Борисов: България излезе от международната изолация!

КТБ беше най-отвратителният ми проблем, защото тези 3,170 млрд. лева можеха да отидат за здравеопазване

- Г-н Борисов, проведохте срещи с немския канцлер Ангела Меркел и с премиера на Обединеното кралство Дейвид Камерън. Излиза ли България от международната изолация, в която попадна по времето на кабинета "Орешарски"?
- България вече излезе от международната изолация. Само през последните 10 дни, от немската армия, която отдаваше чест на българския премиер до всички най-важни хора в Брюксел - Дейвид Камерън, президентът на Франция Франсоа Оланд, президентът на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещнаха с мен.
България излезе от изолацията и си дойде на мястото, където беше преди правителството на Орешарски.
- КТБ ли беше най-тежкият Ви проблем през отиващата си година?
- КТБ беше най-отвратителният ми проблем, защото тези 3 млрд. и 170 млн. лева, които изплатихме на вложителите от Фонда за гарантиране на влоговете, всички тези пари можеха да отидат за растеж, образование, здравеопазване, спорт, стадиони и реформи.
Истински съжалявам за това.
- В интервю за ПИК Радан Кънев заяви, че Реформаторският блок няма да бъде безропотен партньор на ГЕРБ. Между двете партии прехвърчаха искри по време на дебатите за пенсионната реформа. Има ли пукнатини по оста ГЕРБ-Реформаторски блок?
- На всички приятели и партньори от Реформаторския блок, а и на всички политически партии, депутати и политически дейци от парламента и извън парламента им пожелавам за Коледа да са живи, здрави и успешни.
Светът е в много тежка икономическа криза отново. Ние трябва да сме колкото и различни в политиката, но в същото време и толкова обединени, за да можем да си прекараме държавата през тази тежка ситуация, включително и междуродна.
- Притеснявате ли се, че правителството може да не изкара докрай своя мандат?
- Ние най-важните неща ги свършихме. Разплатихме гарантираните от закона влогове на депозантите от КТБ, които месеци наред страдаха и се чудеха какво да правят без средства
Дадохме и коледни надбавки за общо 50 млн. лева, на човек средно се пада по около 40 лева. Дадохме над 600-700 млн. лева на общините, за да се разплатят с фирмите.
Пуснахме над 7.3 млрд. лева по европейските фондове, които до този момент бяха абсолютно замразени.
- През 2015 година ще започне ли по-усилен строеж на магистралите?
- В последния работен ден на правителството за тази година отпуснахме пари за строежа на магистралите "Струма" и "Марица", както и за спортните зали в Пловдив и Варна.
През април в София ще има два нови лъча на метрото и те ще са абсолютно готови. Това са лъчовете до аерогара София и до бизнес-център "Младост".
Залата в Пловдив ще стане хубава почти като зала "Армеец", за нея отпуснахме 12 млн. лева. Ще бъде реновирана като нова спортната зала във Варна, в която ще бъдат вложени 10 млн. лева. Тя не е пипана от времето, в което е била построена, но след реконструкцията ще стане прекрасна.
Ще бъдат изградени също единият лот на магистрала "Марица" и магистрала "Струма" до Благоевград. Обещавам на българите, че това ще стане до лятото.
Само това да е, стига.
- В последното Ви интервю за в. "Час пик" казахте, че е опасно човек да Ви бъде приятел по отношение на това, че не може да прави бизнес. Продължавате ли да сте на това мнение, след като станахте премиер?
- Абсолютно. Както виждате, само за Коледа съм си позволил да дойда и да поритам с приятелите.
- Доволен ли сте, че "Левски" Ви послуша и назначи Стойчо Стоев за треньор?
- Е, послушаха ме чак когато станаха шести и едвам не изпаднаха (смее се).
- Не Ви ли е жал за състоянието, в което изпаднаха "сините"?
- За какво да ме е жал? Най ме е жал, че се държат невъзпитано. "Левски" винаги е бил отборът на народа, защото най-големите джентълмени във футбола са били там.
- Кой се държи невъзпитано?
- Всичките - от публиката до треньора включително. Вие поне гледате мачове и виждате.
В същото време е радващо това, което се прави в "Лудогорец". Те заслужават поздравление за огромните си успехи в Европа, имат и стил на работа, който е различен от другите отбори. През последните години бюджетите на "Левски" не са по-малки от тези на "Лудогорец". Само че като сметнете колко треньори са минали в "Левски" през последните 3-4 години, колко изпълнителни директори и футболисти са минали оттам, и то за 200-300-500 000 евро са минали от там и след това са им платени неустойки. Кой им е виновен за това на "Левски"?
Докато в същото време Кирил Домусчиев си гледа добре нещата в "Лудогорец". Той знае в какво да инвестира, на кого да разчита, кого да вземе и кого да продаде. В началото и аз му помогнах за материално-техническата база, стадион и тренировъчни игрища.
А най-могъщите столични грандове не искат дори една блажна боя да ударят на стадионите си в свободното им време - в събота и неделя. Това е въпрос на манталитет. Знам, че ще ми се обидят, но само претенциите им са големи.
Ако "Бистрица" беше в А-група, щях да ги накарам да вземат един варел с блажна боя и да боядисат стадиона.
 - Каква година очаквате?
- Това, което направихме през последните десетина дни, беше добро. Надявам се годината да е добра. Едно от най-важните неща е, че пуснахме еврофондовете, които бяха блокирани. Тези 7.3 млрд. лева, за които Ви казах, влязоха в държавата. Тези средства ще допринесат и за развитието на бизнеса и за растежа в икономиката.