със слаби финансови министри, слаби ръководители на министерства – какво очакваме от службите, какво да направят? Такива бяха условията, МВР беше на границата, беше на парламента, стотици полицаи всеки ден пазиха жълтите павета – какви резултати да постигнат? Така че ще го водим този дебат, разбира се, той не зависи само от мен, но се надявам да се приемат и моите аргументи, когато седнем да разговаряме с колегите.

Искам да кажа на българите, че април месец ще имат готова зала в Пловдив, ще имат готова спортна зала във Варна, такива като „Армеец“. Ще имат до края на тази година и то лятото магистрала „Струма“ ще е до Благоевград…
Водещ: Пак асфалт.
Бойко Борисов: А какво?
Водещ: Хляб.
Бойко Борисов: И хляб дадохме. 50 милиона Коледни добавки, повече, отколкото дадоха БСП, как да не сме дали? Кой увеличи пенсиите преди 4 години – ние. Тръгвайки си пак ги увеличихме. И Коледни надбавки им дадохме сега, и работя с цялата си енергия да дадем и Великденски.  
Водещ: Да, но Михаил Миков може би с основание каза, че е хубаво да отидем на предсрочни избори заради замразени социални плащания, господин премиер.
Бойко Борисов: Аз не ви прекъсвах, когато ми задавахме въпросите, отговорих на всички ваши. Ще имат магистрала „Струма“ до Благоевград; ще имат от Сандански до Кулата, ще имат готова „Марица“, ще имат магистрала „Хемус“, започната тази година до Ловеч отсечката Шумен – Белокопитово; ще имат „България“ – „Гешов“ кръстовище подобно на „Лъвов мост“, северна тангента, подобна на южната дъга, говоря само за 2015 година, ако тази коалиция е на власт, ако можахте да ги запомните. Плюс на 24 април метрото до аерогара София, след няколко дни метрото до Бизнесцентъра и започнато да се стои третият метродиаметър. За всичко това сме осигурили пари.
Водещ: 10% по-високи сметки за ток средно в страната заради студовете през декември, с 3 до 5 градуса по-ниски температури от миналия декември. ДКЕВР говори за увеличаване цената на тока през април. Това също осигурявате на хората.
Бойко Борисов: Има обективни неща… Аз ли го осигурявам?
Водещ: Управлението.
Бойко Борисов: Кое управление?
Водещ: Това, което вие сега ръководите.
Бойко Борисов: За 1 месец ние увеличихме цената на тока? Това, че разграбиха НЕК с близо 2 милиарда за гьола в Белене или 1 милиард за „Цанков камък“ – това са пасивите на НЕК. Откъде тези пари да бъдат върнати?
Водещ: Преговаряйте с американските централи за „Мариците“.
Бойко Борисов: Преговаряме.
Водещ: И?
Бойко Борисов: И ще намалим цената.
Водещ: Кога?
Бойко Борисов: Вече 1 месец се преговаря с тях. Поканете госпожа Петкова тя ще ви каже. Така че го правим и това. А кой подписа тези договори с 15 години срок напред, не са ли същите от БСП?
Водещ: Предшественикът на един от коалиционните ви партньори, господин премиер.
Бойко Борисов: Имаме много важни неща да свършим. На хората им трябва спокойствие, а на нас ни трябва време да им построим това, което им трябва, включително и енергийната ефективност - да си санираме панелните блокове, защото след десетина години трябва да им слагаме лепенки отпред и да гоним хората от панелните жилища, защото ще се срутят, ще им изтече срокът на годност. Освен това с тази енергийна ефективност ще намалим с 30-40% сметките, а в същото време и количеството ток, което трябва да бъде произвеждано. Това ще намали с един реактор поне необходимостта от електрическа енергия. С една дума – ако тези 25 години това го бяха правили, сега ние щяхме само да даваме пари за пенсии. Нямаше сега след 25 години след 1990 година да се занимаваме с това. Всички държави в цялата Европа си го направиха. На предишния ви въпрос за господин Миков, с цялото ми уважение към него: Те прекрасно знаят, че едни предсрочни избори сега ще загубят още по-тежко, защото ние набрахме много скорост сега, свършихме това, което те не можаха да свършат. Няма как сега да излезе Мая Манолова и да каже: Ама на нас ни спряха фондовете, защото преди това бил ГЕРБ. ГЕРБ дойде и за една седмица пуснаха всички фондове. Тези лъжи, манипулации, опорни точки, „Коснтинброд“ 2,3,5 няма как да станат. Затова аз разчитам на тяхната градивност. Затова винаги, когато отида и кажа – да, ние се справихме с това, но се справихме, защото имаме и парламент, имаме и опозиция, защото имаме и коалиция и всички сме съпричастни и сме допринесли, кой с повече, кой с по-малко. Така че той като опозиция какво да каже – правителството се справя прекрасно, искаме да се влеем и ние в него? Какво да каже? Човекът ще каже: искам избори. Правилно е да го каже, не му се сърдя.
Водещ: Но и ДПС ви предупредиха, че ако не изхвърлите патриотите през 2015 предсрочните парламентарни избори ще бъдат единственото решение, казва Лютви Местан.
Бойко Борисов: Така ли казва?
Водещ: Да и то на Коледа.
Бойко Борисов: Те само преди 2 месеца ги изгониха с камъни всичките. Като има предсрочни парламентарни избори, те ли ще управляват.
Водещ: ДПС са готови за избори, казват.
Бойко Борисов: С кого? Те са готови винаги. С кого ще управляват?
Водещ: С вас.
Бойко Борисов: Ще ми направят предсрочни избори да ме свалят и после ще дойдат да управляват с мен? С цялото ми уважение към ДПС и техния лидер, с цялото ми уважение да видят какво направи ГЕРБ - когато падна от власт как си промени политиката, как си отстрани грешките, как станахме по-мъдри, по-добри, обществото отново ни даде доверие и отново ни сложи на тази маса. Не го ли направят ДПС това нещо, не се ли изчистят, не се ли променят, не убедят…
Водещ: От какво да се изчистят?
Бойко Борисов: Не им давам акъл, ако искат. Понеже той ми дава акъл да се изчистя от патриотите, аз му казвам на господин Местан през вас какво трябва той да направи, за да станат приемливи за българските партии, коалиционен партньор. Защото аз бих му задал въпроса: Приемаме, че той е първа политическа сила, кого ще покани?
Водещ: Например партията, която предложи в неделя следобед през устата на лидера Бойко Борисов една нехаресвана от партньорите му пенсионна реформа, която ДПС подкрепи в зала.
Бойко Борисов: Хайде дръжте се сериозно сега, дръжте се сериозно.
Водещ: Съвсем сериозна съм.
Бойко Борисов: Какво сме предложили ние нехаресвано от кой? Че сме дали право на хората да избират...
Водещ: … Радан Кънев да ви пита кога сте пили кафе с Местан, за да гласувате заедно нещо, което…
Бойко Борисов: Ама аз мога да си пия кафе, както си пия с него кафе, така може да си пия и с всеки. Това, че сме коалиция, не значи, че съм се оженил за тях и нямам право да взимам решения или да определям какво ще прави моята партия.
С г-н Радан Кънев сме в прекрасни отношения, с г-н Радан Кънев си имаме доверие, с г-н Радан Кънев, като се гледаме и си говорим, си вярваме. И аз му казах: единствената ми цел за тези фондове е да бъдат проверени, да бъде надградено, да бъде усъвършенствано, защото ние насила като държава взимаме по 5 % от парите на хората и ги пращаме някъде. Нека тези фондове станат конкурентоспособни, нека да рекламират, нека да убеждават всеки ден, нека да се вдигне тяхната цена. И да им разширим включително обхвата на дейност.Нямаме абсолютно никакъв спор по тази тема.
Водещ: Кажете съгласен ли сте с предложението на Радан Кънев всяка година с половин процент да се увеличава вноската за пенсия в рамките на този мандат поне?
Бойко Борисов: Нека да ме убедят. При мен е лесно. Когато ме убедят…
Водещ: Тоест не казвате на тяхното предложение за увеличаване на пенсионната вноска.
Бойко Борисов: Кога съм казал не?
Водещ: Нека да ме убедят, казахте, сега вие водите правителството…
Бойко Борисов: Не е ли това нормално. Аз това го чувам от вас. Ще дойдат, ще седнем, ще докарат финансистите, специалистите, ще направим разчета, ще преценим. Аз не съм се заинатил, аз не искам да правя нов пенсионен фонд на някого. Искам да питам как са направени, как се управляват на хората парите, гарантирано ли е, че ще получат пенсии след това. Тези проверки правим в момента. КФН свършила ли си е работата, имало ли е свръхнадзор, както ги обвиняват, или малък надзор, какво лошо има в това?
Водещ: Защото председателят на бюджетната ви комисия да казва, че в тези 12-иначе години, ако не греша, парите не просто във фондовете не са се трупали, те са намалявали, а зам.-председателят на парламентарната ви група, без да назовава име на фонд, твърди, че там положението е много драматично. Дебне ли ни КТБ-2 в универсалните пенсионни фондове?
Бойко Борисов: За да не ни дебне повече КТБ, стана нарицателно име, а ние до този момент сме изплатили 3,270 млрд. живи пари на вложителите в КТБ. И това е целта всъщност, нека си направим една хубава парламентарна проверка, и тя се прави, тя в момента се върши, да се види каква доходност имат…
Водещ: И все пак има сигнали, и то от вашата партия, че в някои от фондовете има проблеми. Има ли рискове при това…
Бойко Борисов: Ами ако има, ако има проблем, точно това е прекрасното, и това искат и реформаторите, това иска и Радан Кънев.
Водещ: Кое е прекрасно? Че може да се случи драма в някой от фондовете?
Бойко Борисов: Че навреме ще бъдат предупредени, навреме ще се вземат мерки, няма да се получи след това хората да нямат пенсии. Така че и когато се срещнахме с Радан, аз обясних моите цели, той обясни неговите, имаме абсолютното желание тази система да се надгражда , да става по-сигурна. Така че не виждам никакъв проблем. С г-н Миков, с г-н Местан съм готов по всяко време да седна да изпия това кафе, където казвате.
Водещ: Кажете сред картините в Националния исторически музей дали има и ваш подарък за г-н Цветан Василев…
Бойко Борисов: Не. Нямам.
Водещ: А на някой от приближените ви хора? Защото се твърди, че там има огромен интерес на представители на ГЕРБ около фигурата на Цветан Василев.
Бойко Борисов: Моля? Аз не знам. Цветан Василев е банкер и КТБ е банка далеч преди аз изобщо да си помисля да се занимавам с политика.
Водещ: Но според главния прокурор, с когато казвате, че ще се срещатате…
Бойко Борисов: Да, и вече ме чака сигурно. .
Водещ: Добре, но главният прокурор е категоричен, че това не е било просто банка, а някаква форма на пирамидална структура под похлупак, подкрепяна от държавата.
Бойко Борисов: Ами ето затова…
Водещ: Управлявахте и вие тази държава.
Бойко Борисов: Разбира се. И когато тръгнахме да теглим парите от тази банка, се оказа, че ще я съборим по начина, по който я събори предишния кабинет. И това трябваше така, както след нас Марин Райков дойде и започна, измениха, да останат само 25 % от държавните пари, ние преди това бяхме извадили 300 милиона, съответно да се извадят постепенно. В момента ние подкрепяме други частни банки. И никой не говори за това.
Водещ: Кои частни банки подкрепяте?
Бойко Борисов: Нека да не ги коментирам, защото има закон.
Водещ: Има ли проблем в други банки?
Бойко Борисов: Няма проблеми в други банки, защото държавата се е намесила и е спряла проблемите. В КТБ умишлено държавата не се намеси и тя падна. Във времето на Орешарски и Чобанов.
Водещ: С да или не моля да ми отговорите, задължително гласуване, да или не?
Бойко Борисов: Аз съм против задължителните неща. Няма по-добро от това човек да бъде убеден.
Водещ: Връщане на тютюневия дим в…
Бойко Борисов: Не. Категорично.
Водещ: Ще отидете ли утре в Париж на демонстрацията на лидерите в подкрепа на френския народ?
Бойко Борисов: От една страна, е добре се отиде, защото това е една подкрепа за Франция и в същото време ние всеки ден очакваме подкрепа от Европейския съюз, като държава България имам предвид.
Водещ: А от друга страна?
Бойко Борисов: От друга страна, трябва много внимателно да се наблюдават процесите и много внимателно, това е огромен риск между другото.
Ще разговарям с колегите от службите и ще преценим какви са позитивите и съответно минусите. Имам готовност, така че ако трябва, ще отида.
Водещ: Благодаря ви за това интервю.
Бойко Борисов: Благодаря и аз.