Делян Добрев: В цените на тока сега се надува нов балон - енергията от биомаса

- Г-н Добрев, преди Коледа шефката на ДКЕВР изпрати сигнали, че ако нищо не се направи в енергетиката, цените на тока ще се увеличават. Не смятате ли, че това е най-лесната мярка?
- Това не е мярка. И не е реформа. Направеното вече поскъпване от 10% увеличи приходите на НЕК с около 250 млн. лв., а дефицитът дори след увеличението е между 600-800 млн. лв. Ако той не бъде свит с реформи, след 6 месеца вече ще бъде късно.

- Какви мерки ще предприемете за премахване на този дефицит?
- Да поясня - дефицитът е хроничен, ако нищо не се направи, този недостиг ще се натрупва всяка година. Задълженията на НЕК ще скочат на 5, на 6, на 7 млрд. лв. до момента, в който вече няма връщане назад. Нямаме много време за реакция, хоризонтът ни е до края на март, началото на април. Причината е, че през зимния период НЕК има по-високи приходи, а и ВЕИ-тата произвеждат по-малко. Критичният момент е пролетта, тогава има голямо производство на скъпа енергия, ниско потребление и паричните потоци са ужасни.

- Какво може да се направи?
- В краткосрочен план трябва да се мисли за изключване от микса на НЕК на така наречените заводски централи, разходът е 180 млн. лв. на година. Трябва да се прегледат и топлофикациите. И на тези, които не са с високоефективни когенерации, не би трябвало да им купуваме тока. На тях в годишен план се плащат около 350 млн. лв. за еленергията им. Години говорим за предоговаряне на дългосрочните договори с американските централи. Това трябва най-накрая да се случи. Интересно е, че когато те работят на пълно натоварване, цената на тока им е много по-ниска, отколкото ако работят на 50%. Така че трябва да се мисли и как да бъдат натоварени оптимално. Четвъртата мярка е да се изработи механизъм за продажба на сертификатите за произход на зелена енергия.

- Тези сертификати са всъщност пари, а държавата не ги продава.
- Сертификатите са пари, точно така. Лошото е, че те с всеки изминал ден изгарят, защото важат за 1 г. назад. Днес, 5 януари, изгоряха сертификатите от 5 януари миналата година. Доколкото проучих темата - трябват 2 наредби, за да се търгуват като ценни книжа. Това е източник на допълнителни приходи за НЕК, според експертите потенциалът им е към 150 млн. лв. на година. Това са допълнителни приходи в НЕК, защото тя изкупува зеления ток.

- Друго перо са парите от квотите за въглеродни емисии, нали?
- Да, те са преведени в НЕК за предходния ценови период, но не са 499 млн. лв., както заложи регулаторът, а са далеч по-малко. Квотите за въглеродни емисии обаче не трябва да отиват за запушване на дупки, а с тях да се подкрепят енергийно бедните. В нашата програма е записано, че приходите от тези квоти - около 300 млн. лв., ще се използват за енергийни помощи.
Тези пари ще са достатъчни да подкрепим над 500 000 домакинства. Това прави по 600 лв. на година. Към момента се подпомагат 270 000 домакинства, като подкрепата е най-вече за въглища, сумата е към 70 млн. Идеята е да бъдат подпомогнати и семейства, които ползват еленергия и парно за отопление. Така че увеличението на подпомогнатите семейства ще е в пъти.

- Това са идеите, така ли?
- Това са част от идеите. Трябва да се правят истински реформи, а не да се потиска цената на еленергията в зависимост от чувствата на политиците. Спомняте си, че премиерът Орешарски казваше, че има чувството, че цената няма да се вдига.

- Потребителите на ток не са съгласни да плащат през регулирана цена скъпа енергия от източници, които не ни трябват. Министърът на финансите Горанов направи сравнение, че някои болници са като фотоволтаиците - присъединяват се и започват да теглят пари.
- Не мога да коментирам болниците, но съм съгласен, че цените на енергията не трябва да се регулират. Реформата трябва да бъде в посока пълна либерализация на пазара. Не е вярно, че това е невъзможно заради дългосрочните договори и зелената енергия. Те също могат да продават на свободен пазар, а разликата между преференциалната цена да бъде доплащана от фонд “Задължения към обществото”, който и сега съществува. При този модел всяко домакинство ще може да избира свободно своя доставчик на енергия.

- Каква е ролята на енергийната комисия в цялото това преструктуриране?
- Да приема законодателни промени, където това е необходимо.

- Да влезем и в темата за ВЕИ-тата и ангажимента на домакинствата и бизнеса да плащат този скъп ток?
- Не е трябвало най-бедната държава в ЕС през 2007 г. да приеме законодателство, което е най-зеленото в ЕС, да даде най-големи преференции. Ние променихме това в първата половина на 2011 г., проблемът е, че трябваше да го направим още през 2009 г. Между другото в момента се надува друг балон, подобен на фотоволтаиците. Това са централите на биомаса.

- Нека се строят всякакви централи, но да си излизат на свободния пазар, а не да бъркат в джоба на хората с преференциални цени.
- Преференциалните цени на тока от биомаса са няколко пъти по-високи от този от слънцето в момента. Рискът е още по-голям, тъй като тези централи работят 7000-8000 часа на година, за разлика от слънчевите, които са ограничени до 1250. Така 120 мегавата мощности на биомаса се равняват по произведена енергия на 700-800 мегавата фотоволтаици като пари, които ще им платим.

- Следите ли развитието на този процес?
- Има прекалено голям спекулативен интерес. Ръстът на това производство първата половина на 2014 година е 512%. Необходимите средства само за 2014 година са 75 млн. лв.

- Не разбраха ли тези инвеститори, че няма пари в енергетиката, че да залагат нова бомба?
- Явно не са. Трябва тези бъдещи разходи, много големи разходи, да бъдат предотвратени. И кардиналното решение е да се премахне субсидията върху електроенергията от този източник. Прекалено е скъпа, не ни е необходима, не можем да си я позволим.

- Слага ли се кръст на проекта “Южен поток”?
- Решението дали ще го има “Южен поток”, или няма да го има, е на руската страна. На този етап тя е заявила само устно, че се отказва от проекта. Ако Русия, която е основен инвеститор, се отказва от него, не виждам какво може да направи България или ЕК, или друга държава.

- Как ще коментирате варианта България да получава руски газ от Турция?
- Това е несериозно. Все едно да тръгнеш от София за Пловдив и за по-направо да минеш през Габрово. Ние имаме договор за доставка на природен газ до 2023 г. с опция за продължаване на срока. И в него е записана входна точка българо-румънската граница. Имаме договор за транзит на природен газ до 2030 г. и клауза “транзитирай или плащай” за 90% от капацитета. Дори да не минават количества, ние ще получаваме същите пари за транзит.
А от юг наистина ще купуваме газ към 2019 година, само че той няма да е руски, а каспийски или от терминалите за втечнен газ, ако САЩ започнат да изнасят втечнен газ.

Източник: 24 часа