Ирена Соколова: Безработицата и мръсният въздух са сред основните проблеми в област Перник

Ще направя необходимото стандартът на живот в областта да се подобри, заяви областният управител

Ирена Соколова, областен управител на Перник в интервю за Bulgariautre

Г-жо Соколова, какви са основните проблеми в област Перник и как като областен управител ще работите за тяхното решаване?

Област Перник не е изключение от цялостната картина в страната. И тук проблемите, които трябва да бъдат решавани са много и изискват време и средства. На първо място са безработицата и ниските доходи на хората. Това са проблеми, чието решение е приоритет на правителството, но като областен управител на Перник съм готова да работя за създаването на подходяща среда за инвестиции в областта. Друг ключов проблем за Перник е замърсяването. За съжаление въздухът в града ни е доста замърсен  и е важно да се направят стъпки в посока промяна на това положение. Ще търся съдействие за решаването на този проблем, както от кметовете на отделните общини, така и от ресорните министерства. Като цяло ще положа усилия за превръщането на област Перник в привлекателно за развиване на бизнес и културен туризъм място и за подобряването на стандарта на живот на хората, живеещи тук.

Кои са главните предизвикателства в областта през зимния сезон? Какви мерки ще вземете, за да се справите с тях?

Предизвикателства винаги има. Но сме предприели необходимите мерки, за да се справим бързо с тях. Като начало беше важно в кратки срокове да се финализират договорите за зимно почистване, за да могат всички машини да са  готови за работа при необходимост. Също така от изключителна важност е и самото разпределяне на ресурса, с който разполагаме, за да няма необезпечени участъци. През този зимен сезон е проблем отново подсигуряването на отопление на училището в с. Дивотино и търсим най-доброто решение. За никого не е тайна, че община Перник има сериозни финансови задължения, които от своя страна рефлектират върху цялата област. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов оказаха сериозна помощ, като отпуснаха заем в размер на 2млн. лв. , което на този етап даде възможност на общината да поеме глътка въздух и да  направи най-неотложните плащания. От недостиг на средства се оплакват всички кметове на общини и населени места в областта и това продължава да е най-сериозният проблем за развитието на региона.

Какво е нивото на безработицата в областта? Увеличава ли се спрямо миналата година и ако да, каква е причината?

На територията на Област Перник нивото на безработица се е завишило минимално. Разликата в стойностните показатели спрямо миналата година е около  1%. Увеличението се дължи основно на това, че през 2014 година по програмите за заетост, финансирани от държавния бюджет и ЕСФ са били заявени почти два пъти по малко работни места спрямо 2013г.

По какъв начин ще се борите с младежката безработица?

Тази тема е важна и е сериозен проблем и за мен, и за кметовете на общините. Решаването му е сред основните приоритети на политиката по заетостта, провеждана и реализирана от Бюро по труда в град Перник. Неблагоприятен е фактът, че по-голямата част от безработните младежи до 29г., регистрирани в бюрото са с ниско образование или без квалификация. Една от целите в дейността на Бюрото по труда е мобилизиране усилията на трудовите посредници за намиране на работа на регистрираните търсещи работа лица и разширяване на активните и превантивните мерки на пазара на труда посредством реализиране различните схеми на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Има варианти за преквалификация и повишаване на квалификацията, които също биха подпомогнали намаляването на безработицата. От друга страна насърчаването на конкурентноспособното производство, най-вече на малките и средни предприятия също би могло да повлияе положително, защото повече и добре работещи предприятия в областта означава и повече работни места и добри доходи за хората.

Каква е ролята на инвестициите в Пернишка област? Продължава ли да има проблем с прозрачността при тяхното оползотворяване?

Както навсякъде, така и в нашата област наличието на нови финансови инвестиции означава развитие и на средата и повишаване на благосъстоянието на хората. Всяко едно постъпление дава възможност за по-добро икономическо развитие и цялостно или частично решение на дадени проблемни звена. Аз винаги съм подкрепяла прозрачността и проследяването на пътя, по който минава всяка една инвестиция. Знам, че така се изгражда истинско гражданско общество с нетърпимост към злоупотреби и с желание у всеки човек да се включва в обществените дейности . Такова  е  и желанието на бизнесмените, които искат да работят по правилата. Освен това всичко, което се случва в областна администрация аз държа да се отразява  на сайта ни. Така информацията е достъпна за всеки и по всяко време.

А как ще привличате нови инвестиции?

Привличането може да бъде осъществено чрез преговори с лица и институции, имащи възможността да подпомогнат изграждането на по-добро бъдеще  за областта ни.  За целта е нужно и създаване на благоприятни икономически  условия – достъп до нови пазари за реализация на продукцията от региона. За привличане на нови инвестиции ще спомогне и развитието на трансграничното и междуобластното сътрудничество.
Ще инициирате ли разговори с правителството за подпомагане на развитието на област Перник?
Вече са планирани срещи с търговските аташета на много европейски страни, предстоят и срещи с фирми, които искат да разширяват производствата си.  Министрите от настоящото правителството са хора, с които диалогът е ползотворен и води до реални резултати. Не става въпрос само за решаването на проблеми, но и за обсъждане на идеи, които биха подпомогнали развитието на областта ни в дългосрочен план.

Какво е състоянието на образователните институции в област Перник – училища и детски градини? Има ли проблем с кадрите?

Голяма част от училищата и детските градини на територията на област Перник са в добро състояние. Разбира се всички те се нуждаят от подновяване на материалната база. Ремонтните дейности са необходими поради факта, че сградите, в които се помещават са построени преди много години. В някои от образователните институции вече текат такива реализирани с финансови постъпления по проекти за регионалното развитие. За нас е важно да има подобряване на образователната инфраструктура и да бъде осигурена инфраструктура за спорт, младежки дей  ности и култура в областта.
Като цяло дефиниран проблем с кадрите в образователните институции – няма, но ни липсват млади учители, млади и иновативни преподаватели, които да преодоляват лесно трудностите в комуникацията с учениците и да въвеждат съвременни и нови преподавателски методи.

Какво ново, което не е правено досега от областните управители на Перник ще внесете Вие?

Имам намерение да бъдат създадени консултативни съвети в областите култура, здравеопазване, социални дейности, спорт, образование, икономика, регионално развитие и др. Тези съвети ще са съвещателни органи към областния управител и ще представляват мнението на всички кръгове от гражданското общество. С екипа ми ще обърнем специално внимание на доброволчеството,  като дейност, която формира важни качества особено у младите хора - трудолюбие, съпричастност, жертвоготовост. Предстои ни да сформираме доброволческа организация към областния управител, която ще ни подпомага във всичките ни обществени инициативи.