Христо Мутафчиев: На ревера ми пише човек

Актьорът и председател на Съюза на артистите е оптимист за българския театър

Интервю на Starazagorautre с актьора Христо Мутафчиев, който е и председател на Съюза на българските артисти.  
 
- Какво се случва в Съюза на българските артисти? Какви дейности се развиват в съсловието?
- За 8 години, като председател на съсловието успях стратегически да направя реформа в българския театър. И тази реформа вече дава своите плодове, въпреки недоволството на некадърниците, които нищо не са направили в театъра, а само си чакаха заплатите. Реформата се случи за хората, които искат да работят. Към театъра направихме здравен фонд. От съюза на артистите всяка година подпомагат поне 100 - 150 души. През 2014г. успяхме да направим и социален фонд, от който ще подпомагаме колеги-пенсионери с пенсия до 250 лв. От тази година те ще получават всеки месец по 100 лв. от съюза на артистите. Грижим се със стипендии и за трима млади студенти - бъдещи актьори. Освен тях сме подкрепили финансово още други трима. Така че, разрастваме дейност и в тази насока. Това е моята политика. Не партийна, а политика. Защото политиката е изкуство. Моята политика е да бъда полезен на съсловието. И на ревера ми пише: човек.
 
- Оптимист ли си за българския театър, за културата. Ето, вече имаме ново управление, такова, каквото го избра народът.   
- Да, опитмист съм. С Министерството на културата предстои да доработим методиката на финансиране на театрите така, че да няма изтичане на средства като вода в пясък. Имаме и уверението на финансовото министерство, че ще се увеличава бюджетът за култура с всяка година, но трябва да запушим пробойните, а това зависи само от нас. Така постепенно, работейки с МК и комисиите в НС, ще успеем да достигнем до така желания от нас 1% от БВП за култура. Аз съм оптимист в това отношение. Но трябва да започнем да мислим, а не само да реагираме, защото реагирайки - изместваме фокуса на исканията ни.

- Какво мислиш за хората на изкуството, които открито показват политическите си убеждения, трябва ли да те да се смесват с политиката?
- Като председател на Съюза на артистите аз трябва да защитавам колегите и затова трябва да мога да работя с всички политически сили, които управляват България. И го правя. Правя го вече 8 години и смея да твърдя - успешно. Ако визираш случая с Бойко Борисов - това, че Бойко Борисов ми симпатизира и ми е пратил самолет, за да ми спаси живота, мога само да му благодаря и да кажа, че това е мъжка постъпка, защото би трябвало да се направи за всеки - било то за Христо Мутафчиев, било за Станимир Гъмов*, или непознат човек от друг град. И самият Бойко Борисов го показва, като след моя случай изпрати самолета за бедстващи български моряци. Затова пожелавам на всички да бъдат по-умни, не оставяйте мозъците ви да бъдат приспани. Само така човек живее пълноценно.
 
*Станимир Гъмов - актор, роден в Стара Загора. В момента заедно с Христо Мутафчиев играят спектакъла "За теб", в който ролите им са на двама братя. "Каквито сме и в живота с Гъмов. Голям актьор е вашият съгражданин. Звезда е", допълни Мутафчиев.