Йорданка Фандъкова: 2015 година ще бъде поредната година, в която сме планирали доста сериозна строителна програма за града

Общество

04-01-2015, 08:15

Снимка:

Столична община

Автор:

БНР, 12+4

Всичко от Автора

Йорданка Фандъкова, кмет на София, в интервю за предаването „12+4“ по БНР

Водещ: Добър ден и Честита Нова година на Йорданка Фандъкова – кмет на София.
Йорданка Фандъкова: Честита Нова година и на вас и на всички ваши слушатели желая много здраве и успехи.

Водещ: Кажете, какви ще бъдат приоритетите на Столична община за 2015 година? Може би ще започнете с развитието на метрото в столицата. Доколкото си спомням април месец беше определен, като времето, в което ще бъде открито новото трасе до летището.
Йорданка Фандъкова: Да, така е. 2015 година ще бъде поредната година, в която сме планирали доста сериозна строителна програма в града. целта е на първо място, да подобряваме постепенно средата за живеене на софиянци. Разбира се, много е важно да подобряваме условия, при които растат и се обучават нашите деца и да се грижим за околната среда, така че един от най-големите ни проекти продължава да бъде проектът за метрото. През последните 5 години успяхме да построим и пуснем за експлоатация над 13 км метролинии. В момента изграждаме още 9. Това е наистина много впечатляващо темпо на строителство и важно, както за предвижването на софиянци, това че метрото е най-екологичния транспорт, така също и за промяната на градската среда. Защото там, откъдето минава метрото има нови булеварди, осветление, тротоари. Очакваме тази пролет да бъдат пуснати в експлоатация двете линии до летището и до бизнес парка, и нови 90 000 души да се качат на метрото. Част от тях ще слязат от автомобилите, част от тях, разбира се, ще предпочетат метрото пред другите видове градски транспорт. Продължаваме и строителството на втория метрометър до станция „Черни връх“ в кв. „Хладилника“. През тази година успяхме да закупим и нови 10 метровлака, така че пускането на тези линии да може да се случи през есента. Даже очаквам още до края на месец август тази година да бъде освободено движението по бул. „Черни връх“, което е затруднено изключително сериозно заради строителството на метрото. Там ще продължат дейностите подземно. И вече до средата на 2016 година ще можем да пуснем и този важен участък. Много важно за нас беше това, че премиерът Борисов успя да защити пред Брюксел и да бъде отворена ОП „Транспорт“, защото именно това е програмата, по която основно се финансира строителството на метрото. Всички вече виждаме по какъв начин могат да се използват европейските средства. И благодарение на новата програма, на това, че тя вече е отворена, още през тази година очаквам да започне строителството и на третата линия на метрото с най-тежкия участък – участъкът от театър „Зад канала“ до „Красно село“. Това са нови над 7 км метро и още 7 метростанции. Така че продължава строителството на метрото и продължава промяната в начина на живот.

Водещ: За тези, които няма да слязат от автомобилите обаче, как ще изглеждат пътищата в столицата през 2015 година? Направихте 3 проекта на Семинарията и на Лъвов мост, обновихте кръстовищата там. Те станаха по-проходими и по-бързо се минава през тези места. Какво ще се случи с автомобилното движение в столицата, как ще бъде подобрено през новата година?
Йорданка Фандъкова: Продължаваме и с много сериозната програма за цялостно реновиране на основни улици и булеварди. Важно за мен е да променяме и вида на града и разбира се и условията, при които се движат софиянци и гостите на града. през 2015 година очаквам да започнем и изграждането на последното от тази програма „Кръстовище на две нива“, а именно кръстовището на бул. „България“ и „Гешов“. За съжаление, все още планът е в съда. Очакваме след като приключат всички съдебни дела, да бъде издадено строително разрешително. Ние имаме пълна готовност от старта на строителството. То разбира се, ще бъде доста по-продължително – около година е срокът. Така че ще има, разбира се и затруднения на движението, но мисля пък че всички виждат, че когато се работи, се получават много по-добри възможности за преминаване. А иначе през тази година сме планирали продължаване на реконструкцията на бул. „Цариградско шосе“, включително и цялостната реконструкция на моста при алея „Яворов“. Това е последният от мостовете, който все още не е реконструиран, това е най-тежкият участък, който ще бъде ремонтиран от гледна точка на организация на движението. Отново ще има стесняване на движението. Другият тежък обект това е бул. „Дондуков“, но смятам, че всички сме наясно, че от толкова години само частични ремонти не допринасят за по-добрия вид на града. Така че след като взехме решение да запазим паветата, те ще бъдат пренаредени изцяло, ще бъдат ремонтирани изцяло и тротоарите и ще бъдат изградени и острови за трамваите, за да може да е по-безопасно за хората. Другите улици, които сме заложили е реконструкция и разширение на бул. „Монтевидео“, реконструкция на моста на „Захарна фабрика“, който също е в лошо състояние. Довършване на пешеходната зона на бул. „Витоша“ и в същото време цялостна реконструкция на бул. „Витоша“ от НДК до Южния парк. През 2015 г. сме заложили и средства за продължаване ремонт и изграждане на нови вътрешно-квартални улици. Очаквам около 20 улици да бъдат изградени и през тази година. Това направихме и през последните две години. Там разбира се, се изискват много повече ресурси и средства, но успяваме да направим това, което е възможно. През 2015 г. планираме да разработим и нова приоритетна област. Това е осветлението на града. През последните повече от 20 г. в осветлението почти не се инвестираше и резултатът се вижда – лошо или липсващо осветление. През 2014 г. започнахме пилотен проект с европейски средства за модернизация на осветлението. Вече имаме ново лед осветление по бул. „Цариградско шосе“, в централната градска част, а през тази година предстои да монтираме такова и в кв. „Дружба“ и в Банкя. Като пилотният проект ще ни позволи да изградим и нови приоритети и да потърсим, разбира се, възможности за финансиране.

Водещ: Дългогодишна сага със завода за боклук, обаче, която като че ли е на път да намери своето разрешение. Какво е развитието на строежа на това важно, може би най-важното съоръжение за екологочния, днешния ден за софиянци, какво се случва със завода за боклук?
Йорданка Фандъкова: Да, наистина това е проект,който е изключително показателен за отношението ни към околната среда, проект който трайно решава въпроса с битовите отпадъци на София и то по един възможно най-модерен за момента и екологичен начин. След като пуснахме в експлоатация първия етап от интегрираната система, а именно модерното ново депо и двете инсталации за преработка на биологичните отпадъци, през 2014 г. имаме вече обработени над 11 хиляди тона зелени и био отпадъци, от които произвеждаме електричество и компост, вече изграждаме и втория етап. Това е голямата инсталация за механично биологично третиране на отпадъци. Очаквам до края на годината и тя да заработи. Като с пускането на завода можем да увеличим още с 15% дела на рециклираните отпадъци, защото в тази инсталация са заложени три нови линии за рециклиране и така общият дял на рециклираните отпадъци ще достигне 35% - един доста впечатляващ процент, включително и за мащабите на Европа. Така че това наистина е един модерен проект, който решава за поне 30 г. тези въпроси. В момента продължава строителството. Работи се това, което е възможно и при зимни условия. Оборудването вече се доставя, голяма част от него е доставено и започва монтирането му. Така че очаквам до края на годината да имаме вече работеща и тази инсталация. Имаме готовност да кандидатстваме за финансиране и за инсталацията за оползотворяване на RDF горивото за нуждите на „Топлофикация София“.

Водещ: Какво ще се случи с депото в Суходол, при положение че заводът започне работа тази година?
Йорданка Фандъкова: Депото в Суходол отдавна вечен е приема отпадъци. Напротив, там се работи по неговата рекултивация. И не само на депото на Суходол, а и на старото депо, което е излязло от експлоатация преди 30 г. в Долни Богров, но беше оставено с всички отпадъци, само на няколко километра от живеещите наоколо от съседните населени места. Така че наред с изграждането на новата система за третиране на битови отпадъци, ние през тези няколко години успяваме да работим за рекултивацията на тези стари депа и от тях вече да няма следа като отпадъци, да се изграждат и залесяват тези територии. И това е една изключително важна грижа за околната среда, като нашите усилия са насочени наред със строителството и към намаляването на отпадъците за депониране. Това е важна задача, ние отчитаме сериозен напредък от близо 400 хиляди тона преди 5 г., през 2014 г. депонираме около 170 хиляди тона. И това се дължи на едни последователни усилия на целия екип и на подкрепата, която получаваме и от държавата, от Министерството на околната среда и водите като управляващ орган на Оперативна програма „Околна среда“.

Водещ: Образованието е друг от вашите приоритети. Винаги сте заявявала, че това за вас е много важно, разбира се, и заради вашата предишна битност на директор на училища. Плановете за ремонт и строеж на училища и детски градини през 2015 г.?
Йорданка Фандъкова: Ангажиментът на общината по отношение на образованието, това е наистина в средата, в която растат и се обучават децата в общинските детски градини и училища. Разбира се най-важното е продължаването на строителната програма. През последните години успяхме да построим 69 нови сгради за детски градини. От 2006 г. още при управлението на господин Борисов и целият екип, сега вече имаме 69 нови сгради. По този начин успяхме да наваксаме тези близо 60 сгради, които бяха завинаги загубени за общината. Но все още това е недостатъчно. 2014 г. беше рекордна по отношение на строителството на детски градини – 19 нови сгради пуснахме в експлоатация, а през 2015 г. продължаваме със строителството. Имаме заложени завършването на 8 детски градини и ще започнем нови 8. Ако успяваме да инвестираме с това темпо се надявам през следващите 2-3 години при децата между 3 и 6 години да имаме един чувствителен напредък и да не говорим за недостиг на места. Разбира се ще остане проблемът в детските ясли, но с начина, който показахме със строителство, инвестиции, модернизация, нови работни места за учители, този въпрос се решава постепенно. Не забравяме и модернизацията и най-вече мерките за енергийна ефективност в старите детски градини и училищата, защото по този начин успяваме да спестим доста голяма част от средствата за отопление и те да отидат директно за децата – за извънкласни форми, за програми или пък за учители, което е и смислената инвестиция в тази сфера.

Водещ: Какво е актуалното състояние на „Топлофикация София“? Имаше притеснения, свързани с един влог в КТБ, какво се случва в момента?
Йорданка Фандъкова: За съжаление тези средства не можаха да бъдат спасени. Това беше едно еднолично решение на тогавашния директор. Той беше освободен по тази причина и продължава да носи отговорност за това. Цялата преписка е подадена в прокуратурата за разследване. Но въпреки това, „Топлофикация София“ гарантира сезона, отоплителния сезон, което беше много важно. Всъщност тези средства се отразиха донякъде на инвестиционната програма на дружеството. Те бяха на практика спестени, за да може дружеството да модернизира, да се инвестира в нови съоръжения. Така че това е проблемът. Иначе „Топлофикация“ продължава да плаща текущи задължения към „Булгаргаз“ и по твърдения на ръководството на „Топлофикация“ нямаме основания за притеснения през този отоплителен сезон.

Водещ: За лицето на една европейска столица, освен всички тези неща, които говорихме до момента, може би най-важно е развитието на творческите индустрии, на културата в града. Какви ще бъдат основните ви приоритети в тази област? Разбира се не успяхте да спечелите „Европейска столица на културата“, но пък София остава център на културата в страната, така че какво ще се случва през 2015 г. в столицата?
Йорданка Фандъкова: Да, наистина имаме изключително важен резултат през последните години. Това е именно развитието на културните и творчески индустрии в града, които трайно успяха да заемат едно челно място в икономиката на града като цяло. Това е важно, разбира се, на първо място за духа в нашия град. Но на второ място, също така и за развитието на творците, за това че непрекъснато има работа за тях, нови работни места и най-вече възможност за изява. Това се дължи, разбира се, на много фактори, но не на последно място и на възможностите, които се дават от столичната програма „Култура“, която и в момента остава най-голямата меценатска програма за творците в България. Тя е на проектен принцип, както знаете и има възможност чрез нея да се финансират изключително млади творци, както разбира се и утвърдени и най-вече събития, които са насочени към публичните пространства, към пространствата на открито, за да може повече хора да имат достъп до култура в града ни. Срокът за подаване на проекти е от 6 януари до 6 февруари тази година. Така че се надявам вече творците да са подготвили своите предложения. А иначе 2015 г. очакваме да мине под една много важна годишнина, под знака на една много важна годишнина и това е 100 г. от създаването на българското кино. Вие знаете, че ние успяхме всъщност да спечелим едно много авторитетно звание през 2014 г. и това е „София творчески град на киното за ЮНЕСКО“. Малко за градовете в света, които имат това звание и ангажимент наш, както и на творците от сферата на филмовата индустрия е да го защитим достойно. Така че през тази година ще планираме нашите дейности и най-вече ще насочим усилия и специални приоритети и по програма „Култура“ към отбелязване на 100-годишнината от българското кино.

Водещ: Добре. Сега лично към вашите планове за тази година, готвите ли се за кампанията за кметските избори, ще участвате ли?
Йорданка Фандъкова: Винаги казвам, че кампания – това е работата през цялото време. Аз не съм привърженик на кампанийните действия. Напротив, към работата която е устойчива и последователна, защото само тя дава резултати. Все още е рано да говоря за планове за самите избори, защото имаме, както вече казах, много сериозна и отговорна работа, която ни предстои със старта на новия строителен сезон. А сега се готвим, включително с процедури, така че когато времето се затопли да имаме възможност веднага да започнем строителната дейност. Защото видяхме всички, надявам се, че само по този начин можем да променяме трайно средата в града. И да се грижим, разбира се, и за поддържането, защото не само строителството, а много е важно и поддържането на това,което правим. И се надявам и гражданите не само да го забелязват, а и да се стремят да го запазват, защото това е на всички. Това са обекти, които се изграждат с парите на софиянци и се надявам всички да ги пазим.

Водещ: Накрая нещо в сферата на екстравагантното. Някъде прочетох хороскоп, имаше на политическите лидери в България. На вас там ви беше предвидено бляскаво политическо бъдеще в голямата политика. Как гледате на подобни предсказания?
Йорданка Фандъкова: За мен голямата политика е това, което правим и в момента. И това, което остава за хората и се оценява от хората. Така че аз смятам, че най-добрата политика, това наистина е резултатната работа.

Водещ: Благодаря ви и успех през Новата година. Йорданка Фандъкова, кмет на столицата пред „Хоризонт“.

Източник: БНР