Красен Кралев за реформите в спорта, черното тото и Челси

Министърът на младежта и спорта даде ексклузивно интервю пред Gol.bg

В края на календарната 2014-та година потърсихме министърът на младежта и спорта Красен Кралев, за да обобщи случилото се в държавата през последните 12 месеца.

Той коментира важни въпроси относно дейността на министерството, начерта насоките на работа през следващата година и накрая сподели личните си страсти, свързани с футбола и любимия му Челси.


- Господин министър, нека започнем с темата за базите на ЦСКА, която сякаш най-много вълнува футболните фенове. Каква е ситуацията с тях и какво трябва да бъде уточнено?

- Нямаме конфликт с ЦСКА. Трябва просто да уточним договора за ползване. Няма никакъв проблем той да бъде удължен за годините, които те искат. Никой не желае да им взима стадиона. Той и в момента е техен и то без да плащат наем, но със задължение да спазват инвестиционна програма. Ние имаме отличен диалог, сформирани са екипи, които ще подготвят новия договор, но работейки по него трябва да се доизчистят някои неща. Има разбиране и от двете страни. Трябва да се вземе дългосрочно решение и за това е важно да си свършим работата съвестно и в рамките на закона. За да може да има стабилност и това да е в интерес на бъдещите инвеститори. Не мога обаче да се ангажирам с конкретни срокове. В министерството се отнасяме с огромно уважение към ЦСКА и към нейната публика, но работим по още много неща. Това е един частен случай, който няма да реши проблемите на българския спорт.

- Няколко думи за ситуацията и с базите на Левски?

- Към базите на Левски нямаме пряко отношение. Там е друго ведомство. Разберете, че светът не е само Левски и ЦСКА. Отделяме специално внимание на футбола, защото е от огромно социално значение. Но нашата функция не е да задоволяваме нуждите на един или друг отбор, а да създадем условия децата да спортуват. Много важно е да обърнем внимание на факта, че над 600 училища нямат физкултури салони. Този проблем трябва да намерим начин да решим. Много важен е и третият час по физическо възпитание. Говорили сме със специалисти, които да обръщат внимание на децата в този трети час. Това трябва да бъдат лицензирани треньори. Вкарахме такава поправка в проектозакона за предучилищното и училищното образование. Аз препоръчвам на клубовете да обърнат внимание на този проект и какви хора ще бъдат пратени в училищата, защото те могат да селектират и да извършват скаутска работа. Ако са умни, ще се разберат с училищата да им подават талантливите деца. И след това клубовете ще ги развиват.

- Може ли идеята за училищни отбори да прерасне в по-координиран шампионат между училищата?

- Да, когато имаш отбор, това дава възможност на общините да организират междуучилищни турнири, които да създават по-голям интерес. Но това е функция на директорите и общините. Това е начин да спечелим интереса на децата и да ги привлечем към спорта, а не да стоят само в интернет.

- Каква е целта на новия закон за спорта? Беше коментирано, че той ще позволи на клубовете по-лесно да привличат инвеститори.

- Целта на новия закон е не само да привлича повече инвеститори, а и да отговори по-добре на съвременната ситуация. Старият закон бе писан при съвсем друго време и е кърпен многократно. Докато сега реалността е коренно различна. Ние искаме да регламентираме ясно отговорностите на всички институции, ангажирани с физическото възпитание и спорта. Когато това се случи с приемането на нов закон и цялата система заработи, можем да очакваме и конкретни резултати. Веднага след Нова година започваме работа по новия закон и се надявам през второто шестмесечие на 2015 г. той да бъде внесен в Народното събрание.

- Каква е ситуацията с допинг лабораторията?

- По време на предишния мандат на премиера Бойко Борисов бяха инвестирани над 9 милиона лева в тази допинг лаборатория. Но поради пропуски в законодателството и нормативните актове, тя все още не може да функционира нормално. Най-важното е да бъде лицензирана. Миналия понеделник на Министерски съвет приехме Наредба за допингов контрол, която съответства изцяло на новия кодекс на Световната антидопингова агенция. Процесът по лицензиране на една лаборатория обаче е много дълъг. Аз лично съм се заел да търся международно лоби. Съветникът на премиера Бойко Борисов - Свилен Нейков, при чийто министерски мандат стартира процесът също помага. Вярвам, че ще го доведем до успешен край.

- Може ли да се каже, че липсата на такава лаборатория е една от причините за лошото представяне на българските спортисти?

- Една лицензирана лаборатория при всички положения ще има положителен ефект за българския спорт, но това не е основната причина за лошите резултати. В последните 25 години нещата са сбъркани. Трябва да се знае, че спортът е функция от ситуацията в държавата. В тази лаборатория търсете и финансовия мотив. При нас биха идвали допинг проби от Румъния, Турция, Сърбия. Това ще са средства за бюджета, което ще бъде бонус за министерството. А в момента изпращаме пробите, които се взимат у нас, за изследване в Гърция. Което отнема повече време и много средства.

- Казвате, че българският спорт се нуждае от спешни реформи. Успяхте ли да ги стартирате за по-малко от двата месеца, през които заемате поста министър на младежта и спорта?

- За това кратко време успяхме да разработим и утвърдим програмите за финансиране на спортните федерации, които вече могат да кандидатстват по тях с проекти. В новите програми за пръв път се отделя специално внимание на детско-юношеския спорт, като част от средствата, отделяни до сега за мъже и жени без призови класирания, ще бъдат разпределени към подгрупа от над 500 млади състезатели. Нашите деца заслужават държавна подкрепа с извоюваните през 2014 г. само в олимпийските спортове 9 титли и още 36 медала от Европейски и Световни първенства за юноши и девойки и 3 титли и четири сребърни отличия от Младежките олимпийски игри. Отделно ще обособим и олимпийски резерв от около 130 вече показали потенциала си състезатели на възраст до 23 години. В предолимпийската 2015 г. ще съсредоточим вниманието си върху елит от около 120 мъже и жени, които имат потенциал да спечелят квоти за Рио де Жанейро. За тези, от които можем да очакваме медали, ще осигурим и допълнително финансиране. За първи път спортистите, които получават средства от държавата ще бъдат качени поименно на сайта на министерството. Специално внимание сме обърнали и на колективните спортове.

- Въпросът би трябвало да е предимно към БФС, но какъв е вашият коментар относно скандалите с черното тото в българския футбол.

- Залагания е имало откакто има спортни състезания. Слухове е имало много, доказателства досега - не. Нямам никакъв коментар, важното е да оставим органите да си свършат работата. Уреждане на мачове стават и в най-интересните първенства. Колкото по-голямо е първенството, толкова по-големи са печалбите. Така че България далеч не е от страните със най-сериозни проблеми по отношение на черното тото. При първият мандат на ГЕРБ бяха приети промени в Наказателния кодекс, които криминализираха нерегламентираните залагания. На база на тези промени сега се водят разследвания. България също така е една от първите държави, която подписа конвенцията на Съвета на Европа за борба срещу манипулиране на спортните състезания. Лично аз бях пратен от Министерски съвет в Брюксел, за да подкрепя призива на Франция всички страни членки на Европейския съюз да се присъединят към тази конвенция. Има и представител на нашето министерство в международна работна група, която работи по проблемите с черното тото.

- Решим ли е проблемът с обществената поръчка за ремонт на Зимния дворец?

- Въпросите по тази тема вече трябва да бъдат отправяни към независимия български съд. Той трябва да защити държавния интерес. Каквото е могла, министър Раданова е направила като е прекратила поръчката. Консорциумът, който я е спечелил обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията и печели на първа инстанция. Сега ние обжалваме пред Върховния административен съд. Той трябва да се произнесе през март месец. Ако решението е в наша полза, ще назначим нова процедура, защото аз съм категоричен, че този дворец има много сериозна нужда от реконструиране. Тогава вече ще отговарям лично за спазването на всички правила. Ако ВАС отсъди в полза на сегашната компания, която е спечелила обществената поръчка, трябва да влезем в разговори с тях, за да опитаме да редуцираме цената и как реконструкцията да бъде изпълнена по най-добрия начин. Ако не, да следим за качеството на поетите ангажименти. Трябва да е ясно обаче, че търговското дружество „Академика 2011”, което стопанисва Зимния дворец, не разполага със заложения в поръчката финансов ресурс, което може да доведе до сериозни проблеми за него като изпадане в несъстоятелност.

- Господин министър, не е тайна, че сте запален по футбола. На кой от западните отбори сте фен?

- Фен съм на Челси. Дали ще станат шампиони? Надявам се, в момента са в много добра форма. В България естествено, съм фен на Черно Море. Голям фен съм и на Бразилия. Не знам защо Рамирес не бе включен в отбора за световното първенство, това бе решение на треньора, за което той си плати. Аз мисля, че Сколари бе неадекватен на това първенство. Това не е потенциалът на Бразилия. Дано намерят себе си. Беше им трудно от гледна точка на натиска.

- Какво мислите за начина на управление на Роман Абрамович и инвестициите, които вкарва в Челси. Като цяло това положително или отрицателно е за футбола

- Най-богатите отбори хранят всички надолу по веригата, чак до нивата на децата. Някои хора казват, че такива инвестиции са добри, други че не са. Целта на финансовия феърплей е да се създаде повече конкуренция. Но според мен конкуренцията между тези грандове винаги ще я има. По-лесно е да събереш най-добрите играчи, но по-трудно е да ги управляваш. Моуриньо е много добър треньор. Много сложни са нещата в големия футбол, там са интелигентни хора, много добре обучени теоретично, практически и психически. Моуриньо е един от примерите, тъй като е с железни нерви. Изгони Хуан Мата и направи такъв отбор - понякога е така, трябва да жертваш царицата, за да спечелиш партията. Всеки обаче може да жертва царицата, но не всеки може да спечели. Разликата е тънка - като спечелиш си гений, но ако загубиш си глупак.

Източник: gol.bg